, ,

Tikrai žvakė ar automobilio variklis?

08:28

žvakės iš stearino

Tamsūs, niūrūs rudens ir žiemos vakarai tiesiog šaukiasi daugiau šviesos ir šilumos. Žvakės tinka ir romantiškam vakarui, ir kalėdiniam stalui papuošti, ir šiaip širdžiai sušildyti. Tačiau ar žinote, kad daugiausiai žvakių pagaminama/parduodama iš pašalinio naftos perdirbimo produkto parafino, kuris nėra toks nekaltas?

„Natūralus ID“ vėl grįžta prie ekonomijos etiketės ir sveikesnių, neparafininių žvakių. Turime patį paprasčiausią variantą - natūralias arbatines žvakes iš „Jysk“ parduotuvių, tačiau prekyboje galima rasti įvairaus dydžio, formos, kvapo ir kainos natūralių žvakių.


Žvakė ar mini dyzelinis variklis?


Degdamos parafino žvakės į aplinką išskiria suodžius su pavojingomis kancerogeninėmis medžiagomis, panašiomis į dyzelino variklių išmetamus teršalus. Kurie, neatmetama, gali turėti įtakos vėžiniams susirgimams, apsigimimams, kvėpavimo ligoms. Tikriausiai tai nemažai priklauso ir nuo to, kokiais kiekiais ir kaip dažnai tokios žvakės deginamos.


Parafinas yra neatsinaujinanti medžiaga, kurią draudžiama pilti į kanalizaciją, vandens telkinius ir apskritai į aplinką dėl taršumo. 


Be to, parafininėms žvakėms kvėpinti paprastai naudojamos sintetinės medžiagos, kurios savo ruožtu gali tapti įvairių alergijų priežastimi. 


Negana to, jei žvakių dagčiai yra iš švino, jų nepatartina deginti tiek dėl astma sergančių žmonių, tiek dėl vaikų bei sevyvo amžiaus žmonių, kadangi švinas neigiamai veikia centrinę nervų sistemą.


Būtent dėl stiprių, sintetinių, gamtoje nesurandamų kvapų įvairūs dekoro prekių skyriai, kuriuose siūloma įsigyti paprasčiausių ir pigiausių žvakių iš naftos kilmės medžiagų, yra mūsų patys nemylimiausi. Panašiai kaip blogąja prasme svaiginantys buitinės chemijos skyriai su jiems būdinga sintetinių kvapų puokšte. Mielesnės paprasčiausios arba natūraliai kvepiančios žvakės iš sojų, palmių, bičių vaško ar stearino.


Natūralios arbatinės žvakės

Su vaškais (bičių, sojų, palmių) kaip ir viskas aišku, o stearinas yra išgaunamas iš palmių vaško ir yra visiškai natūrali medžiaga. 

„Jysk“ pirktos arbatinės 100 proc. palmių vaško žvakės yra baltos, papildomai niekuo neprikvėpintos. Iš pažiūros jų neįmanoma atskirti nuo paprastų parafino žvakių.

Nors, kaip pastebi kai kurie natūralių žvakių gamintojai, natūralių žvakių net liepsna yra švelnesnė, šiltesnė.

Šios arbatinės žvakės sudega ramiai, gražiai, nespragsėdamos. 

Kažkada teko skaityti apie tyrimo rezultatus, kurių duomenys rodė, jog gyvenamosiose patalpose, kur buvo kūrenami smilkalai, buvo užfiksuota netgi didesnė tarša negu judrioje sankryžoje. Taip nutinka todėl, kad namuose oras taip greit nesikeičia, nes jo cirkuliacija dėl nuo žmogaus priklausančio vėdinimo nėra nei operatyvi, nei stipri. To ypač reikia nepamiršti tiems, kas turi židinius, krosnis, krosneles, dujinius katilus ar virykles.

Be to, deginant žvakes, smilkalus, ypač didesniais kiekiais, vistiek išsiskiria degimo produktai, ypač, jei tai daroma mažoje, rečiau vėdinamoje patalpoje.

Šviesių ir saugių vakarų :)

Kadangi „Jysk“ būna ir vien iš parafino pagamintų žvakių, ir iš parafino, maišyto su sojų vašku, skaitykite etiketes, kad neapsiriktumėte.

Už šias 100 proc. palmių vaško žvakes „Jysk“ parduotuvėje buvo mokėta 6-7 litai/50 vnt. pakuotė.

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)