, , , ,

Absoliučiai nerealus citrinų gėrimas pavasariui

09:28

virtų citrinų gėrimas, gydytojo Laprazo receptas

Baltai pavydžiu žmonėms, kurie gyvena principu nėra blogo oro, yra tik netinkama apranga. Kaip besukčiau, žiema man pats nemylimiausias sezonas, ypač dėl to, kad po jos ateina pats mylimiausias - pavasaris. Bet ne apie simpatijas orams šįkart kalba, o apie tai, kas džiugina, stebina ir sveikatina. Pernai pavasario proga rekomendavau ciberžolę, šiemet siūlau su cinamonu virti citrinas. Kodėl? Nes mums to reikia ir tai veikia!

Detoksikavimas: būtinybė ar mada?

Daigai, augalai, sulčių režimas ir dar daug dalykų, kuriuos siūloma naudoti detoksikuojant organizmą. Ar tai iš tiesų reikalinga - nesutariama. Vieni laikosi nuomonės, kad pats organizmas yra protingas, sudėtingas ir išmanus mechanizmas, kurio kažkaip ypatingai švarinti nereikia, nes tai atlieka kepenys, inkstai, limfa, oda. Kiti gi teigia, kad stresas, aplinkos tarša ir menkavertis, iki galo nesubalansuotas maistas organizmą veikia neigiamai ir kartais būtina jį "iškrauti".

Galėčiau nebent pasakyti, kad per prievartą nieko daryti nereikia. Nejaučiate, kad tai jūsų - ir neverskite savęs penkias dienas valgyti vien lapus ar gerti tik sultis, nesikankinkite. Asmeniškai aš režimų nesilaikau, tačiau pakaitomis naudoju organizmo tonikus: ciberžolę, kokosų vandenį ir panašius dalykus, kurie ne kažką keičia, o tiesiog papildo.

Toks smagus naujo toniko atradimas įvyko ir šiemet. Beveik neabejoju, kad su cinamonu virtų citrinų receptas yra šmėžavęs prieš akis, tačiau kaip lieknėjimo priemonė. Šiemet į Vilniaus knygų mugę atvykęs Jean-Claude Lapraz (Žanas Klodas Laprazas) interviu portalui 15min.lt pristatė šį gėrimą kaip kepenis ir inkstus valantį, imunitetą pavasarį stiprinantį gėrimą. Ir pamačiau jį kitomis akimis, ypač pradėjusi kursą po komplikuoto peršalimo.

Puodas + citrina

Klasikinis citrinos ir vandens variantas reiškia, kad arba tai yra į vandenį išspaustos citrinų sultys, arba sumesti citrinų griežinėlįai. Kitaip tariant, geriausiu atveju išnaudojame nedidelę citrinų sulčių dalį. Tačiau citrina yra ne vien sultys: tai ir kartus baltas sluoksnis, ir žievelė, kurioje apstu eterinių aliejų. Būtent verdant visa tai pereina į vandenį, o jį geriant - į mūsų organizmą.

Galima dvejoti, ar tikrai reikia citriną virti, žinant vitamino C jautrumą ir nestabilumą. Aš virimo procese įžvelgčiau keletą pliusų:

  • Vartojama ne citrinos dalis, o visas vaisius (kiek sveikatai reikalingų kartumynų suvartojame? Aha :) ), atitinkamai poveikis yra platesnis,
  • Sprendžiant pagal gėrimo rūgštumą, vitamino C gėrime lieka užtektinai. Ne faktas, bet greičiausiai norėsis jį pasaldinti,
  • Viena citrina vienai dienai yra daug, įvertinant vien jos sultis,
  • Kokybiškas citrinų eterinis gali būti vartojamas į vidų, tačiau virtų citrinų gėrimas yra švelnesnis, atsargesnis, minkštesnis variantas,
  • Cinamomas yra žinomas medžiagų apykaitos greitintojas, antioksidatorius, kovoja prieš virusus ir bakterijas.
Receptas

Gydytojas Laprazas rekomenduoja 15-os dienų kursą, kai pirmą dieną verdama viena citrina, antrą - dvi ir taip iki septynių citrinų septintą dieną, vėliau po vieną citriną sumažinama. Vienai citrinai skaičiuokit 1,5 stiklinės vandens, įberkit cinamono arba įmeskite cinamono lazdelę ir pavirkite 15-20 minučių. Gėrimą rekomenduojamą gerti karštą.

Aš receptą interpretavau saugiau - 15-os dienų kursas, po vieną citriną kasdien, maximum užaukštinant iki dviejų citrinų. Darau tai pirmą kartą, nežinojau kaip bus, kaip sureaguos organizmas ir iškart nenorėjau nusibrėžti aukščiausio tikslo. Gal ateityje.

Tiesa, citrinas verdu vakare, nes tuomet laikas laisvesnis.

Poveikis

Čia yra esmių esmė. Nebūčiau pamačiusi, pajutusi rezultato, šios apžvalgos nebūtų buvę. Tačiau labai norisi pasidalinti patirtimi ir paskatinti išbandyti nerealų energijos ir šarminimo šaltinį. Kaip žinia tai, jog citrina yra rūgšti nereiškia, kad ji organizmą rūgština. Atvirkščiai, šarmina, kadangi joje yra gausybė vitaminų, tarp kurių vitaminas C, mikroelementai, antioksidantai. Tiesa, pačios citrinos rūgštis gali sujautrinti dantis, todėl jei pajustumėte tai, tiesiog įsigykite šiaudelį ir gėrimą gerkite per jį.

Ką gavau aš? Nerealus energijos pliūpsnis jau po pirmosios dienos. Ir tiesa, ką metai iš metų rašo įvairūs portalai, siūlantys įvairias virtų citrinų variacijas su imbieru, medumi ir panašiai - nesinori valgyti. Kai energijos pakanka iš vidaus, geriu kur kas mažiau kavos ir ne taip dažnai prisimenu saldumynus.

Oda. Ji pradėjo šviesti iš vidaus. Dabar įpusėjusi citrinų gėrimo kursą to taip ryškiai nebepastebiu, matyt akys priprato. Tačiau iš pradžių skirtumas tapo toks staigus ir toks ryškus, kad negalėjau atsistebėti: veidas nuskaistėjo, nuskaidrėjo ir faktiškai pasibaigė problemos su spuogeliais, kurie jai ir atsiranda, tai kaip menkas nepatogumas, o ne kaip savaitės gydymo reikalaujanti bėda.

Planuoju, kad pabaigusi visą kursą vistik bent porą kartų į savaitę toliau gersiu virtas citrinas.

Užbėgant klausimui už akių: tokiam gėrimui siūlau naudoti ekologiškas citrinas, nes jos nelupamos metamos į puodą.

Kol kas didžiausias šių metų atradimas sveikatai!

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)