, ,

Vaisinis sorbetas iš... „Lidl“. Ir šiaip, ką čia pirkti

10:07


Lietuvoje pradėjęs dirbti mažų kainų prekybos tinklas „Lidl“ abejingų nepaliko. Minios rikiavosi eilėse prie įėjimo į parduotuves, o kitos minios viešojoje erdvėje kritikavo pirmąsias minias dėl orumo stokos, dėl švaistomo laiko, dėl neturėjimo ką veikti ar paprasčiausiai nenorėjimo dirbti (?!). Rinkos ir pirkėjų simpatijų persidalijimas niekuomet nebūna lengvas. O jei be emocijų, kad čia maisto kokybė tokia, kad neva tinka tik šunims? Aš pamėgau „Lidl“. Ir ne neracionalių emocijų vedina, o už labai konkrečius dalykus. Pradėkime nuo vaisinio sorbeto, nes kaip ne kaip - vasara. Vėsoka dabar? Dar bus karšta vėliau.

Tikros uogos sorbete



Vaisiniai ledai ant pagaliukų paprastai gali būti pervadinti saldintu, dažytu, kvėpintu ir sušaldytu vandeniu. Esu iš tų, kuriems vaisiniai ledai yra skanu ir mielai paskaitinėju etiketes, bet paprastai paskaitinėjimu veiksmas ir baigiasi. Pamenu, prieš keletą metų buvo pavykę rasti vaisinių ledų su vaisių sultimis, bet tai ir viskas. „Lidl“ šaldytuve pastebėjusi juodųjų serbentų ir aviečių sorbetus indeliuose pagal nutylėjimą irgi tikėjausi rasti saldintą, dažytą ir kvėpintą vandenį, bet štai ir siurprizas - apie pusę tų indelių sudaro uogų tyrė!

Juodųjų serbentų sorbetas yra rūgštesnis, jame uogų tyrės -  40%. Aviečių - saldesnis, švelnesnis, su  46% uogų. Kas mane nustebino dar, tai pati sorbeto tekstūra. Kol indeliai parkeliavo iki namų ir vos vos prašilo, išryškėjo ledų vientisumas ir švelnus kremiškumas, jokių tarp dantų traškančių ledo gabaliukų, nebent aviečių sėklos. Priklausomai nuo to, mėgstate rūgštesnį ar saldesnį skonį, imkite vieną ar kitą indelį.

Sprendžiant pagal etiketes, dar yra ir citrininio sorbeto, bet realiai man jo neteko matyti šaldytuvo lentynoje.

„Ballino“ juodųjų serbentų sorbeto sudėtis: 40% juodųjų serbentų tyrė, vanduo, cukrus, gliukozės sirupas, gliukozė, stabilizatoriai: pektinas, pupenių derva, ksantano derva, saldžiųjų ceratonijų derva.

„Ballino“ aviečių sorbeto sudėtis: 46% avietės (tyrė ir gabaliukai), vanduo, cukrus, gliukozės sirupas, gliukozė, stabilizatoriai: pektinas, pupenių derva, ksantano derva, saldžiųjų ceratonijų derva.

Kilmės šalis - Lenkija. Tegyvuoja gamintojas ilgai ir pelningai.

Abu kainuoja po 1,79 euro/ 500 ml (390 g).




Avokadai

Galima neigti tai, kad Lietuvos parduotuvėse apvytę, pažiūvę, susmegę, papuvę ar kieti vaisiai yra nemaloni kasdienybė, bet taip yra. Kiekvienas iš mūsų yra susidūręs su tuo, kad kartais tenka perčiupinėti ar iš visų pusių apvartyti tai, kas arba atrodo dar nevalgoma, ar jau nebevalgoma. Patį paskutinį patyriau išbandymą vynuogėmis. Ar tai tik mano asmeninė patirtis? Ne. Kam tuomet reikėtų po visą miestą užsakyti reklamas, kad viename prekybos tinkle vaisiai ir daržovės perrenkami kas valandą?

Dėl asortimento dydžio skirtumų nesiekiu išanalizuoti ir palyginti viską, tam buvo apsčiai prirašyta straipsnių populiariausiuose naujienų portaluose. Pasirinkau avokadą, kurį nusipirkti valgomą kaskart yra iššūkis. Kokiomis tik nesivadovauju taisyklėmis: geriau rudi nei žali, geriau gruoblėti nei lygūs. Be to, kad jie neturi būti kieti, antraip teks sukti juos į popierių ir nokinti, ir ne per minkšti, nes gali būti suspaudyti tokių ieškotojų kaip aš ir viduje jau pajuodę.

