, , , , ,

Apšvietimas namuose: tiesiog lemputės ar daug mažų saulių viduje?

22:33



Šiuolaikinės apšvietimo lemputės gali spinduliuoti ultravioletinius (UV) spindulius tiesiai į jus jūsų pačių namuose. Ši mintis yra tokia nepatogi ir tokia nejauki, kad mieliau norėtųsi ją tiesiog vyti šalin. Bet vis dėlto pagalvoti apie tai reikia, jei kitoje svarstyklių pusėje tikėtinas poveikis sveikatai, taip pat ir galimas odos fotosenėjimas su visais iš to išplaukiančiais padariniais.

Ant lemputės pakuotės - UV filtro žymė

Suvokimas, kad apšvietimo lemputės gali spinduliuoti UV, atėjo nelauktai. Vonios kambaryje perdegus vienai lemputei, akis užkliuvo už naujos lemputės pakuotės. Nors apie jas apskritai žinau tik tiek, kad reikia žinoti įsukamosiosios dalies tipą ir dydį, bet perskaičius užrašą, kad lemputė turi UV spindulių filtrą (angl. UV filter) gerokai nustebau. Tikėtina, kad tokios lemputės vonios kambariui buvo naudojamos visada, bet kai tai ne mano rūpestis ir ne mano darbas, galima sakyti, užrašą ant pakuotės pamačiau visiškai atsitiktinai.

Informacija apie UV spinduliavimą yra prieštaringa. Vieni tvirtina, kad jo nėra arba jis nejuntamas, nes lemputės veikia reikšmingu atstumu nuo žmogaus. Na bet visai ne jokie sąmokslo teorijų šalininkai, o Vokietijos milžinė „Osram“ viena pirmųjų pasaulyje savo gaminamoms halogeninėms lemputėms ėmė naudoti griežtą UV spindulių filtravimo technologiją. Juk nesiimtų ji blokuoti tai, ko nėra.

Be kita ko, kalbant apie spinduliuotės emisijų nereikšmingumą. Neaišku, ar įvertintas jų akumuliacinis efektas ir ar nėra taip, kaip galiausiai gavosi su cukrumi ar druska. Jų daug ir jie visur maiste. Nors atskiruose maisto produktuose normos kaip ir neviršijamos, bet problema tame, kiek visko vienetų suvalgome per dieną.

Ultravioletas

Saulė yra natūralus ultravioletinių spindulių šaltinis. Be to, kad jos dėka gaminasi vitaminas D, gerėja nuotaika, palengvėja kai kurių ligų simptomai, priešingas spektras ne mažiau įspūdingas. Saulės spinduliai gali lemti akių, odos pažeidimus, tarp jų ir odos vėžį, saulė gali daryti neigiamą poveikį imunitetui.

Nuo UVB tipo spektro oda rausta ir įdega, tokie spinduliai pasiekia paviršinį odos sluoksnį. Ilgalaikis poveikis lemia išsausėjimą, raukšles, priešlaikinį senėjimą. UVA prasiskverbia giliau ir pažeidžia dar rimčiau, gali tapti vėžinių susirgimų priežastimi.

Nuo UV spindulių poveikio saugo kosmetikos priemonės su SPF. Saulėtą dieną būnant lauke - taip, logiška taip saugotis. Bet vien mintis, kad apsaugos gali reikėti ir nuosavuose namuose, yra nesmagi. Juo labiau, kad ne visuomet ir atstumą nuo lempų palaikome pakankamai didelį. Tai galioja kalbant apie toršerus, stalo lempas ar intensyvesnį artimą apšvietimą, įrengtą šalia veidrodžių vonios kambariuose ar šalia kosmetinių staliukų veidrodžių.

Kurios lempos nusipelno mažesnio pasitikėjimo?

Norėdama suvokti skirtumus tarp skirtingo tipo lempučių, pasinaudojau mokslininkų Rachel S.Klein,  Robert M. Sayre, John C. Dowdy, Victoria P. Werth tyrimu "The risk of ultraviolet radiation exposure from indoor lamps in lupus erythematosus" (Vidaus lempų ultravioletinės spinduliuotės rizika raudonąjai vilkligei). Jis 2009 metais buvo publikuotas leidinyje "Autoimmunity Reviews".

Halogeninės lemputės. Jei jos nepadengtos apsauginiu sluoksniu, išskiria reikšmingą kiekį UV spindulių. Buvimas 1 centimetro atstumu prilygsta saulės poveikiui.

Kaitrinės lemputės. Nuomonės dėl jų išsiskiria, vieni tyrėjai jas laiko saugiomis, kiti gi - fiksuoja ultravioletinių spindulių emisijas ir kalba apie galimą grėsmę foto jautriems žmonėms.

Fluorescencinės (liuminecencinės) lemputės. Deja, pasirodo, kad jos irgi išskiria reikšmingus UV kiekius. Mokslininkas Robertas Sayre'as pastebėjo, kad ultravioletinio spektro nespinduliavo tik dvi tokio tipo "Philips" lemputės "Bug-A-Way", kurios švietė "neestetiškai geltonai". 

Baisu tą pripažinti sau pačiai, bet mano namuose yra daug būtent trečiojo tipo lempučių.

Vietoje epilogo

Šią temą paliečiau dėl dviejų pagrindinių priežasčių. 

Neneigiant senąsias kaitrines lemputes pakeitusių modernių lempučių taupumo ir pozityvios įtakos elektros sąskaitoms, tikrai verta pagalvoti apie saiką ir naudoti jas tik tiek, kiek reikia. Taip pat, jei įmanoma, distancijuoti jas.

Antroji priežastis ta, kad dažniau pavartytume pakuotes ir pasigilintume į perkamų lempučių charasteristikas. Nes akivaizdu, kad ne tik dydis, stiprumas ir kaina yra svarbu ilgalaikėje perspektyvoje.

Po šios lempučių ir UV istorijos pati asmeniškai tapau labiau motyvuota naudoti mineralinę apsaugą nuo saulės. Neužmiršti jos ir apsiniaukusiomis dienomis, kuomet tarsi nėra priežasties teptis tokiu kremu ar losjonu.

Jums dar gali patikti

1 komentarai (-ų)

  1. ačiū už daugiau informacijos, bet šiaip žinokit šiuolaikinis apšvietimas nėra žalingas..

    AtsakytiPanaikinti