, , , ,

COVID-19 kronikos. Ar naudoti namuose SPF?

21:43


Nežiūrint to, kokia graži, saulėta ir šilta pavasario diena būtų už lango, toliau draugiškai sėdime namuose. Na, nes pandeminis karantinas. Kadangi neinam iš namų, lauke rekomenduojama apsauga nuo saulės kaip ir nustoja prasmės, bet kaip niekad daug žmonių dabar sulindę į išmaniųjų įrenginių ekranus: kas dirba, kas leidžia laisvalaikį.

Mėlyna šviesa

Kur problema? Įrenginių ekranų skleidžiama mėlyna šviesa (angl. blue light) galimai sendina odą, panašiai kaip ir žalingi saulės spinduliai: lemia fotosenėjimą, raukšles, oksidacinį stresą. Kiek daugiau apie tai galite pasiskaityti šiame tyrime. Todėl pasigirsta patarimų net ir karantino sąlygomis saugoti odą naudojant priemones su SPF.

Ar jūs dabar naudojate namuose SPF? Aš ne ir pasakysiu kodėl. 

Visų pirma, saulės nemačiau visą žiemą, kuri buvo kiek šilta, tiek ir apniukusi. Antra, saulės iš esmės nematau ir dabar. Vienas per savaitę išėjimas, tiksliau išvažiavimas apsipirkti nėra tas šansas natūraliai prisigaudyti vitamino D, net jei išpuola tikrai saulėta diena. Kaip daugybė žmonių patiriu vitamino D deficitą (dariausi tyrimą) ir šiuo metu geriu papildus. Trečia, turėjau etapą, kuomet SPF naudojau nuolat ir visada, ir kitą, kai minimaliai. Situacija buvo geresnė, kai apsauga buvo minimali, taip kad sau pasidariau išvadą, jog persūdyti ir užkardyti bet kokį odos sąlytį su su saule tikrai nėra sveika.

Taip, nuolat žiūriu į kompiuterio, o desertui dar ir į telefono ekraną. Todėl negaliu ir atsikratyti kirbėjimo viduje, kad visai nieko nedaryti irgi nėra gerai. 

Šilauogių sėklyčių aliejus

Mano asmeninėje odos priežiūros rutinoje visada, išskyrus karščiausią vasarą, yra koks nors aliejus ar aliejų mišinys. Be to, kad suminkština ir pamaitina odą, aliejus taip pat ir užrakina joje drėgmę, kas praktiškai visą laiką leidžiant sausame namų ore yra kritiškai svarbu. Vienas pagrindinių lūkesčių, kad šiuo metu naudojamas aliejus būtų „sausas“ - tai reiškia, visiškai neriebus, neapkraunantis ir neapsunkinantis odos.

Šiuo atveju labai pasiteisino „BYBI Beauty“ šalto spaudimo siauralapių šilauogių sėklyčių (angl. Blueberry, arba Vaccinium Angustifolium) aliejus. Gelsvai žalsvos spalvos aliejus, gaiviai kvepiantis uogomis, tikriausiai yra pats sausiausias man žinomas aliejus. Jis momentaliai įsigeria ir tikrai palieka odą sausą.

Šio prekės ženklo įkūrėjos būtent šį šilauogių sėklų aliejų dedikuoja į pagalbą odai, apsaugoti ją nuo žalingo mėlynos šviesos poveikio. Pasak gamintojų, šilauogių sėklų aliejus absorbuoja mėlyną šviesą, kol ji neįsiskverbė į odą. Šiame aliejuje yra daug betakaroteno, arba odai ir jos sveikatai svarbaus provitamino A, omega 3, 6 ir 9 rūgščių.

Kas dar patinka, kad šilauogių sėklų aliejus yra tikras #zerowaste filosofijos pavyzdys, nes sėklytės aliejaus spaudimui yra sulčių pramonės atlieka ir šiaip jau būtų išmestos.

Išvada

Tikrai nežinau, kiek ir ko šis aliejus sugeria ar atspindi, bet tai, kad jis yra komfortiškas naudoti ir oda su juo gerai jaučiasi, tai faktas.

Tokį ar bet kokį kitą aliejų galite lašinti į savo naudojamą gelį, losjoną ar kremą, jis nesuriebins odos.

Kas yra labai patogu, kad ši aktyvių, priežiūrą papildančių ir su daug kuo derančių atskirų ingredientų mada leidžia varijuoti, atsižvelgiant į aplinkos sąlygas ir odos būklę. Jei reikia ir norisi, galima naudoti, jei ne - praleisti.

Nesvarbu, ką mėgstate ir ką naudojate odai. Vienas universaliausių būdų sumažinti mėlynos šviesos kiekį iš kompiuterių, planšečių ar telefonų ekranų yra pasirinkti mėlynos šviesos filtrą, kuris ekraną truputį pageltonina, arba naktinį režimą.

„BYBI Beauty Blueberry Booster“ sudėtis, INCI: Vaccinium Angustifolium (Blueberry) Seed Oil.

Aliejų galima įsigyti Naturisimo, kaina 12 svarų/15 ml. Aš pirkau tiesiai iš BYBI Beauty“, kaina ta pati - 12 svarų/15 ml.

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)