, ,

Ryškiai geltona pavasario nuojauta: ciberžolė

09:18


Ši žiema Lietuvoje kaip reta gailėjo saulės. Dangus nuolat užklotas debesų, mano losjonas su saulės filtrais prastovėjo beveik nepaliestas, net ir tamsūs akiniai praliūdėjo rankinėje. Gal todėl akys pasiilgo ryškių spalvų? Nors dar net ne kalendorinis pavasaris, bet jo belaukdama natūraliai įtraukiau į racioną man (nuoširdžiai) neskanų, nepatrauklų dalyką – kartoko skonio ciberžolę, tiksliau išmokau ją įkomponuoti taip, kad būtų skanu.

Kam ciberžolė patinka, tas nesupras, bet net žinodama apie didelę šito augalo naudą, aš daugiausiai jį paslėpdavau kur nors troškinyje. Mažą žiupsnelį, kad nesimatytų ir nesijaustų. Bandžiau gerti „Kvapų namų“ ciberžolės eterinį aliejų, neilgai ištvėriau. Nepadėjo nei vanduo, nei medus. Ir neseniai netikėtai nelauktai, draugė man suorganizavo kokteilį su ciberžole, ant kurio, paprastai tariant, užsikabinau.

Kartu noriu ir su Jumis pasidalinti tuo, kas mane įkvepia ir suteikia daug energijos. Ryškiai geltonas gėrimas, po žiemos galintis atgaivinti kūną ir protą. Kaip tik laikas pradėti.

Kas man iš to?

Tai yra tipiškas pragmatiškas klausimas. Ir netuščias, nes atsakymo ieškojimas rodo, kad turime prioritetus, kriterijus ir ieškome, kas juos atitiktų.

Taigi, baigiam pasakas: kas man iš ciberžolės? Mažiau kavos, daugiau energijos ir blaivi galva. Tai realūs, apčiuopiami pokyčiai, kuriuos pajutau, ėmusi rytais gerti kokteilius su ciberžole, o vėliau dar ir arbatą vakarais.

Esu didelė kavos mėgėja ir gėrėja, man tai ir malonumas ir iš dalies vaistas, nes natūraliai kilsteli žemėti linkusį kraujospūdį. Labai patinka rytą pradėti su kavos puodeliu, o jei vistiek nepavyksta iki galo praplėšti akių - dar ir pakartoti. Tačiau visiškai nenormalu, kai tai tampa vienintele energijos užsipildymo panacėja. Pradėjus vartoti ciberžolę kavos tebenoriu, bet ne iš paties ryto, ne tiek daug – daugiau kaip ritualo ir malonaus skonio, nes mirtino poreikio tikrai nėra. Net pamirštu užsiplikyti, kol neįdienoja.

Energijos pliūpsnis - dar vienas smagus dalykas. Tebūnie bulvės ir kopūstai yra labai rimti vitamino C šaltiniai žiemą, bet trūksta įvairovės, šviesos, žalumos ir saulės. Su ciberžole pasijuto, kad norisi veikti su vėjeliu, kad užtenka noro, jėgų, atsirado draivo.

Trečias svarbus dalykas, pasijutęs tiesiogiai smegeninėje, yra blaivus, aiškus, aštrus mąstymas, kurio nereikia paskatinti ar išlaikyti kofeinu. Taip pat geresnis susikaupimas ir koncentracija. Na nebūna tokių stebuklų, kad kaip burtų lazdele mostelėjus toks pasikeitimas atsirastų iš niekur.

Viso to man gana, kad gerčiau gėrimus su ciberžole nesiraukydama.

Ciberžolė saldžiai

Neturiu geno, kuris leistų bet kurį maisto produktą panaudoti kad ir trim skirtingais būdais. Taip ir šiuo atveju: ciberžolė – karis – troškiniai – ups, fantazija išseko.

Draugė pavaišino kokteiliu iš banano (amžinas slaptasis tokių gėrimų ginklas), obuolio, chia sėklų ir apelsinų. Gavosi puiki ryški spalva ir ne ką prastesnis skonis, kuriame ciberžolę prigesino saldūs bananas, obuolys ir apelsinas. Likęs ciberžolės kartumo pėdsakas tik suteikė gėrimui kibirkščiuojantį charakterį. Mačiau, kaip vyko gamyba ir tikrai nemaniau, kad bus taip gerai.

Kokteilio su ciberžole receptas, skirtas 2 žmonėms:

  • 0,5 arbatinio šaukštelio ciberžolės miltelių,
  • 1 didelis bananas arba 2 maži,
  • 2 valgomieji šaukštai vandenyje išbrinkusių chia sėklų,
  • 1 apelsinas arba greipfrutas.
Viską tereikia sublenderiuoti ir išpilstyti.

