, , ,

COVID-19 kronikos. Kaip iš medaus pasigaminti vandenilio peroksido

01:27


Koronavirusas COVID-19 ritasi per pasaulį, niekais versdamas įprastą gyvenimą. Be priverstinio sėdėjimo namuose prioritetas visur dabar yra švara, higiena ir dezinfekcija: rankų, paviršių, pirkinių, mobiliųjų telefonų. Žinome tas istorijas apie dezinfekcinius skysčius, kurių iš pradžių trūko, paskui glėbiais ir kanistrais iš parduotuvių nešė. Bet atidėkim jas į šalį ir prisiminkim dar vieną natūralią antiseptinę priemonę - medų, iš kurio tiesiai ant odos galima pasigaminti vandenilio peroksido.

Ne. Tai nėra visavertis rankų ar odos dezinfektantas. Ne. Jis nepakeičia visų rekomenduojamų ir efektyvių priemonių, kurios yra būtinos: šiltas vanduo, muilas, vaistinėse parduodamas susintetintas vandenilio peroksidas, labai stiprus alkoholis/spiritas, geliai, skysčiai, servetėlės. Bet taip, šis paprastas būdas suveiks kaip antiseptikas veido odai ar jautriai nosies gleivinei, kurių nevalytume, pavyzdžiui, spiritu.


Kodėl medus laikomas puikiu antiseptiku? Medui susimaišius su paprasčiausiu vandeniu pastarasis sureaguoja su meduje esančiu fermentu gliukozės oksidaze ir taip natūraliai pasigamina vandenilio peroksidas. Štai taip viskas paprasta

Jau keletą metų kai tik peršalu, iškart puolu skalauti nosiaryklę šiltu vandeniu ir medumi. Man tai yra pagrindinė ir pati efektyviausia priemonė, padedanti pasveikti vos per kelias dienas. Ne kartą tuo įsitikinau. Be to, labai patinka dėl savo švelnumo, nes negraužia, nedegina, nesausina ir nesukelia išvis jokio diskomforto. Medus yra puikus drėkiklis, todėl be visko dar gaunu ir šį bonusą.


Prasidėjus koronaviruso pandemijai kasdien medumi prausiu ir veidą, ir nosies gleivinę. Būtinas užsidarymas namuose privertė realiai pajusti, kad dėl šildymo namuose oras pakankamai sausas, tad sausėja ir oda, ir gleivinės. Medaus panaudojimas iš dalies padeda pagerinti situaciją. Be to, aišku, ir dezinfekuoja.

Kur problema? Kad neaišku, kiek to vandenilio peroksido pasigamina. Įdėję medaus į šiltą vandenį negausime buteliuko, ant kurio užrašyta 5%. Vandenilio koncentracija priklauso ir nuo medaus rūšies, ir nuo medaus atskiedimo laipsnio.

Viena populiari studija nurodo, kad šitam tikslui labai tinka slovakiškas medus. Kita gi, kad grikių ir dobilų medus sugeneruoja daugiausiai vandenilio peroksido. Į pastarąją studiją irgi palieku nuorodą, galite pasiskaityti plačiau.

Keista, kad išgirtas manukos medus savo galimybėmis generuoti vandenilio peroksidą nesutriuškino konkurentų, bet su mokslininkais juk nepasiginčysi.

Kaip medumi praustis? Arbatinio šaukštelio medaus užtenka ištepti drėgną veidą, nosies gleivinę, palaikyti ir neskubant nuplauti, pasirūpinant užpilti daugiau vandens bei mišiniu pamasažuoti veidą. Viskas. Oda regimai paskaistėja, pagražėja ir dar lieka sudrėkinta. Ir dėl mikrobų tampa šiek tiek ramiau.

Nenukabinkit nosies ir nesirkit!

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)