, ,

Žaliasis „Tepe“ dantų šepetėlis

18:26


Plastiku užteršta aplinka verčia gamintojus ieškoti žalių alternatyvų: suyrančių medžiagų, kurios galėtų mažinti išmetamo plastiko kiekį. Vienu ryškiausių tokių pavyzdžių yra palyginti trumpai gyvuojantys ir staigiai į sąvartynus iškeliaujantys dantų šepetėliai. Mano rankose atsidūrė „Tepe GOOD Regular Soft“, bet lygiai taip pat tai galėjo būti bet kurio prekės ženklo šepetėlis, todėl įvertinsiu „Tepe“ bendrąja prasme.

Baisusis plastikas

Jis pigus, jis lengvas, jis patogus. Jis plastikas. Mes nebeturime sukti galvos dėl indų iškylai, kur įsipilti kavą ne namuose, mums nenusveria rankų pienas, nes jis irgi plastike, o ne stiklo pakuotėje. Tačiau siaubą kelia plastikas jūros gyvūnų skrandžiuose, apraizgęs ir įaugęs į jų kūnus išorėje, net nekaltai su išmestais plastiko gaminiais žaidžiančios ūdros.

Vartojimo įpročiai yra dalykas rimtas, todėl nenuostabu, kad net ir rinkdamiesi plastiko alternatyvas gamintojai stengiasi atkartoti plastiko suteikiamą patogumą. Juk nežinotum, net nepasakytum, kad „Tepe“ šepetėlis yra kitoks šepetėlis, išskyrus neįprastai ryškią žalią spalvą.

Plastikiniai dantų šepetėliai atsparūs nuo galvučių nubėgančiai drėgmei, jie įprasti ir patogūs. Nusidėvėjus šereliams nusiperki naują šepetėlį ir viskas. Bėda ta, kad plastikas nesuyra šimtus metų ir teršia aplinką, o pradėję nuo plonų plastiko maišelių parduotuvėse ir dantų šepetėlių, galbūt sparčiau išsiugdysime sąmoningumą ir suprasime, kodėl kiekvienas esame atsakingas už plastiko apyvartos mažinimą.

Kita vertus, jei visame kame gyvename visiškai ignoruodami taršumo aspektą, vien tik aplinkai draugiškesnio dantų šepetėlio pasirinkimas situacijos neišgelbės.

Ar žalias lygu geras?

Odontologinės problemos Lietuvoje yra vienos opiausių - tą metai po metų rodo statistiniai duomenys. Odontologai savo ruožtu kalba apie netinkamus higienos įgūdžius, tarp kurių yra dantų brūžinimas valant, pasirenkami pernelyg kieti dantų šepetėlių šereliai ir taip toliau, ir panašiai.

Aš darau prielaidą, kad kol kas žaliosiomis alternatyvomis dažniau domisi tie, kurie savo dantimis rūpinasi atidžiau. Ir tikriausiai nesuklysiu pasakiusi, kad bet koks šepetėlis tokiems pirkėjams netiks. 

Nežinau, kaip vienu žodžiu apibūdinti „Tepe“ šepetėlį. Akivaizdu, kad jo galvutė yra įprasto dydžio, nesumažinta. Šereliai nėra nei nuplonintomis viršūnėmis, nėra diferencijuoti pagal ilgį - visi vienodi. Šerelių minkštumas nurodomas kaip „įprastai minkštas“ (angl. regular soft), bet minkštu šepetėlio tikrai nepavadinčiau. Gal dėl to, kad ir patys šereliai atrodo ne iš plonųjų, gal kad jie nenuplonintomis viršūnėmis, jausmas valantis dantis toks tarsi su šiurkštesne kempine juos šveistum ir jis nėra malonus.

Šį šepetėlį sąžiningai naudojau keletą mėnesių, kol išsiklaipė šereliai. Tačiau neslėpsiu, kad kai taip atsitiko, pajutau palengvėjimą. Nors Vokietijos dm.de tinklapyje perskaičiau komentarus, kad šis šepetėlis kur kas smagesnis nei bambukiniai, bet iš savo pusės turiu pasakyti, kad nuo įprastųjų vis dar atsilieka.

Taip kad nelabai tikiu scenarijumi, kad jeigu su žaliųjų šepetėlių funkcinėmis savybėmis nebus papildomai padirbėta, jie bus graibstomi tarsi karštos bandelės vien tik iš idėjos. Kaip tik realu, kad tokį šepetėlį nusipirkęs klientas nusivils ir atkris nuo minties ieškoti neplastikinių dantų higienos priemonių.

„Tepe GOOD Regular Soft“ šepetėlis pagamintas iš atsinaujinančių išteklių - bioplastiko, o šereliai - iš ricinos aliejaus. Šis šepetėlis yra 95% neutralus klimato požiūriu.

Pirkau šepetėlį Vokietijos parduotuvėje dm.de, šepetėlio kaina - 2,95 euro.

Jums dar gali patikti

4 komentarai (-ų)

  1. Na mano įspūdžiai panašūs. Tik vieną kartą bandžiau bambukinį(berods Suztain firmos), ir tiesą pasakius, neišlaukiau net tų dviejų mėnesių. Man pradėjo rodytis kad šereliai krenta, medinė dalis indelyje šlampa, pasirodė labai nehigieniška. Matau dabar internete, kad jau būna šepetėlių kur kotelis nudažytas kokia nors spalva - tai bent nesimatys sušlapęs. Tiesa, labai stebiuos kodėl praktiškai visi yra tiesūs, nenusmailinti. Ar technologijos neleidžia :/ Aš dabar naudoju plastikinį, bet taip pasitaikė, nebuvo didelio pasirinkimo, ir nusipirkau irgi tiesiai nukirptais šereliais. Aš prie tokio nepripratus. Man atrodo, kad neitin puikiai nuvalo, gal čia įsitikinimas, kad neužeina visur, kaip kad darytų tie nusmailinti. Bet vat plastikinių tiesiais šereliais irgi būna. Įdomu ką pasakytų odontologai apie tokius :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nemanau, kad pagirtų. Aš šito jau nedrįsčiau net nunešti tiesiog parodyti, nes savaitgalį vonios kriauklės detales juo šveičiau :D Ir beje, mano nuomonė dėl jo šiurkštumo tik dar labiau sustiprėjo, nes kaip gerai viską užkabina ir pats atsilaiko, tai...

      Tikiu, kad po 5-10 metų turėsim gerus tvarius dantų šepetėlius, kaip kad turime jau savybėmis įprastai cheminei kosmetikai nenusileidžiančią natūralią kosmetiką. Viskam reikia laiko ir kritinės pirkėjų masės, bet kalbant apie dantų šepetėlius, tas laikas dar ne dabar, deja.

      Panaikinti
  2. Aš buvau bambukinį nusipirkus, bet nžn, arba aš dantų nemoku valytis, ar kas negerai su juo, kad jis man visą burną išdraskydavo. Pasikankinau gal savaitę ir atsisakiau. Po to buvau vaikišką nusipirkus, galvojau bus mažesnis, gal geriau, bet vis tiek tas pats, dantenas apibraižė tik, po to kol užgijo, grauždavo visą burną ką nors rūgštaus suvalgius...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na va, ir vėl problema tas nemalonus, gleivinę žalojantis šiurkštumas. Nevažiuos taip reikalai :(

      Panaikinti