, , ,

Nešalti šalčio skanėstai: vaisiai ir uogos

09:39


Mažos nišinės parduotuvėlės yra gerai, bet jos paprastai brangesnės ir prieinamos mažiau žmonių. Kur kas labiau džiaugiuosi, kai gera, sveika idėja pasklinda platesniu spinduliu. Prekybos centrų leidinius su mėsos vyniotinių bei alaus reklamomis dažniausiai praverčiu ir tiek, bet šįkart viena „Maximos“ naujiena taip nustebino, kad net žinodama, jog vienodų skonių nebūna, ryžtuosi ja pasidalinti.

„Maximos“ parduotuvės pradėjo prekiauti liofilizuotais, arba šalčiu džiovintais vaisiais ir uogomis „Ranchers“. Spragt ir tai realu! Apie liofilizavimą rašiau, pristatydama šalčiu išdžiovintą kokosų pieną kosmetinėms reikmėms - tai inovatyvus būdas pasiūlyti įprastų arba egzotiškų uogų ar vaisių ne sezono metu.

Teigiama, kad liofilizacija yra geriausias džiovinimo būdas, arba ateities konservavimas. Džiovinant įprastu būdu vitamino C produkte lieka tik apie 40%, o liofilizuojant – 100%. Be to, tinkamai laikant liofilizuotus produktus, jų maistines ir skonio savybes galima išsaugoti labai ilgai – net iki 20 metų. Visą straipsnį ir interviu su Kauno technologijos universiteto profesoriumi Pranu Viškeliu galite paskaityti www.technologijos.lt.

Liofilizuoti vaisiai ar uogos man yra nepalyginamai skaniau už džiovintus tradiciškai.

Tradiciškai džiovinami obuoliai sugumėja. Vienos riekelės saldesnės, kitos rūgščios. Vienos kramtosi lengvai, kitos - sunkiai. Šalčiu apdirbti obuolių gabalėliai yra vienodo skonio, visi traškūs, smulkiai porėti ir tirpsta burnoje. Lygiai tas pats galioja mangams, braškėms.

Liofilizuoti vaisiai ir uogos tinka veganams ir žaliavalgiams. 100% natūralūs, be pridėto cukraus, kvapų ar konservantų.

„Ranchers“ taip pat siūlo liofilizuotus ananasus (kurių tikriausiai taip ir neteks paragauti dėl alergijos), vynuoges, bananus. Kainos svyruoja nuo 2,89 euro už braškes ir obuolius iki 3,19 euro už vynuoges, mangus, ananasus ir bananus.

Kiekiai irgi skirtingi, nuo 16 gramų iki 34 gramų, tačiau pavyzdžiui į 24 gramų pakelį sutalpintas visas ananasas, taigi svoris šiuo atveju, matyt, nėra labai informatyvus matas, palyginti su maistine verte.


Iki šiol liofilizuotų vaisių ir uogų rasdavau Vilniaus parduotuvėje „Assorti“, kuri prekiauja „Giving Tree“ produkcija. Pakelis liofilizuotų vaisių ar uogų čia irgi kainuoja apie 3 eurus.

Siūlau paragauti, išbandyti ir įvertinti. Papildoma vitaminų dozė nepakenks, ypač, jei tokią pat sumą buvote numatę išleisti tradiciniam saldumynui iš cukraus. 

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)