, , , , , ,

Terminis vanduo: panašūs ir skirtingi keturi Lietuvos rinkos lyderiai

21:32


Terminiai vandenys yra viena populiariausių ir prieinamiausių priemonių atgaivinti ir nuraminti sudirgusią, jautrią odą. Dėl prisotinimo mineralais ir savo ypatingai turtingos natūralios sudėties, jie tampa ir esminiais kosmetikos gaminių ingredientais.

Populiariausi Lietuvoje - „Avene“, „La Roche-Posay“„Vichy“ ir „Uriage“ pavadinimų terminiai vandenys. Labai panašūs, bet kartu ir labai skirtingi. Kadangi visi jie paprastai pristatomi akcentuojant švarą, nes yra iš žemės gilumos, naudingumą odai, nuraminimo bei atgaivinimo efektą, vien iš reklaminių aprašymų terminių vandenų ypatybių ir skirtumų suprasti praktiškai neįmanoma.

Jie visi iš esmės visi yra savaip puikūs, jie tinka ir moterims, ir vyrams, ir kūdikiams. Stop, ar tikrai kūdikiams? Ar tikrai bet kuris? Pakalbėkime ne reklaminiais lozungais, o suprantamais ir palyginamais faktais.

Apie tai, kas bendra

Pirmiausia tai, kas skirtingus terminius vandenius vienija. Tai kaip reta universalus reikalas, nes:


  • Bekvapis,
  • Labai švarus,
  • Gaivus,
  • Kupinas odai naudingų medžiagų ir elementų,
  • Tinkamas net ir purkšti ant makiažo.
Terminis vanduo susiformuoja labai giliai ir pasižymi aukšta temperatūra. Kadangi trykšta iš žemės gelmių, jo privalumas yra tai, kad išvengia tokios įprastos šiandienai išorinės taršos, kurią lemia intensyvi pramonė, transportas ir kita aplinkai nelabai draugiška žmogaus veikla.

Bet čia ir baigiasi bendrystė! Gilinantis į populiariausių prekės ženklų terminio vandens skirtumus akivaizdu, kad jų sudėtys yra labai skirtingos.

Faktai ir tik jie

Pagal savo sudėtį „Vichy“ ir „Uriage“ terminiai vandenys yra druskingiausi, mineralingiausi ir labiausiai koncentruoti. „Uriage“ čia čempionas. Ar tai gerai? Žiūrint, ar tinka asmeniškai. Jei jūsų odai taip tinka, tai ir puiku. Bet jei renkatės pirmą kartą ir baiminatės nepageidautinų reakcijų, sakyčiau, kad reikėtų pradėti nui švelnesnių variantų. Visa terminių vandenų sudėčių lentelė yra patalpinta labmuffin.com tinklaraštyje.

Natris, nuo kurio neatsiejama druska ir sūrumas. Jo daugiausiai  „Vichy“ ir „Uriage“. Įdomu, kad natrio kiekis šių dviejų prekės ženklų terminiuose vandenyse svyruoja apie 2000 miligramų (mg) ir nors tai yra vidutiniškai 5 kartus mažiau nei jūros vandenyje, bet natris „Avene“ ir „La Roche Posay“ neviršija 10 mg. Skirtumas milžiniškas, kaip bežiūrėsi. 

Norite su mažiau natrio - rinkitės „Avene“ ir „La Roche Posay“, norite panašesnio į jūros vandenį ir sūresnio terminio vandens - imkite „Vichy“ ir „Uriage“

Kalio gausa išsiskiria „Vichy“, kalcio daugiausiai „Uriage“. Pastarajame daugiausiai chloridų, nitratų ir sulfatų. Įdomu, kad jis siūlomas ir jautriai odai, ir kūdikiams. Radau aprašymą, kad „Uriage“ druskų kompozicija panaši kaip ląstelės viduje, bet sutikite, nebūtinai tai, kas yra viduje tobulai tinka išorėje ir atvirkščiai. Pavyzdžiui, kraujo pH yra neutralus, o sveikos odos - šiek tiek rūgštinis. Purškiant ją neutralaus pH purškikliu nieko blogo nenutiks, o gal kaip tik bus neblogai, bet reikės ir kažko, kas odos rūgštingumą galėtų palaikyti/atstatyti.

Nerealiausi ingredientai

Išskirčiau dvi medžiagas, kurių buvimas odą turėtų ypatingai džiuginti - magnis ir selenas.

Magnis odą atpalaiduoja, gydo, ramina. Be to, magnis yra gerai pasisavinamas per odą. Vartotojai mėgsta šį ingredientą, su juo gaminami vandeniniai purškalai ir aliejai. Ypatingai džiugina, kai magnio yra natūralioje sudėtyje, o iš terminių vandenų jo daugiausiai „Uriage“. Ir vėl. Magnio rikiuotėje antras yra „Avene“, trečias - „Vichy“, paskutinis „La Roche Posay“. Tiesa, nesu tikra, ar „Uriage“ atveju magnio neuždominuoja druskos.

Selenas vertinamas kaip stiprus antioksidantas, nuo oksidacijos ir laisvųjų radikalų, taip pat nuo toksinio metalų poveikio. Apčiuopiamesnis  šio mineralo kiekis užfiksuotas tik „La Roche Posay“ terminiame vandenyje.

Nerealios galios?

Terminis vanduo gaivina, prisotina odą mineralais, dienos metu sulygina makiažą, kurį gabalais plėšo sausėjanti oda. Kai kurių atliktų tyrimų duomenimis, terminis vanduo saugo nuo ultravioletinių spindulių poveikio, tačiau akivaizdu, kad jei ir gali sumažinti nepalankių faktorių poveikį bei žalą, jis UV spindulių neblokuoja ir nereikėtų su tuo užsižaisti.

Truputį pajuokausiu sakydama, kad jei laiką leidžiate žmonių apsuptyje, terminio vandens dulksna nesukels nepasitenkinimo, nes jis yra bekvapis. Kažkada bendradarbis darbe gaivinosi rožių vandeniu (taip taip!) ir, švelniai pasakius, 90% kolektyvo tai garsiau ar visai tyliai vertino neigiamai. O, kaip žinome, kiekvieno skoniui neįmanoma įtikti, todėl gal ir neverta bandyti tai daryti, jei stalo, kabineto ar salės kaimynų preferencijų nežinome.

Jums dar gali patikti

1 komentarai (-ų)

  1. Noriu pasitikslinti - tu kalbi apie uriage eau thermale (šaltinio vandenį)? Ar apie kažkurį kitą? Nes šį man parekomendavo draugė ir jau vieną buteliuką sunaudojau, o dabar dar ir akcija (https://www.gintarine.lt), tai jau beveik susiruošiau pirkt. Tik dabar susimėčiau, ar tu tikrai apie tą patį kalbi? Nes pabadinime kaip ir THERMALE, bet šiaip čia parašyta, kad šaltinio vanduo...

    AtsakytiPanaikinti