, , , ,

Netinka kokosų aliejus? Rinkitės monoi

18:11


Kokosų aliejui pelnytai skiriama tiek daug pagyrų. Iš kurios pusės bežiūrėsi, jis universalus, plačiai naudojamas ir išskirtinai tobulai tinka plaukams, nes giliai įsiskverbia ir kaip niekas kitas sustiprina juos iš vidaus. Bet yra bet. Aš ilgą laiką su kokosų aliejumi ant plaukų net iš tolo negalėjau susidraugauti, nes jis man aiškiai netiko: per sunkus, per riebus, sunkiai išsiplaudavo ir tam reikėdavo bent poros dienų. Jeigu yra ir daugiau tokių nelaimėlių, žinokit: yra kur kas lengvesnė ir subtilesnė kokosų aliejaus alternatyva - monoi.

Monoi yra polineziečių paveldas ir rastumėt daug informacijos apie jį. Tai nėra grynas aliejus klasikiniu supratimu. Tai gardenijos žiedų ištrauka kokosų aliejuje.

Prieš ką nors teigdama stengiuosi persitikrinti savo nuomonę įvairiuose šaltiniuose, nes esu tikra, kad skirtumai ar tam tikros savybės turi aiškias juos lemiančias priežastis. Šiuo atveju pagrindimo neradau, išskyrus kažkada per Laimės Kiškūnės skaitytą paskaitą „Kvapų namuose“ nupasakotą monoi gaminimo procesą, kuris apima aliejaus nusistovėjimą ir susisluoksniavimą, vėliau viršutinė dalis yra vis nupilama ir būtent joje galiausiai maceruojami gardenijų žiedai. Labai grubiai kažkaip taip atrodo visas procesas ir logiškas jo rezultatas, kai į galutinį gaminį papuola tik dalis kokoso aliejui būdingų frakcijų.

Kokosų aliejus ir monoi man labai aiškiai skiriasi ir vizualiai. Kokosų aliejus puresnės, oriškesnės tekstūros, tuo tarpu monoi - glotnus, lygus, pilkšvesnės spalvos.

Būtent monoi, o ne kokosų aliejų aš pati visąlaik naudojau kaip plaukų kaukę ir jis man puikiai tiko, tik konkrečių išvadų nedariau. Tačiau kai neseniai į akiratį papuolė tyrimas apie tai, koks stebuklas yra kokosai plaukams, susimąsčiau, kad jeigu yra nurašiusių kokosų aliejų ir dar neatradusių monoi, būtų pats laikas atrasti.

Plačiai žinomas faktas, kad monoi aliejus paprastai yra stipriau prikvėpinamas papildomai, nes tradicinis polineziečių monoi vakariečių nosims per mažai kvepia ar net visiškai neužsiuodžia. bent „Kvapų namuose“ yra gardenijų, tiare kvapo bei su natūralia vanile. Juos pirkdavau ir aš, nes natūraliame monoi (taip kartais nutinka), mano nosis užuosdavo aiškią rūgštį.

Praėjo ne vieneri metai, kvapo suvokimas pasikeitė. Ne, tų paprastųjų natūraliųjų gardenijų vis dar neužuodžiu, bet neliko ir rūgšties. Galima sakyti, kad šiame etape 100% natūralus monoi man yra bekvapis, bet jis realiai neturi net kokosams būdingo saldumo. Toks neutralus, bet smagus naudoti ir gerai plaukus atgaivinantis dalykėlis.

Ir kasdienybės rutinoje naudoju monoi, ir paprastai jis visuomet keliauja su manimi atostogauti, nes tiesiog - labai tinka, ypatingai plaukams.

Be „Kvapų namų“ monoi kitokio ir nesu bandžiusi ir niekad nerizikavau siųstis, nes tikrai loterija, ką ir kiek stipriai prikvėpinto gaučiau.

Natūralus monoi „Kvapų namuose“ kainuoja 7,10 euro/30 mln.

Jums dar gali patikti

2 komentarai (-ų)

  1. O kokiam tikslui naudojate Monoi? Ką pagerinti? Ar tarkime čia labiau liečia plaukus ar ir galvos odą? : )

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Naudoju kaip kaukę plaukams, kad būtų blizgantys, lankstūs, pamaitinti. Galvos odai turiu kitų priemonių - tam man smagesni įvairūs purškalai :)

      Panaikinti