, , ,

Kam vasarai rimtesnio kremo?

17:13


Saulės kiekiu šie metai tikrai išskirtiniai. Kažkam labai net OK turkiški orai Lietuvoje, kažkam kaip tik ne. Nesinori ir taip išlauktos saulės vadinti tiesiog rizikos faktoriumi, nes jos dėka mūsų organizme gaminasi laimės hormonas serotoninas, taip trūkstamas vitaminas D, ji pakelia nuotaiką ir gerina miegą.

Tačiau kai vasarą stengiamės išnaudoti šviesą ir šilumą, odą reikia aprūpinti ne tik lengvais geliais bei losjonais, tačiau ir kiek rimtesniu kremu. Gal ne kasdienai, gal tada, kai karščiai nuslūgsta, gal nakčiai, gal po saulės vonių ar maudynių jūroje? Ir jau neabejotinai labiausiai tam, kad rudenį užsigulėti kosmetologų kabinetuose.

Taigi, saulė...

Kalbant apie polinkį atsipalaiduoti, teko skaityti apie tyrimą, kurio metu žmonės prisipažino, kad vasaromis stengiasi bent savaitgaliais praleisti daugiau laiko gryname ore ir berods pusė nepasirūpina apsauga nuo saulės. Tuo tarpu išvykus atostogų ir pakeitus aplinką, tokių užsimiršėlių skaičius tampa ypatingai mažas.

Taigi, darant prielaidą, kad didžiąją dalį vasaros šiaip ar taip praleidžiame įprastoje rutinoje,  tikėtina, kad nesame motyvuoti kasdien imtis ypatingų jos priežiūros priemonių. Ai, kiek čia to atstumoEisiu pavėsio puse. Kiek čia saulė griebs nuo durų iki automobilio. Ar ne taip? Yra ir kitų motyvų, ypač pas tuos, kas kenčia nuo spuogų ar aknės - kaip tik stengiamasi, kad saulė juos pa/nudžiovintų, sulygintų odos toną.

Rezultatas: oda daugiau ar mažiau parunda, bet kartu išsausėja, sluoksniuoja, lupasi. Prie odos drėgmės praradimo prisideda ir maudymasis sūriame jūros vandenyje. Kosmetologai sako, kad po vasaros pas juos plūsteli žmonės, kurių odą po saulės ir vasaros reikia reabilituoti pilna to žodžio prasme.

Transepiderminis drėgmės praradimas

Angliškai šis terminas skamba Transepidermal water loss (TEWL) ir reiškia drėgmės kiekį, kurį oda atiduoda išorei.

Šį procesą, be kitų aplinkybių, gali lemti daugybė įvairių priežasčių, tarp jų mažas drėgmės lygis ore, ką turėjome bent porą ypatingai karštų ir ypatingai sausį mėnesių. Nepalankios išorės sąlygos gali susiklostyti nepriklausomai nuo to, ar mes lauke, ar ne, nes sausas ir sausinantis mikroklimatas puikiausiai susidaro ir patalpų viduje.

Niekas neneigs, kad odą reikia drėkinti, drėkinti ir drėkinti. Bet jei oda neturės drėgmę padedančio išsaugoti sveiko išorės barjero, pastangos, deja, bus bevaisės, nes pasireikš TEWL ir oda jausis, tarsi nieko ir nebuvo daryta.

Kaip uždaryti drėgmę odoje?

Tinklalapis Skinbetter.com pateikia paprastą formulę - odos priežiūrai naudoti drėkinantį ir okliuzinį elementą, tai yra tokį, kuris užrakintų drėgmę. Pastaruoju elementu gali tapti tiesiog odai patinkantis aliejus arba rimtesnis, riebesnis kremas. Ne žiemos poreikių lygio, bet labiau į maitinimo pusę - su aliejais, vaškais.

Taip, čia iš esmės ta pati odos priežiūros priemonių sluoksniavimo technika, kuomet lengviausios, vandeningiausios priemonės tepamos iš pradžių, o riebesnės - pabaigoje. Taip atkuriamas natūralus arba artimas natūraliam lipidų sluoksnis, kuris sulaiko drėgmės praradimą ir oda taip smarkiai nesausėja.

Be to, būtina prisiminti, kad sveika oda geriau atlaiko išorės dirgiklius, yra atsparesnė infekcijoms, bakterijoms, yra elastingesnė. Kas be ko, ir makiažas ant elastingos, vientisos odos dengiasi gražiau ir laikosi geriau, dienos ar vakaro eigoje nesusimesdamas į sausas zonas.

Mano patirtis

Net ir pačiomis karščiausiomis dienomis ryte ant odos tepu du sluoksnius - gelį arba serumą, ir ypač plonai ant viršaus - kremą. Sąlyga ta, kad pastarasis turi puikiai susigerti pats ir padauginti jo šiukštu nereikia, antraip oda vargs.

Vakare kartais nenaudoju nieko, kartais pakartoju ryto formulę, tik proporcijas apverčiu aukštyn kojomis. Vos kažko lengvo ir daugiau kremo.

Vasarą aliejus odos priežiūrai naudoju ribotai, bet naudoju. Ypatingai antioksidantų kupinus lengvus jų mišinius - vėsesniais vakarais, konkrečiai paakiams. Nuo stiprios šviesos raukiamės, juokiamės - visa tai formuoja paakių raukšleles ir tiesiog vandeningos drėkinančios priemonės jiems tikrai nepakanka.

Vasarą odos priežiūros priemones naudoju intuityviai - pagal orą, temperatūrą ir nuotaiką, nepamiršdama riebesnio elemento. Ir tai tikrai veikia. Pasinaudokit ir jūs ;)

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)