, , ,

Dirbtuvės: tradicinis odos balzamas žiemai

07:37


Kai plaštakas, nors ir paslėptas pirštinėse, pirmą kartą nukanda negailestingas rytinis šaltukas, jis yra signalas skubėti pasigaminti riebų žieminį balzamą odai. Geriausia, kad jam nereikia nei tikslaus recepto, nei ypatingų ingredientų. Užtenka spintelių atsargų ir žinoti porą paprastų taisyklių.

Paprasčiau, bet kartu ir sudėtingiau vadovautis tiksliu receptu, nes jis tampa ir įpareigojimu turėti tuos ir ne kitus ingredientus, papildomai kažko ieškoti, pirkti. Todėl tegyvuoja improvizacija!

Pirma taisyklė: norint pasigaminti kūno sviestą/balzamą, apytiksliai du trečdalius arba ir daugiau viso būsimo gaminio tūrio turi sudaryti kietesnės konsistencijos sviestai arba aliejai: sviestmedis (turi daug muilu nenuplaunamų, į odą įsigeriančių ir ją saugančių medžiagų), kakavos sviestas (minkština odą, saugo ją nuo senėjimo, atstato elastingumą) kokosų aliejus (švelnina odą, gydo uždegimus, padeda formuoti apsauginį barjerą), taip pat - galimas vaškas (bičių, kuris turi daug bioaktyvių medžiagų ir veikia kaip standiklis). Visa kita - Jūsų asmeninio pasirinkimo ir turėjimo reikalas.

Kita ingredientų grupė - gyvybiškai nebūtini, tačiau galimi pagerinimai: ekstraktai, eteriniai aliejai.

Pats gaminimo procesas yra paprastas - sviestus, aliejus šildome garų vonelėje ir maišome. Tačiau čia svarbi antra taisyklė: pradedame nuo sunkiausiai tirpstančių ir ilgiausiai kaitrą išlaikančių medžiagų (bičių vaško, kakavos sviesto), kad jos ištirptų, išsilydytų, po to šiek tiek pravėstų ir nereikėtų bereikalingai kaitinti kitų aliejų/sviestų. Pravėsus masei reikia sudėti, supilti kitus sviestus ir aliejus bei ištirpdyti viską kartu.

Kai viskas gražiai ištirpsta ir susimaišo, maišome toliau. Paprastai būna taip, kad mišinys dar pakankamai ilgai būna šiltas, per šiltas tam, kad imtų stingti. Tokiu atveju galima pasitelkti šaldytų daržovių pakelį arba šaldymo elementą iš šaldytuvo kameros, jei, aišku, neturite šiam reikalui daug paruoštų ledukų.

Mišiniui vėstant ir imant po truputį stingti, reikia maišyti toliau, nes galiausiai tai sviestui/balzamui suteiks purumo. Šiuo metu laikas sulašinti norimus eterinius aliejus, ekstraktus, kad jie būtų apsaugoti nuo šilumos greitinamo išgaravimo. Kai pasiekiama grietinės konsistencija, masę belieka išskirstyti po indelius. Viskas.

Kodėl tokį sviestą verta gamintis patiems? Naudojate turimus, mėgiamus, asmeniškai tinkančius ingredientus, dalies jų paprastai netgi nereikia specialiai pirkti. Turite visišką laisvę varijuoti sudedamosiomis dalimis. Pasidarote šviežiai ir žinote, ką pasidarote. Galima pasigaminti bet kada ir bet kokį kiekį.

Pačios tokius sviestus žiemai gaminamės, nes jie puikiai impregnuoja, apsaugo odą tiek nuo šalčio, tiek nuo drėgmės netekimo - tai yra svarbu, kai patalpose vyrauja sausas oras. Tokio pat veiksmingumo pirktinės priemonės kol kas nesame radę.

Sviestas naudojamas po dušo, kuomet oda šilta ir ne iki galo nusausinta rankšluosčiu.

Šis konkretus sviestas, arba įdomybės


Iškart pradedu nuo to, kad bičių vaško šįkart neturėjau. Jis kartais gelbsti, kai sviestui galiu skirti mažiau kietųjų sviestų ir aliejų - padeda masei sustingti, suteikia standumo, jį puikiai priima oda. Na bet nėra ir ne tragedija.

Be sviestmedžio sviesto, kakavos sviesto ir kokosų aliejaus, į mišinį dėjau odą maitinantį ir skaistinantį, švelniai grūdėtą mangų sviestą („Kvapų namai“), taip pat odą maitinantį, saugantį alyvuogių sviestą („Aroma-Zone“), kuris iš dalies pakartoja dalį sviestmedžio sviesto savybių - turi nemažai muilui, kitiems šarminiams plovikliams atsparių, odą impregnuojančių medžiagų. Šis sviestas yra alyvuogių aliejaus skonio, malonios, minkšto kremo konsistencijos.

Standumo pridėjo ir karotenoidais turtingas tucuma sviestas („Aroma-Zone“), kuris veikia kaip emolientas, suteikia odai šilkinį pojūtį. Buvo toks kietas, kad reikėjo jį drožti iš indelio šaukštu, kaip ir parodyta pardavėjo puslapyje.

Kaip skystą aliejų naudojau abrikosų kauliukų aliejų („Livinn - Sveiki produktai“) vien dėl to, kad jo galiojimas po truputį eina į pabaigą ir negalėjau sugalvoti geresnio būdo, kaip pratęsti šio nuostabaus produkto gyvenimą.

Jau pradėjus naudoti balzamą pasimatė, kad dėl alyvuogių sviesto jo konsistencija tapo minkštesnė, kaip tikro kambario temperatūros sviesto, kuris lengvai ištirpsta ant odos.

Na ką, gyvenimas žiemos ritmu prasideda!

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)