, , , , ,

Ekologiškas argano aliejus iš „Lidl“

13:02


Kas bendro tarp „Kopi Luwak“ kavos ir argano aliejaus? Tiek kavai, tiek aliejaus dozę egzotikos suteikia tai, kad ir kavos pupelės, ir argano riešutai pereina per gyvūnų virškinamąjį traktą ir tik po to tampa žmonių vartojamu produktu. Na štai, paslapties skraistė atidengta :).

Egzotiškas, išgaunamas iš ribotų išteklių Maroke, stebuklingo (?!) poveikio. Prieš keletą metų piką pasiekusi argano aliejaus mados banga šiek tiek išsikvėpė. Sakyčiau, prie to nemažai prisidėjo tai, kad argano aliejų ir pardavinėjo, kas netingėjo, ir jo pavadinimą lipdė ant pigiausių kremų. Žinant, kad argano miškų yra kažkiek ir ne daugiau, masinis išskirtinio ir branginamo argano aliejaus atsiradimas visur pavertė jį „masovke“ ir privertė abejoti kokybe bei išskirtinumu.

Be to, ne veltui paminėjau ir žvėrelius. Argano riešutus apvirškina ožkos ir tikras, kokybiškas, nedezodoruotas argano aliejus turi specifinį ožkišką kvapą. Štai jį jau kaip įvertinti: pirmą kartą man jis pasirodė sunkiai priimtinas, o štai dabar - kaip riešutinį kvapą turintis geras prancūziškas ožkų pieno sūris. Būtent tokį ir nusipirkau. Bent jau pauostyti jį turėtų kiekvienas ir kiekviena tikintys, kad pigiame gėlių aromato kreme dominuoja stebuklingas arganas.

Argano aliejuje daug vitamino E, antioksidantų, antimikrobinių, antivirusinių ir priešuždegiminių medžiagų. Jis gerina odos barjerinę funkciją, lėtina senėjimo procesus, saugo nuo kenksmingų saulės spindulių, fotosenėjimo, atkuria lipidinę odos plėvelę, švelnina ir minkština odą.

Argano aliejus odai turi puikų poveikį, aš jį priskirčiau prie sausųjų, nes yra lengvas ir visiškai neriebina odos. Greitai įsigeria, oda tampa minkšta ir švelniai pamaitinta. Veidui naudoju jo lašelį, įmaišydama į kremą ar  lengvą serumą. Puikus jis ir aliejinėms plaukų kaukėms, nes be to, kad atgaivina plaukus, padaro juos elastingus ir papurusius, blizgius.

Kas dar? Nemačiau dar Lietuvoje tokios patrauklios argano aliejaus kainos, todėl jei galvojote, norėjote, bet nedrįsote ir abejojote, dabar gera proga išsiaiškinti asmeninį santykį su argano aliejumi.

Ekologiškas argano aliejus (Argania Spinosa). Pirktas „Lidl“ už 5,99 euro/100 ml.

Jums dar gali patikti

4 komentarai (-ų)

  1. na va, nusipirkau ir aš Lidlinio arganų aliejaus, tik post factum perskaičiau, kad culinary oil (koks šis ir yra) nebeturi tų pačių stebuklingų savybių, kurias turi cosmetic argan oil. Tai, kad šis kvepia riešutais, reiškia kad sėklos buvo pakepintos, o aukšta temperatūra išsaugo nebent tik fatty acids, visa kita - sukepa. Kaip gaila. Kažkaip neplanavau argano aliejaus įtraukti į savo mitybą, vien jau dėl gimstančio vaizdo, kaip tas sėklas renka iš ožkų kakučio :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiaip tai jis šalto spaudimo, neguldyčiau galvos, kad kulinarinis: https://www.arganfarm.com/difference-cosmetic-culinary-argan-oil/

      Be to, tai tradicinis jo paruošimo būdas, dėl ko man labai ramu :)

      Panaikinti
  2. Aš ir nesakiau, kad nešalto, ant pakuotės net parašyta :) Rašiau, kad sėklos pakepintos, kitaip nebūtų nutty flavor. Turėjau tikrą, brangų argano aliejų kosmetiniam naudojimui, jis kvepėjo labai nemaloniai - ožkos kakučiu, kaip ir turi būti, o šitas Lidlo aliejus be jokios abejonės kulinarinis, išsiaiškinau iki galo.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pati įdėjote nuorodą, kur aiškiai parašyta (paveikslėlis kažkodėl su klaida)

    "The illustration above shows two models of processing Argan kernels. To yield culinary argan oil (traditional argan oil, the kernels are roasted..."

    "To gain the cosmetic argan oil however, the kernels are pressed in their natural state..."

    :)

    AtsakytiPanaikinti