Jei matote, kad gaminant trūksta skystumo, įpilkite vandens. Trūkstant saldumo, galima įdėti šaukštelį medaus ar įpilti truputį agavų sirupo. Greipfrutai mano kokteilyje atsirado nesugebant jų suvalgyti kaip atskiro vaisiaus.

Reikėtų prisiminti, kad naudojant juos kokteilis gali gautis šiek tiek kartesnis, bet man jis ne ką mažiau skanus. Turite laiko ir noro: atskirkite nuo pertvarų greipfruto minkštimą, tie balti skirtukai ir yra patys karčiausi.

Nuotraukoje matote šaldytas avietes kokteilyje. Dabar bet kokias turimas šaldytas uogas dedu kaip malonaus rūgštumo priduodantį pagardą. Taip pat galima įspausti citrinos sulčių.

Ciberžolė veikia valydama organizmą

Tai tropinis augalas, labai mėgiamas Azijos virtuvėje, kosmetikoje, augaliniuose vaistuose. Ryškiai geltoni ciberžolės šakniastiebio milteliai yra viena pagrindinių kario prieskonio dalių. Ciberžolė turi daug geležies ir kitų mikroelementų, yra labai stiprus antioksidantas ir organizmo švarintojas.

Ciberžolė laikoma vos vienu iš kelių maisto produktų, kurie valo ir stiprina kepenis, taip pat kraują ir limfą. Iki šiol labai skeptiškai vertinau įvairias organizmo detoksikavimo programas ir priemones, bet ciberžolė privertė tuo tuo patikėti 100%, nes ji man niekaip nekompensuoja kofeino, o savijauta pagerėjo iš esmės.

Be to, ciberžolė pasižymi unikalia savybe veikti smegenis, skatinti smegenų ląstelių veiklą ir saugo nuo įvairių neurodegeneracinių ligų, pavyzdžiui, Alzheimerio. Tikriausiai iš čia paaštrėjęs mąstymas ir daug pastangų nereikalaujantis susikaupimas.

Perbėkime per teigiamų ciberžolės savybių sąrašą:

  • Pagrindinė ciberžolės sudedamoji dalis yra kurkuminas (50-60% augalo), kuris yra stiprus antioksidantas, prevenciškai veikiantis prieš onkologinius susirgimus, mažina uždegimus (tinka palengvinti artritui, sąnarių skausmui, riešo sindromui),
  • Saugo kepenis ir prostatą nuo toksinų, nuodijančio maisto ar vaistų poveikio, gerina tulžies išsiskyrimą ir virškinimą, gydo Candida grybelį, naikina Helicobacter Pylori bakteriją ir kitas bakterijas, mažina cholesterolį,
  • Valo limfą ir kraują, iš jų šalina toksinus, naudojama išoriškai gydo žaizdas, grybelinius odos susirgimus,
  • Ciberžolės komponentai įveikia smegenų apsaugos barjerą, todėl jis skatina smegenų ląstelių veiklą, gydo neurologinius sutrikimus, o bendrai gali pagerinti smegenų sveikatą veikdami priešuždegimiškai ir kaip antioksidantai.
Ir kaip po to netikėti šio kuklaus augalo galia? Tiesa, būkite atidūs, jei naudosite ciberžolę išoriškai: ji dažo odą, neišsiplauna iš drabužių. Drabužio gyvenimas bus baigtas, nuo odos galite bandyti nuvalyti aliejine priemone.

Pagal tinklaraščio formatą, turėčiau pasakyti, kiek kainuoja ciberžolė. Noriu pridurti, kad taikydama ciberžolę detoksikavimui noriu turėti užtikrintą kokybę, todėl naudoju ekologiškus „Lebensbaum“ ciberžolės miltelius.

„Lebensbaum“ ciberžolės milteliai kainuoja 2,99 euro/50 g, pirkta „Livinn - Sveikuose produktuose“.

Skanaus!

kurkuminas, organizmo valymas

Jums dar gali patikti

2 komentarai (-ų)

  1. Sakykit, kur galima nusipirkti jų? Dabar esu mačius tik internete https://www.livinn.lt/ciberzole_malta_ekologiska_50_g bet aš nelabai moku, kur būtų galima gyvai nusipirkti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nepasisakėte, kur gyvenate, todėl ir patarimai bus visai Lietuvai :) "Livinn" parduotuvėse gyvai, "Natur Boutique" parduotuvėse Vilniuje ir Alytuje, sveiko maisto parduotuvėse, indiškose parduotuvėse verta pasižvalgyti. Jei nieko panašaus pas Jus nėra, tuomet lieka "Aliejaus" parduotuvės arba ta pati "Maxima", kurioje prekiaujama "Saldvos" ciberžole:
      https://www.barbora.lt/produktai/ciberzoles-saldva-25-g :)

      Panaikinti