, ,

Azijos receptas plaukams: ryžių vanduo

08:36


Ryžių vanduo yra tradicinis Azijos šalių receptas norintiems stipresnių, tankesnių ir greičiau augančų plaukų. Jei ir jūs matote, kad plaukai slenka, jiems trūksta blizgesio ir gyvumo, verta išbandyti šį paprastą ir nebrangų būdą. Jis man dar patinka ir tuo, kad ryžiai išnaudojami maksimaliai - ir odai/plaukams, ir pačius ryžius galima suvalgyti.

Ryžių vanduo dar vadinamas baltymų (proteinų) kauke plaukams ir odai. Kai pradėjau tikslingai domėtis įsitikinau, kad daug žmonių visame pasaulyje ryžius naudoja grožio tikslams ir rezultatai pasiekiami geri. 

Teko skaityti ir gana kritišką nuomonę, kad tokio liaudies recepto nepatvirtino mokslas ir nėra jokių objektyvių įrodymų, kad ryžių vanduo yra naudingas plaukams. Bet kai mokslininkai susitelkę į genomo, mikrobiomos tyrimus, gilinasi į ląstelių mechanizmus, be to, bando realybe paversti astronautų svajonę išsilaipinti Marse, koks tikslas ir prasmė pertikrinti močiučių receptus plaukams?

Taip kad pasitikėkime ilgamete Azijos moterų išmintimi ir pirmyn į virtuvę :)

Trys būdai ryžių vandeniui pasigaminti:

1. Plaunant. Praskalavus ryžius ir nupylus pirmąjį vandenį, juos reikia užmerkti plius-minus pusvalandžiui, kartas nuo karto patrinant tarp rankų. Vanduo darysis drumstas, tarsi pienuotas - tokį nusipilam, pasidedam į šaldytuvą ir naudojam.

2. Verdant. Nuplautus ryžius beriam į puodą, užpilam vandeniu, išverdam įprastai tik nedruskinam, nusunkiam. Pasidedam į šaldytuvą ir naudojam.

3. Fermentuojant. Plovimo būdu gautą ryžių vandenį rekomenduojama palikti šiltai kambario temperatūroje, kol prasidės fermentacijos/rūgimo procesas. Fermentuoto ryžių vandens kvapas gali būti nelabai malonus - apie tai perspėja išbandžiusieji šį būdą.

Privalumai

Kuo ryžių vanduo geras? Ryžių grūdeliuose yra 75-80% krakmolo, taip pat amino rūgščių, vitaminų B ir E, mineralų, antioksidantų.

Vien dėl to, kad mitybs prasme ryžiai priskiriami prie menkai naudingų angliavandenių, niekad nepagalvojau, kad jie galėtų būti laikomi baltymų/proteinų šaltiniu. Na, bet šį titulą ryžiams pelno būtent amino rūgštys.

Be to, kad tai paprastas, nebrangus ir prieinamas būdas sustiprinti plaukus, dar vienas pliusas, kad ryžių vandenį užtenka ant galvos ir plaukų susipilti prieš plaukų plovimą. Dėl proteinų gausos nepatariama tokios kaukės laikyti ilgiau nei 20 minučių, kad stiprinami plaukai netaptų trapūs. Neišdrįsau ir nenoriu išbandyti, kas būna ryžių vandenį perlaikius. Na bet vis tiek tai atrodo draugiškiau, nei tepti ant galvos odos losjonus su aitriaisiais pipirais.

Poveikis

Veikia. Plaukai greičiau auga, įgavo daugiau apimties ir dar priaugo naujų plaukelių. Kaip tiesiog praskalavimo ir keliolikos minučių palaikymo ant galvos rezultatas, tai tikrai įspūdinga.

Ryžių vandenį naudoju paprastai - praskiedžiu šiltu vandeniu ir pilu ant sudrėkintų plaukų, galvos odos. Tam, kad galėčiau pabūti kaip su kauke, pakeičiau prausimosi eiliškumą. Anksčiau pradėdavau nuo galvos, o dabar ją pasilieku pabaigai.

Pirmiausiai man pasijuto, kad plaukai įgavo ir elastingumo, ir apimties. Labai nudžiugino, kad prislopo tas nenormalus plaukų slinkimas, kai po kiekvieno galvos plovimo tekdavo dar ir kuokštą kitą ševeliūros išgriebti. Ką dar padaro gero, tai tarsi pakelia plaukus nuo pat šaknų, atrodo natūraliai, bet akivaizdžiai geriau nei buvo anksčiau.

Kur slypi gudrybė? Nuoseklumas ir nuolatinis naudojimas čia yra viskas. Patingėjus, užmetus pamažu vėl viskas sustos į senąsias vietas.

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)