, , , , ,

Trys eteriniai aliejai nuovargiui, įtampai ir stresui mažinti

23:26


Tikėtina, kad apie eterinius aliejus žinau šiek tiek daugiau negu statistinis pilietis, bet... Protas mūsų - priešas mūsų, ima ir uždaro tarsi užburtame rate, kurį peržengti sudėtinga. Visiškai sutinku su tuo, kad internete nemokamos informacijos apstu kaip niekada, bet gyvos, nuolat atnaujinamos žinios yra puiki galimybė išplėsti ribas ir atrasti naudingų dalykų. Būtent todėl mielai lankausi gyvuose seminaruose ir - mokausi toliau.

Taigi, šeštadienis. Ignoruodama mano skubėjimą iš pat ryto apsivėmė katė. O ir pačiai galva plyšo taip, kad visą kūną šaltis krėtė. Nepaisant noro griūti atgal į lovą ir dar galvą apsikloti, išėjau į olfaktorinio raštingumo pamoką Laimės Kiškūnės studijoje tema Kvapas kaip seksualinis faktorius: eroso kvapai

Bet ne, ne apie erotinius kvapus bus tema, o apie tai, kaip sau padėti patiriant įtampą ir stresą, persidirbant, pavargus nuo įtempto protinio darbo ir jei jau atsibodo visos įmanomos levandų variacijos. 

Ylang Ylang

Atsitiktine tvarka pirmasis eterinis aliejus būtų kvapiosios kanangos, arba ylang ylang. Nepamenu, kad aš kada nors apie jį būčiau bent atsiliepusi teigiamai - nepatiko ir nelipo gėliškas, saldus, gana sunkus ir klampus kvapas. Niekad šio eterinio aliejaus nenorėjau ir neturėjau, nes neįsivaizdavau jo savo gyvenime. Bet pasirodo, ylang ylang yra geras antidepresantas, ramina, suteikia saugumo, mažina nerimą ir norą įtikti. 

Kadangi į paskaitą atėjau beveik komos būsenos - pervargusi, persitempusi ir mažai miegojusi, negana to žinodama, kad pirmadienį vėl įsisuksiu į darbo rutiną, ylangas nuėjo iki pat smegenų netikėtai teigiama prasme. 

Jei nesate ylango simpatikai, galiu parekomenduoti renkantis šį eterinį aliejų žiūrėti į silpnesnius jo variantus: ne Extra, ne I, o bent II frakcijos variantą, kuris nusemiamas po ilgesnio distiliavimo laikotarpio ir yra natūraliai silpnesnis. Apie tai, kad eterinius aliejus galima pirkti tik iš patikimų vietų, o ne tinklinių visa ko platintojų, net nesiplėsiu.

Pačiuliai

Kitas dėmesio labai vertas pačiulių eterinis aliejus. Jo kvapas yra drėgnos žalumos ir žemės su trupučiu dūmo, labai turtingas, bet ne kiekvienam patinkantis. Man jis kažkuo ir labai nostalgiškas, ir savotiškai nuraminantis, įžeminantis. Kaip nebūtų keista, pastaruoju metu labai traukiantis. Būtent pačiuliai tinka gyvenantiems nuolatinės įtampos sąlygoms, patiriantiems nuolatinį spaudimą. Ir dar kažkur esu užsirašiusi, kad pačiuliai tinkami tepti ant odos.

Tie, kas naudoja pačiulius kvepalams kurti žino, kad pačiuliai turi būti distiliuoti be sąlyčio su geležimi, nes ji gali suteikti nepageidaujamą kvapą. Galbūt be parfumerių tai nelabai kam nors apskriti rūpi, tiesiog žinokite apie galimą pasirinkimo alternatyvą.

Imbieras

Taigi, ylang ylang ir pačiuliai tapo iš naujo atrastais, kitu kampu pamatytais kvapais. Bet man dar labai patiko ir  šviežias imbieras. Imbiero kvapas yra šiltas, gaivus, truputį prieskoniuotas. Jis tonizuoja, veikia šildančiai. Be to, naudojamas mažinti pykinimui keliaujant, todėl ar keista, kad nuo galvos skausmo pykinamam žmogui imbieras paskaitos metu pasirodė oi, koks malonus ir labai į temą?

Laimės olfaktorinio raštingumo paskaitos baigiasi praktinėmis dirbtuvėmis, kurių metų galima susimaišyti praktiškai pritaikomą kvapų kompoziciją ir šįkart kaip niekad buvo aišku, kad be jokių ilgų ieškojimų pas mane bus eteriniai aliejai bus trys: ylangas, pačiuliai bei imbieras.

Fantastiška trijulė odai ir plaukams

Susimaišiau labai paprastą, bet labai patikusį ir puikiai tikusį mišinį - pačiuliai per pusę su imbieru, plius keli lašai ylango. Mišinį naudoju ant veido odos, įlašindama į kremą ryte ar vakare, taip pat įtrinu į dar drėgnas po plovimo plaukų šaknis. Jokių nepageidaujamų reakcijų nepastebėjau, tik teigiamus pokyčius - geriau ir kokybiškiau išsimiegu naktį, o dienos skuba pareikalauja šiek tiek mažiau jėgų. Odai taip pat šis mišinys labai patinka - skaistina, ramina.

Kalbant apie plaukus, tai maniškiams kažkodėl nelimpa nei rozmarinai, nei bosvelijos (frankincensas), todėl praktiškai visada jiems naudoju levandas ir visokias jų atmainas. Na, bet užtat pačiuliai su imbieru ir ylangu man atvėrė dar nematytus klodus plaukų priežiūrai. Nors naudoju mišinį išimtinai terapiniais tikslais, bet plaukai šiai terapijai pasirašė 150% - jie atsigavę, žvilgantys ir apskritai džiuginantys akį.

Nepretenduoju į karūną ir net neabejoju, kad nesukūriau nuostabaus ir įdomaus parfumerine prasme dalyko. Ne ir ne. Bet pereiti nuo levandų prie kažko naujo ir taip puikiai veikiančio man buvo be galo didelis atradimas. Štai kodėl į Laimės paskaitas tikrąja to žodžio prasme kartais atšliaužiu. Nes jei tai olfaktorinio raštingumo serialas, tai kiekviena serija atrodo kaip sukurta atskira kino juosta, suteikianti atsakymus į įdomiausius klausimus.

Įrašas neinicijuotas ir nederintas su Laimės Kiškūnės studija. Šiaip jau ir man pačiai nesinori po to nepakliūti į jos paskaitą, nes „neliko vietų“. Iš kitos pusės matau didelę prasmę dalinantis žiniomis apie eterinius aliejus ir praplečiant suvokimą, kokie jie gali būti visapusiški bei naudingi.

Įdomių atradimų!

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)