, , , , ,

Ekonomija: sviestas vonioje

09:35

ghee, gi
Lydytas sviestas feat. ŠVF/ETNO
Be daugybės kitų pliusų, natūralių priemonių žavesys yra ir tame, kad jas naudoti galima ir reikia plačiai bei visapusiškai. Netiko pudra kaip makiažo pagrindas? Tepkite ant voko kaip šešėlį. Norisi palepinti pojūčius? Įsipilkite į stiklinę vandens šaukštelį nerolio hidroliato, kuriuo gaivinate veidą. Tuo tarpu vadinamasis skystasis Indijos auksas, ajurvedoje išgirtas ir vertinamas lydytas sviestas (ghi, ghee) lygiai tokiu pačiu principu gali būti perkeltas iš virtuvės į vonios kambarį ir padėti atrasti naujų sprendimų prižiūrint odą.

Dėl to, kad iš lydyto sviesto išgarintas beveik visas vanduo bei praktiškai nebelikę pieno baltymo, jis gerai tinka kepimui, nes nedega, nerūksta, juo galima paskaninti pagamintą maistą ir tai yra bene pagrindinė jo naudojimo paskirtis. Tačiau šis „konservuotas“, ilgo išsilaikymo riešutų kvapo sviestas ne ką mažiau tinka kaip kūno priežiūros priemonė.

Yra kremų, sviestų, losjonų - ko tik norisi pagal sudėtį, konsistenciją, kvapą ir kainą. Taip. Bet lydytas sviestas taip pat vertas savo šanso dėl jo sukuriamų mažų stebuklų. 

Apie tai, kad lydytas sviestas turi ypatingų minkštinančių odą savybių, pirmą kartą perskaičiau „Supermamų“ forume. Gaila, nepamenu, kokia tai buvo tema. Tuomet nusistebėjau, kad lydytu sviestu ištepama nosies gleivinė yra neva efektyviai apsaugoma nuo išsausėjimo, o jei būna įtrūkusi, su žaizdelėmis - sugyja be skausmingų suragėjimų, ko nepadaro joks kitas augalinis sviestas ar aliejus. Kuo ne puiki išeitis, dirbantiems sausuose, karštu oru šildomuose biuruose? 

Knietėjo pabandyti. Kaip priešnuodį sausam, įkaitusiam patalpų orui. Ir ką - teko pripažinti, kad nieko efektyvesnio bandyti neteko. Kvėpavimas tapo malonus, kai nosies gleivinė nustojo skausmingai reaguoti į kiekvieną įkvepiamo oro porciją. Lydytam sviestui uždėjau didelį pliusą. Nes niekas taip nesugeba apkartinti kasdienybės, kaip maži, bet nuolatiniai nepatogumai.

Kam lydytą sviestą galima pritaikyti dar? Kūno odai. Lydytas sviestas lygiai taip pat nuostabiai suminkština odą, ją efektyviai impregnuoja. Tepti reikia po dušo ar vonios dar truputį drėgną odą.

Ėmiausi kasdienių problemų sprendimo, nes dėl sausų, nuolat skilinėjančių kulnų, atrodė, nespėju pirkti naujų pėdkelnių. O vasarą, kai prasideda atviros avalynės sezonas, ne ką mažiau norisi eiti gražiomis, lygiomis pėdomis.

Joks kitas kremas, aliejus, sviestas, jų mišinys man nesugebėjo išspręsti kulnų skilinėjimo bėdos, bet su tuo puikiausiai susitvarkė lydytas sviestas. Nuolat, reguliariai pėdas tepant lydytu sviestu, jos atsigavo, suminkštėjo, kulnai sugijo. Užmiršau pemzą, suragėjusios odos šalinimo procedūras, nepatogumus, skausmingą dilgsėjimą. Kulnai atgavo vientisumą, oda nustojo skilinėti, pleišėti, tapo minkšta ir elastinga.

Kas gali kliūti? Lydyto sviesto kvapas, jei jis nėra įprastas ar dėl asmeninio skonio - nepriimtinas.

Galbūt pats paprasčiausias variantas pakeisti lydyto sviesto kvapą - įmerkti į indą su juo perpjautą vanilės ankštį. Lydytas sviestas greitai perima svaigų vanilės aromatą.

Ką reikėtų žinoti? Lydyto sviesto, kaip ir kokoso aliejaus tekstūra priklauso nuo aplinkos temperatūros. Jei ji žemesnė, lydytas sviestas sutirštėja. Tam, kad suskystėtų, užtenka jį pašildyti vandenyje.


Kaip ir kiekvieną sviestą ar aliejų, lydytą sviestą būtina saugoti nuo vandens patekimo, nes suges, supelys, todėl patogu susipilti į buteliuką su pompa.


Kur galima įsigyti? Maisto prekių parduotuvėse, ekologiškų prekių parduotuvėse arba tiesiog pasigaminti namuose.

Jums dar gali patikti

2 komentarai (-ų)

  1. Nu va šito dalyko dar nebanždiau kūnui, bet Susanno Kubelkos mintys įstrigo, o dar čia radus teigamus atsiliepiimus, taip ir norisi pasitept, matyt sekantis pirkinys bus, kai išnaudosiu dabartinius aliejus kūnui:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Išbandykite būtinai, tikrai veiksmingas dalykas :)

    AtsakytiPanaikinti