, , , , ,

COVID-19 kronikos. Pigiausias įmanomas vitaminas C - bulvė

23:45


2020-ųjų pavasaris karantine dėl COVID-19 nebūtinai reiškia malonų laiką sau. Kai kurie dėl koronaviruso neteko darbo ir nežino, kaip gyvens toliau. Kiti kaip tik dirba tiek, kad vos spėja pamiegoti. Bendra viena – masiškai sėdime namuose ir tikimės geriausio. Kad išlaidauti šiuo metu ne pats tinkamiausias laikas, irgi faktas. Bet ir nereikia.


Pradėjusi nuo medaus ir ryžių tęsiu su... Taip, bulvėmis. Galbūt teko girdėti, kad bulvės griežinėlis dėl didelio vitamino C kiekio geba pašviesinti odą ir dažnai siūloma būtent bulvę naudoti, pavyzdžiui, pažastims, kurios dėl skutimo linkusios tamsėti? Be to, vitaminas C taip smarkiai išpopuliarėjo ir daugelis kosmetikos gamintojų laiko būtinybe turėti vitamino C priemonę savo asortimente, tad ir namudinį variantą būtų visai verta išbandyti.

Esame cepelinų ir kugelio mėgėjų tauta, tačiau būtent žalia, termiškai neapdorota bulvė gali patenkinti tikrai daug, net apie 40-48% žmogaus vitamino C dienos normos. Teko ragauti žalių, tiesiog plonai ir smulkiai supjaustytų bulvių salotų su daržovėmis ir jos buvo ne tik skanios, bet ir lengvos, gaivios. Net truputį gaila, kad šią daržovę mes įpratę tik virti, kepti ar skrudinti.

Panaršius interneto platybėse galima rasti įvairiausių grožio receptų su bulvių sultimis. Tarp galimų priedų yra medus, įvairūs aliejai, kiaušinio baltymas arba trynys. Įvairovė didelė. Tačiau aš pradėjau nuo vieno ingrediento recepto, kad pamatyčiau konkretų bulvės poveikį ir reikėtų mažiau spėlioti, kas iš mišinio kokį efektą duoda.

Kaip paruošti bulvę

Galvos odai, veidui ir kaklui pakanka vidutinio dydžio bulvės. Bulvės paruošimas yra labai paprastas. Ją reikia gerai nuplauti, nulupti ar nuskusti odelę ir susmulkinti: mesti į virtuvės kombainą, trintuvą (blenderį) ar tiesiog į košelę sutarkuoti ranka. Aš tarkuoju ranka.

Belieka tarkius nusunkti (naudoju gabalėlį perlenkto binto), o sultis - naudoti kaip kosmetikos priemonę.

Bulvių sunka plaukams

Mėgstu naudoti įvairius purškalus ir vandens pagrindu pagamintus losjonus plaukų šaknims, bet jau ilgokai nieko nepirkau, nes nepatinka sudėtys bendrai, atskiri ingredientai, kvapas ar dar kas nors. Todėl įsitikinusi, kad suveikia net toks dalykas kaip ryžių vanduo, su entuziazmu puoliau bandyti bulvę.

Priešingai nei ryžių vanduo, kurį ant galvos galima laikyti daugiausiai 20 minučių, bulvių sultims rekomenduojama duoti mažiausiai 15 minučių ir neradau perspėjimų, kuo ilgesnis laikymas būtų kuo nors blogai. Taigi, tiesiog mirkau vatos diskelį ir tepu šaknis, kad būtų gerokai drėgnos, tačiau ne tiek, kad skystis tekėtų žemyn. Džiūdamos bulvių sultys sukietina plaukus, todėl atrodysite kaip persistengę su plaukų žele – taip ir turi būti.

Be nuostabiojo vitamino C žalioje bulvėje yra gyvybiškai svarbi B vitaminų grupė, kalio, fosforo, fitochemikalų. Toks įspūdingas medžiagų kokteilis stimuliuoja plaukų svogūnėlius, padidina deguonies kiekį, skatina kolageno gamybą, mažina galvos odos sausumą ir pleiskanojimą, net ir perteklinį sebumo išsiskyrimą. Galvoju, kad dėl vitamino C bulvių sultys atlieka ir tam tikrą švelnų rūgštinį odos šveitimą.

Po tokios kaukės plaukus rekomenduojama plauti įprastai. 

Pliusai: paprastas naudojimas, plaukams tikrai patinka, jie atsigavę, gyvybingi, stipresni ir elastingesni. Susitarkuoti bulvę stengiuosi mažiausiai kartą į savaitę, bet stengiuosi bent jau dukart. Ir pastebėjau, kad plaukai sutankėjo, pastebimai pailgėjo. 

Internete radau, kad bulvių sultys net žilus plaukus aptvarko, bet to patikrinti savo kailiu negaliu.

Kas patiko mažiau, palyginti su ryžių vandeniu, kad po bulvių plaukai lieka labai minkšti, nors ir su apimtimi. Ryžiai jų nesukietina, tiesiog labiau išryškina bangas. Abu variantai geri, bet bulvių mielesnis, nes svarbiausia sultis tiesiog užsitepti ir po to nereikia žvilgčioti į laikrodį, bijant perlaikyti.

Kulinarinis vitaminas C odai

O odai bulvių sultys ohoho, kokios geros! Pravaikščiojau aš su jomis apie porą valandų ir nemalonus, šiek tiek lipdantis jausmas buvo tik ant virštinių vokų, taip kad čia jų geriau netepkite. Dedant ant odos griežinėlius tektų bent kurį laiką pagulėti ramiai, o užteptos sultys leidžia visišką veiksmų laisvę. Nežinau, kaip būtų, jei ilgesnį laiką ant veido pabūtų bulvių griežinėliai, nes jie oksiduojasi ir juosta. Su sultimis tokios reakcijos neįvyko.

Vien dėl to, kad bulvėse yra labai daug vitamino C, būtų apdairu netepti tiesiai ant veido, o pirmiau išsibandyti ant ne taip gerai matomo nedidelio odos plotelio, geriausiai ant vidinės riešo pusės.

Be išvardintų vitaminų, kitų medžiagų ir poveikio, galiu pasakyti, kad tai yra viena efektingiausių kaukių, kokias tik esu bandžiusi, o jos kaina vos keletas centų ir 1 minutė tarkavimo. Sultys neturi ryškaus odos ploninimo efekto, tačiau ją lengvai pravalo, dezinfekuoja, nuskaistina. Atrodo, kad net mažiausiam spuogeliui buvo paaiškinta, kad jam čia ne vieta, o jei jau drįso atsirasti, tai tegu bevelija dingti.

Jei neturite noro, laiko ar galimybių žaisti pokerį renkantis kuri kosmetikos priemonė su vitaminu C įtiks jūsų odai, pradėkite nuo bulvės!

PS Aš renkuosi paprasčiausią praėjusio derliaus kasimo lietuvišką bulvę iš prekybos centro. Jei turite iš savo daržo, tai tik geriau.

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)