, ,

Nėra aliejų - oda taukuose. I dalis

18:27


Blizgantis ir plaukiantis nuo sebumo pertekliaus veidas gali būti susirgimų, streso ar hormonų disbalanso pasekmė. Bet gali būti ir taip, kad nesuprasdami odos veikimo principų taikome  neteisingą jos priežiūros rutiną ir aliejaus gamybos fabrikėlį nesąmoningai įjungiame patys. Įrašas apie tai, kaip prisidirbame problemų lygioje vietoje.

Sebumas šen, sebumas ten

Sebumas yra riebi, iš dalies vaško konsistencijos medžiaga, dengianti visą mūsų kūną, išskyrus delnus ir padus. Išsiskyrimo piką sebumas pasiekia paauglystės metais, o po to su amžiumi jo vis mažėja, kol sulaukus 65 metų sebumo jau būna išskiriama labai mažai (Skin Aging Handbook). Įdomu, kad žmogus turi apie 2 mln. sebumą išskiriančių liaukų, kurių koncentracija didžiausia, žinoma, labiausiai matomoje vietoje - ant veido. Čia sebumo liaukų gali būti net po 400-900 viename kvadratiniame centimetre!

Pertekliniu sebumu oda mus gali ir dosniausiai apdovanoja per lytinę brandą paauglystėje. Tačiau ir vėliau nesame apsaugoti nuo tokių sebumą aktyvuojančių faktorių, kaip genetinis paveldimumas, išsibalansavę hormonai, įvairūs susirgimai, stresas. Amerikos dermatologijos akademijos duomenimis, maždaug 85 proc. 12-24 amžiaus žmonių susiduria su akne. Be to, ji gali atsirasti bet kuriame amžiuje ir net pilnametystė nuo to neapsaugo: suaugusiųjų aknės atvejai dažnėja, o didesnėje rizikos grupėje atsiduria moterys.

Viena vertus, sebumas odą sutepa, apsaugo, ir prisideda prie jos, kaip paties didžiausio žmogaus organo ir barjero nuo išorės veiksnių, sveikatingumo. Iš kitos pusės, kas per daug, tas nesveika ir reiškia aknę, spuogus, uždegiminius procesus.

Prieš anatomiją kovoti neverta, o kaip su ja draugiškiau sugyventi - verta pamąstyti. 

Kaip sebumo neįpykdyti dar labiau

Įtariant sveikatos problemas, būtina apsilankyti pas medikus ir imtis jas spręsti. Kad ir kokia gera būtų kosmetika, ji hormonų nesubalansuos ir genetikos nepajėgs pasukti į priešingą pusę. Tačiau gali būti, kad riebalines liaukas provokuojame patys to nesuvokdami. Tarkime jei prausiamės ar plaukus plauname karštu vandeniu, naudojame stiprius, agresyvius prausiklius. 

Odos švara yra bene svarbiausias jos grožio ir sveikatos pagrindas, tad labai svarbu tai, kaip su ja elgiamės ryte ir vakare. 

Sveikos odos pH yra lengvai rūgštinis ir svyruoja apie 4,5-6. Kitaip tariant, mūsų odą dengia lengva rūgštinė mantija. Tuo tarpu putojantys prausikliai bei muilai yra šarminiai. Dar prisiminkime, kad esame ne vieni. Oda turi savo mikrobiomą, arba mikroskopinio dydžio ant jos gyvenančius draugiškus mikroorganizmus, kurių irgi nedžiugina stipri šarminė ataka vieną ar du kartus per dieną.

"Ar nepersistengiate prausdami savo veidą?", - klausia "The New York Times", iškeldamas šarminių prausiklių problemą. 

Kaip pavyzdys, odos prausimas augaliniais aliejais nesutrikdo jos natūralios pusiausvyros ir padeda pasiekti tą magišką tikslą: pašalinti visus nešvarumus, net ir vandeniui atsparų makiažą, taip pat ir sebumo perteklių. Aliejai veikia labai paprastu principu: panašus tirpdo panašų, todėl lengvai susimaišo su viskuo, kas yra riebu ar tuo, kame yra riebalų.

Po tokio prausimo, kuris reiškia drėgnos odos ištepimą aliejumi, išmasažavimą bei nuvalymą sudrėkintu švariu rankšluosčiu, ji nėra išsausinama. Labai lengvi aliejai ar jų mišiniai emulguojasi ir gali nusiplauti tiesiog šiltu vandeniu, o jei neužtenka ir drėgno rankšluostėlio, galima panaudoti švelnų, odos nesausinantį prausiklį.

Riebina ar švarina, štai kur klausimas

Grįžkime prie tokių erzinančių odos netobulumų, kaip inkštirai. Ar žinote, iš ko jie sudaryti? Iš negyvų ląstelių ir ... riebalų. Štai kodėl augaliniai aliejai sėkmingai tirpdo inkštirus ir padeda jiems išsivalyti kur kas efektyviau ir greičiau, palyginti su įprastais putojančiais prausikliais.

Vadinasi, švaresnė ir estetiškesnė oda tikrai bus. Kad bus riebesnė - vargu, nes būtent aliejai ir nejungia odos sebumo produkcijos gamybos mygtuko. Oda nereikalaus kompensuoti to, kas nepaimta. Beje, buvo atlikta nedidelė studija, kurios metu tirtas aliejų poveikį prausiantis jais mėnesį laiko. rezultatai parodė, kad švelnią ir sausą odą turinčių tiriamųjų barjerinė odos funkcija pagerėjo.

Beje, panašiu principu veikia ir pasirenkamos kuo neriebesnės odos priežiūros priemonės, kuriose gali apskritai nebūti riebalų, nors jos ir atrodo, kaip kremai. Tuo atveju, jei odai sebumo nuprausimas tinkamai nekompensuojamas, nesistebėkite ir kad veido riebalavimosi neįmanoma suvaldyti.

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)