Kalbos apie „Lidl“ avokadus sklinda per Lietuvos miestus. Kad jie yra labai geri. Aišku, surasti juos parduotuvėje irgi iššūkis, nes priešingai įprastoms didelėms dėžėms su daugybe avokadų, „Lidl“ jiems yra skiriama palyginti maža dėžutė. Kai pagaliau radau joje avokadų, supratau kodėl.

„Lidl“ avokadais lentynos neperkrauna dėl paprasčiausios priežasties - jie yra „valgyk mane“ stadijos. Minkšti, švelnūs, kremiški, žalsvai gelsvi. Pirkau vadovaudamasi rekomendacijomis, pirmą kartą nežiūrėdama į jų žievės spalvą ir lygumą, ir eksperimentas pasiteisino. Apskritai, dar nieko iš daržovių ar vaisių „Lidl“ nenusipirkau nevalgomo. Tiesa, būtų įdomu, kokie šio tinklo santykiai su mangais.

Avokado kaina 0,66 euro/1 vnt. Nuotraukos nėra, nes avokadas suvalgytas :)

Lašiša



Riebi žuvis privalo būti raciono dalis, bet faktas, kad dėl brangumo daug kam ji yra neįperkama. Neperkant jokios žuvies ar silkės su saldikliais ir skanumo garantu E621, pasirinkimas dar susiaurėja.

Man riebi žuvis yra būtina dėl vitamino D deficito, todėl jau kas kas, o šitas punktas būna privalomai patikrintas kiekvienoje parduotuvėje. Esu rašiusi apie žalią lašišą iš „Šiaurės jūros“, tačiau vardan įvairumo „Lidl“ suradau dar du puikius variantus: „OceanSea“ šaltai rūkyta ir rankomis sūdyta lašiša (1,99 euro/100 g) bei „OceanSea“ karštais buko dūmais rūkyta lašiša (2,49 euro/125 g).

Rūkytas mėsos ar žuvies gaminys ne visuomet yra rūkytas. Galimai gamyboje buvo panaudotas dūmo aromatą suteikiantis maisto priedas ar mirkalas. Man mieliau matyti, kad tradiciniai maisto paruošimo būdai šiuolaikiniame pasaulyje vis dar naudojami, o „Lidl“ lašiša - rūkoma. Druska ir pipirai - štai viskas, ką galima rasti abiejų rūšių lašišos sudėtyse. O skonis visiškai nenukenčia - jis nuostabus.

Jogurtas ir pieno produktai

Dar viena erdvė mūšiui skanu-neskanu, kokybiška-nekokybiška. Jau rašiau feisbuke, kad „Lidl“ prekiauja ekologiškais vokiškais jogurtais „Milbona“ (0,49 euro/150 g). Taip pat šiame skyriuje galima rasti desertų, kuriuose varškė sudaro apie 80%. Apskritai yra stereotipas, kad „Lidl“ prekės ženklui „Pilos“ gamina tik Lenkijos gamintojai, anaiptol. Pavartę prekes įsitikintumėt, kad dalį šviežių pieno produktų parūpina Lietuvos gamintojai.

Mano asmeninis atradimas - vokiškas „Eridanous“ tsatziki padažas. Graikai šį padažą šviežiai gamina užsimerkę, kitiems reikia recepto. Tradicinis tsadziki ruošiamas iš tiršto jogurto, agurkų, druskos, pipirų ir prieskoninių žolelių, šiek tiek česnako. „Lidl“ padažo variacijoje - 78% jogurto ir 2% pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus, kas leidžia pajusti padažo tikrumą ir iš ko jis yra pagamintas, o ne tiesiog kažkoks jogurto gaminys.

„Eridanous tzatziki graikiško stiliaus jogurto padažo su agurkais, česnakais ir 2% alyvuogių aliejumi sudėtis: 78% jogurtas (nugriebtas pienas, grietinėlė, pieno rūgšties bakterijos), 14% agurkai, 4,5% česnakai, 2% pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, rapsų aliejus, modifikuotas krakmolas, jūros druska, spirito actas, baltieji pipirai.

