Sausra, augalai ir kur gauti jiems vandens nemokamai

14:02


Parašyti apie augalų laistymą didelių karščių metu ruošiausi jau kuris laikas, bet vis į momentą nepataikydavau. Galiausiai vis tiek palydavo, kartais net ir su ledais, tai problemos kaip ir nebelikdavo. Lietuvoje jau turėjome metus, kuomet dėl sausrų vanduo buvo taip nusekęs, kad žmonės prašyti nelaistyti vandentiekio vandeniu savo sodų ir daržų. Iš kitos pusės, jei neturite savo šulinio ir naudojate vandentiekio vandenį, sulig kiekvienu lašu iš čiaupo sukasi ir skaitliukas, taigi...

Visada maniau, kad vandens taupymo klausimas gali kilti, jei namuose augalų be galo daug arba finansinė situacija labai komplikuota. Bet ilgi sausi laikotarpiai bei nevaikiškai išaugančios vandens sąskaitos privertė ieškoti išeičių.

Esu užsiminusi, kad namuose augalų daug neturiu ir jų laistymas problemų tikrai nekelia. Kas kita yra keli kvadratiniai lauko zonos, kurioje auga gyvatvorė, rožių krūmas, plotelis įvairių gėlių bei veja. Užtenka sausringo pavasario ir jis neigiamai paveikia augalus, o jei dar ir vasara krituliais nepasižymi... Pinigine prasme laistyti viską papildomai iš krano labai neapsimoka.

Bet išeitis yra. Esmė: rinkti vandenį, atliekantį nuo buities reikalų. Reikia: poros 5 litrų tuščių vandens butelių ir savidisciplinos. Viskas.

Koks vanduo tinka? Iš esmės visas, išskyrus riebaluotą ar su chemija. Plauti salotas ar bulves galima virš vonelės ir persipilti iš jos vandenį į butelius. Dėl individualių niuansų pas mane vanduo iki tinkamos temperatūros įšyla tik mažumėlę nubėgęs, todėl ir čia jo prisigaudau. Be to, augalai gali būti laistomi vandeniu, atlikusiu, pvz. nuo kiaušinių virimo. Kadangi savo katę maitinu raw, šildant mėsą susidarančios jos sultys sunaudojamos dar ir kaip trąša augalams, tik jau su va vandens nepilu į butelius, nes apveltų vidines sieneles.

Minusas: vandens rinkimui neturint didelės talpos, pavyzdžiui, statinės lauke, nesigauna jo viso išlaikyti iki vakaro, kuomet ir rekomenduojama laistyti jau karščiui nuslūgus. Bet tai vis tiek geriau negu bergždžiai laukti kritulių. Taip pat tai gana imlu laikui - renki, bėgi išliet, renki, bėgi išliet. Bet kad ir po gurkšnelį gavusiems augalams patiko, o sąskaita už vandenį šį pavasarį ir vasarą nebeviršija įprasto dydžio!

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)