, , , , ,

Baseino dilema: čia ieškome problemų ar sveikatos?

10:01


Pats didžiausias mano pastarojo meto projektas - baseinas. Ilgą laiką sąmoningai vengusi bet kokio chloruoto vandens telkinio, pernai vasarą galiausiai apsisprendžiau, kad viskas, reikia išmokti plaukti. Dėl to, kad netektų liūdėti ant kranto. Dėl to, kad man tai didžiulis asmeninis iššūkis. Bet labiausiai dėl to, kad po dviejų stuburo tomografijų taip ir liko neaišku, kur skaudančios nugaros ir tirpstančių rankų problema ir kaip ją spręsti, o giliai viduje taip nesinorėjo tęsti monotoniškų kineziterapijos užsiėmimų...

Viskas būtų paprasta, jei ne baseinų chemija, o iš esmės - chloras. Ilgus metus jame mačiau grėsmę odai, plaukams, iš esmės sveikatai ir nenorėjau tokiame vandenyje marinuotis. Tačiau pradėjau lankyti užsiėmimus ir pati save nustebinau pakeitusi nuomonę.

Kam baseine chloras?

Chloras sprendžia mikrobiologinės taršos klausimą - naikina kenksmingas bakterijas. Didžiausia chloro garų koncentracija yra maždaug 10 cm virš vandens, todėl kaip ir akivaizdu, kad jo gauna ne tik oda, plaukai, gleivinės, bet ir prisikvėpuojama.

Tam, kad būtų aišku, kaip sumažinti chloro poveikį kūnui, reikia žinoti, kad jis veikia kaip druska ir sausina odą, plaukus. 

Pati nesu tokia drausminga, tačiau dažnai matau, kad po pasiplaukiojimo baseine nusiprausus duše, tepamasi kremais ar aliejais. Žinoma, tai padeda mažinti odos sausumą, bet mano įsitikinimu, kur kas didesnė prasmė yra prevencijoje: nuolatiniame kūno impregnavime losjonais, kremais, aliejais, periodiškose aliejų kaukėse plaukams.

Mano nuostabai, ryškiausiu minusu tapo vos pasausėję plaukai, kur netyčia užstrigo kirpėjo pirštai. Su kūno odos tepimu jau pusmetis kaip nepersistengiu, o juk buvo ir žiema - ir nieko. Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad treniruojuosi ne didžiuosiuose ar sporto klubų baseinuose, o kompaktiškame privačiame baseine (taip, būna ir tokių. Nors grupės tarsi ir pilnos, bet dėl visa ko palieku nuorodą į Noriu plaukti: išmokplaukti.lt feisbuko puslapį), kur žmonių srautas mažesnis ir vanduo irgi švaresnis, žymiai mažiau jaučiasi net tipiškas chloro kvapas.

Plaučius patariama atkvėpuoti giliai įkvepiant ir iškvepiant gamtoje.  

Kam žmonėms baseinas?

Na, aišku viena - į šį klausimą galima atsakyti, pasvėrus mano visus minusus ir asmeniškai gaunamas naudas. O naudos ir privalumai man ne tik nusveria, bet ir gerokai persveria rezultatą.

Vanduo palengvina ir atpalaiduoja kūną, sumažina apkrovą sąnariams - vien dėl to patariama lankyti mankštas vandenyje. 

Mokantis plaukimo technikos bei balansavimo vandenyje supratimo įvairiausi pratimai ir netipiški judesiai padeda išjudinti ir stiprinti kūną - kojas, rankas, atlaisvinti dubenį ir pečių juostą, kuri sustingsta nuo sėslaus gyvenimo būdo. Kas be ko, pagerėja sąnarių sutepimas ir niekur niekas nebegirgžda. Buvo netikėta, bet smarkiai treniruojasi pėdos bei čiurnos.

Praeitais metais visur ieškojusi visokeriopos informacijos, kaip atsikratyti žudančio nugaros skausmo, jį praktiškai jau visai užmiršau, nes plaukiant tempimo pratimų ir tikrai intensyvių yra su kaupu.

Be to, kiekvienas kartas baseine - man tarsi gurkšnis ramybės ir atsipalaidavimo nuo rutinos ir kasdienių reikalų. Net neabejoju, kad pilnu tempu gaminasi laimės hormonai!

Chloras. Jo dezinfekcinių savybių ir nuolatinių treniruočių dėka šią žiemą nesirgau visiškai: nei slogos, nei peršalimo, nei bakterijų, nei virusų, nei gripo, nieko nebuvo. Neprisimenu tokios žiemos savo gyvenime, bent jau sloga nuolat užgriūdavo. O šįkart - jokių vaistų, jokių gydytojų, jokių problemų. Kol pusė Lietuvos kentėjo gripo epidemiją, aš pilnu tempu dirbau ir toliau plaukiojau. Tokio atsparumo ir imuniteto neprisimenu buvus savo gyvenime ir man to visiškai pakanka chlorui reabilituoti.

Patarimai

Na ir kaip be patarimų skyrelio:

  • Plaukiojant baseine kepuraitė dėvima siekiant sumažinti vandens poveikį plaukams, o ir patį vandenį saugoti nuo iškritusių plaukų. Kepuraitės ignoravimas prilygsta plaukų šukavimui tiesiai virš sriubos puodo,
  • Akinukai reikalingi tam, kad akių neskalautų baseino vanduo ir matytume, kur plaukti, kitus žmones, baseino kraštą galų gale,
  • Prieš lipant į baseiną į dušą užsukti būtina, nes sudrėkinta oda ir plaukai yra mažiau paveikūs chloruoto vandens poveikiui. Kartu tai pagarba kitiems plaukikams, nes nusiplauname prakaitą, dulkes ir kitus nešvarumus,
  • Nuolatinė odos ir plaukų priežiūra ir puoselėjimas leis iki minimumo sumažinti chlorui būdingą ėsdumą,
  • Prieš pat baseiną nepatariama niekuo tepti odos ir plaukų, nes menkiausios priemonių dalelės nuplaunamos į vandenį, didina jo drumstumą. O jei reikėtų pagalbos ar traukti iš vandens, kaip treneriams ar gelbėtojams dorotis su perdėm slidžiu kūnu? Negana to, kosmetika gali reaguoti su aktyviomis medžiagomis vandenyje. Tikriausiai nereikia sakyti, kad ir makiažas baseine nepageidautinas,
  • Baseino dieną iš pat ryto sau leidžiu tik dviem lašiukais aliejaus patepti plaukus, ką darau ir šiaip. Tikrai nereikia prisitepti riebiai ir iki varvėjimo, pakanka tiek, kad visiškai susigertų ir nebūtų problemų eiti nors ir pas prezidentą.
Sakiau sau - išmoksiu plaukti ir pasibaigs mano baseino projektas. Bet kuo toliau, tuo man darosi labiau neaišku, kur yra ta riba "jau moku". Negana to, negaliu ir nenoriu grumtis su atsiradusia priklausomybe nuo geros savijautos :)

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)