Ryžių desertas

Riebalai jau pasidarė OK, o kritikos pliūpsniais imti atakuoti kviečiai (gliutenas) bei cukrus. Kokį desertą būtų galima rinktis, nors ir ne visai tobulą, bet bent jau sveikesnį? Glaistytus ryžių paplotėlius. Lenkijos prekybos centruose teko matyti labai platų jų pasirinkimą, bet ir dviejų rūšių šokoladas Lietuvoje bus gerai.

Ryžių trapučius, pačius paprasčiausius valgau gana dažnai. Juo labiau, kad jie yra puikus pagrindas aptepti medumi, sezamų pasta ar šiaip, kuo širdis geidžia. Jie nesumirksta, nesutęžta, galima pasiruošti iš vakaro neštis į darbą. Buvo metas, kai lydžiau šokoladą ir su konditeriniu šepetėliu dengiau ryžių trapučius. Tačiau pastaruoju metu gaminu daug rečiau ir vertinu, kai galiu įsigyti valgomo maisto, prie kurio nereikėtų taip ilgai gaišti. „Lidl“ prekiauja juoduoju ir pienišku (ekstra super-duper situacijoms) šokoladu glaistytais trapučiais „Sondey. Beje, jie yra porcijuoti po tris, todėl prieš juos kur nors nešantis nereikės papildomai pakuoti.

„Sondey“ ryžių paplotėliai su juoduoju ir pienišku šokoladu kainuoja po 1,19 euro/ 150 g ir UTZ sertifikuota kakava, kas reiškia, kad ji pagaminta tausojant gamtą ir laikantis socialinių standartų.

„Sondey“ ryžių trapučių su juoduoju šokoladu sudėtis: 60% juodasis šokoladas (kakavos pasta, cukrus, kakavos sviestas, emulsiklis saulėgrąžų lecitinas), 38,4% ryžiai. Kakavos sausųjų medžiagų ne mažiau kaip 58,4%.

„Sondey“ ryžių trapučių su pienišku šokoladu sudėtis60% pieninis šokoladas (cukrus, kakavos sviestas, nenugriebto pieno milteliai, kakavos pasta, saldžiųjų išrūgų milteliai, emulsiklis saulėgrąžų lecitinas, kvapioji medžiaga), 38,4% ryžiai. Kakavos sausųjų medžiagų ne mažiau kaip 38,2 %.


Drabužiai

Na, čia jau bėda, nes šito gėrio praktiškai niekuomet nepavyksta pagauti, bet jis vertas atskiro paminėjimo.

„Lidl“ dažnokai pasiūlo medvilnės ir lino drabužių: vyriškų ir moteriškų palaidinių, kelnių, suknelių. Įprastai jei jau pigu, tai beveik užsimerkus galima tikėtis pigių sintetinių pluoštų. Neabejotinai visur galima rasti visko, bet išlaukus ir atsidūrus tinkamoje vietoje tinkamu laiku, galite įsigyti tikrai neblogą rūbą.

Pabaigai

Pradėjau nuo eilių ir pabaigsiu eilėmis. Jau atslūgus anšlagui, maždaug po mėnesio nuo „Lidl“ atsidarymo teko važiuoti anksti ryte pro vieną šio tinklo parduotuvę. Kas mane labai nustebino, tai nors ir nedidelė, bet vėl eilė, laukiant parduotuvės atidarymo. Gal neveltui tos eilės rikiuojasi?

Jums dar gali patikti

2 komentarai (-ų)

  1. Kai gyvenau Anglijoje, Lidle niekada nieko tinkamo/valgomo nerasdavau. Nebent daržovių ar vaisių. Ir pačios parduotuvės ten labai slogios, niūrios. O štai lietuviškos jau modernios, gražus interjeras ir galima rasti mums įprastų prekių. Kol kas labiausiai džiaugiuosi Lidle atrastom šimtaprocentinėm apelsinų sultim :) rekomenduoju į gerų pirkinių sąrašėlį :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. o geras, būtinai pažiūrėsiu!

      yra Vilniaus senamiestyje tokia maisto prekių parduotuvė "Aibė", man jinai dažnai pakeliui būna. Nepatikėjau, kad ten "Aibė", nes joje ir pieniško šokolado saldainių su levandom (!), ir marinuotų lubinų sėklų (gurmaniškumo viršūnė!) būna. Prisiderina parduotuvių tinklai pagal vietą, pagal pirkėjus. Na niekaip neįsivaizduoju, kad mielai eitų lietuviai į sandėlio tipo parduotuvę. Neitų. Reikia, kad būtų šviesi ir graži :)

      Panaikinti