, , , ,

Neparduosite dantų pastos? Ateis Konkurencijos taryba :)

19:36


Šį įrašą pradėjau dar 2015 metų pabaigoje, kai įspūdžiai buvo gyvi, o emocijos virė. Šiuo metu jau yra aiški ir istorijos, kuri apėmė kelias Europos Sąjungos (ES) šalis, palietė natūralios kosmetikos gamintojus „Sante“ ir „Logona“, Austrijos elektroninę parduotuvę „Ecco Verde“, pabaiga. Tašką padėjo mūsų Konkurencijos taryba, pasiekusi, kad bet kuris Lietuvos pirkėjas galėtų be apribojimų parsisiųsti paminėtų gamintojų prekes iš www.ecco-verde.com. Taip, iš vienos Europos Sąjungos (ES) šalies į kitą, nes dar neseniai tai buvo tiesiog neįmanoma.

Paantraštė galėtų būti apie tai, ką gali moteris, kuriai parduotuvė atsisakė parduoti ekologišką dantų pastą? Nes kas nežino, kad mažas akmenėlis kartais gali apversti vežimą?


Trumpa esmė. ES elektroninė parduotuvė („Ecco Verde“) dėl gamintojų (Logona“ ir „Sante“) nustatytų apribojimų atsisakė siųsti man, kitos ES šalies-narės pilietei, paminėtų prekės ženklų dantų pastą ir plaukų želę į Lietuvą. Aš šio fakto nenutylėjau ir kreipiausi į Konkurencijos tarybą dėl galimo laisvo prekių judėjimo ribojimo.


Kas man už tai bus? Ir visiems kitiems

Blogiausia, kas asmeniškai man gali nutikti, tai tapti persona non grata 
„Ecco Verde“. Teoriškai parduotuvė gali panaikinti mano paskyrą arba apskritai atsisakyti siųsti man bet kokias prekes, kaip kartais pasielgiama su problematiškais klientais. Pati dar to nesu patyrusi, teko tik skaityti - ir kol kas nesu užblokuota ar išmesta.

Kita vertus, jeigu tokia būtų pilietiškumo pamoka ir įrodymas kaip rezultatas, kad nesame trečiarūšė ES narė, kurioje negalioja pamatinės bendrijos taisyklės – tebūnie. Iš šios situacijos išlošia visi Lietuvos pirkėjai, kurie naudojasi „Ecco Verde“ paslaugomis.


Delivery to Lithuania is not possible

Austrijos „Ecco Verde“ prieš tai be problemų siųsdavo į Lietuvą tiek „Sante“, tiek „Logona“ kosmetikos priemones. Naudoju „Sante“ dantų pastą ir kartais papildau „Logona“ vyriškos plaukų želės atsargas. Tačiau 2015 metų lapkritį kažkas pasikeitė, šalia šių dviejų gamintojų prekių atsirado prierašai, kad į Lietuvą nesiunčiama. Štai tokie, paryškinti raudonai: Delivery to Lithuania is not possible.

Pasivaikščiojusi po skirtingus skyrelius ir įsitikinusi, kad lietuvišku adresu neparsisiųsčiau nieko, ką gamina „Sante“ ir „Logona“, pasidarė akivaizdu, kad tai ne atsitiktinumas. Perklausiau parduotuvės, kodėl nesiunčia į Lietuvą ir gavau atsakymą, jog „Sante“ ir „Logona“ turi išskirtines teises ir jų gaminiai siunčiami tik į Vokietiją ir Austriją. KĄ TOKIAS? KUR? Apie laisvą prekių judėjimą jiems tikriausiai nebuvo tekę girdėti.

Man galimybė siųstis iš užsienio yra labai svarbi dėl elementarių finansinių sumetimų, nes Lietuvoje paprastai viskas pabrangsta taip, tarsi uždirbtume daugiau už vokiečius ar prancūzus.

Alternatyva?   

Kam yra gaminami produktai, be to, kad mes būtume sveiki, gražūs ir laimingi? Tam, kad būtų parduoti, už juos gautos pajamos viršytų gamybos ir kitas būtinas išlaidas, o pageidautinas rezultatas - pelnas.

Įvairūs ribojimai paprastai taikomi dėl finansinių sumetimų, dėl ko dar? Jeigu negausiu niekur kitur, tikriausiai turėsiu naudotis man prieinamos parduotuvės paslaugomis. Bet direktyvos yra direktyvos ir aš neturėčiau aiškintis, kodėl noriu pirkti čia, o ne kažkur. Antra, 
užsienio parduotuvės negaili nuolaidų kodų didelių švenčių, gimtadienio ir kitomis progomis, jose kainos mažesnės, todėl sutaupau. Štai ir viskas.


Šiuo konkrečiu atveju struktūra yra tokia: Vokietijos įmonei „LOGOCOS Naturkosmetik“ priklauso „Sante“, „Logona“, „Heliotrop“ ir kiti prekių ženklai. Savo ruožtu Latvijoje ir Lietuvoje „Sante“ ir „Logona“ prekės ženklų gaminiams atstovauja Latvijos bendrovė „Cintamani Baltic“, kuriai priklauso „Bioteka“. Viskas gerai su Bioteka“, bet jau nepykite, aš noriu turėti galimybę rinktis ir nebūti diskriminuojama.

Taškas

Po daugiau nei pusės metų intensyvaus darbo Lietuvos Konkurencijos taryba pasiekė savo: www.ecco-verde.com siunčia į Lietuvą ir „Sante“, ir „Logona“. Valio! Ir pagarba Konkurencijos tarybos pareigūnams, kad nepalaikė dantų pastos, plaukų želės ir šampūno juoko verta problema :)

Sakau - gerų Jums pirkinių iš www.ecco-verde.com, linkėdama ginti savo teises ir pasitikėti tais, kurie padeda tą padaryti!

Jums dar gali patikti

3 komentarai (-ų)

  1. Na ir istorija.. Pamokanti, kad kai kažko labai nori, įmanoma gauti :)) Neteko iš Ecco Verde sakytis būtent šitų prekių, tai net nežinojau, kad tokių apribojimų būna.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Norėtųsi rašyti tik gražias ir šviesias istorijas, deja... :)

      Panaikinti
  2. Vau čia tai bent istorija. Labai džiugu, kad ėmetės tokiu žygių. Tikrai nebučiau pagalvojusi, kad imanoma tai padaryti.

    AtsakytiPanaikinti