, , ,

Virtuvė kosmetikoje: agurkai, kalė kopūstai, pomidorai, petražolės

11:46


Nauja - tai užmiršta sena. Panašu, kad šiuo principu ima vadovautis kosmetikos, odos ir plaukų priežiūros priemonių gamintojai, kurie įkvėpimą atranda mūsų lysvėse. Agurkai, pomidorai, kalė kopūstai tampa naujosiomis gaminių žvaigždėmis, į antrą planą nustumdami egzotiškus augalus iš tolimų kontinentų.

Ta proga, kad ir lietuviškos lysvės jau nužaliavo pirmosiomis salotomis, pasirodė braškės ir pirmieji agurkai, pasidalinsiu naminių kaukių idėjomis. Tiesa, kalbant apie jas būtina prisiminti pagrindų pagrindą: vaisiuose, uogose ir daržovėse yra labai daug vandens, todėl veidui  ir kaklui padengti pakaks pusės ar vos ketvirčio nedidelės braškės, pomidoro riekelės, nedidelio agurko gabalėlio, antraip viskas smagiai per ausis tekės į plaukus ir tolyn ant vonios krašto ar pagalvės.

Kaukių gamybos principas vienodas - pasirinkti ingredientai susmulkinami, sumaišomi, ant švarios odos palaikomi 10-15 min. ir nuplaunami šiltu/drungnu vandeniu.

Ponas pomidoras

Pomidoruose gausu vitaminų A, C, E, B6, B1, B3 and B2, taip pat geležies ir kalio. Vitaminas A įsigeria į odą ir paskatina kolageno gamybą, taip mažindamas odos senėjimo požymius. Pomidoruose yra karotenoidų, likopeno, kurie padeda tvarkytis su ultravioletinių saulės spindulių poveikiu, odos dėmėmis ir kitais spalvos netolygumais, skatina odos atsinaujinimą.

Pomidorai gerai tinka riebesnėms odoms, taip pat - aknės varginamai odai.

Ant aukštosios mados podiumų laukiama Tata Harper iš JAV šiemet gegužę pristatė naują ingredientą savo serumui Resurfacing serum - pomidorų karotenoidus. O, pavyzdžiui, Prancūzijos Pulpe de vie gamina veido odą švelninančias prausimo putas Frimousse su ekologiškų pomidorų vandeniu.

Kadangi tiek valgant, tiek naudojant ant odos pomidorai užtikrina gerą porciją vitaminų, mineralų, antioksidantų ir padeda tvarkytis su saulės iššūkiu, verta su jais pasidaryti naminių kaukių.

Namų kaukės su pomidorais:
  • Pagrindas - pomidoro riekelė. Geriausia, kad pomidoras būtų arba ekologiškas, arba iš savo daržo, kuo geriau sunokęs.
  • Galimi priedai: medus, jogurtas, grietinė, šlakelis šviežių citrinų sulčių, netgi susmulkintas agurkas.
Pomidoro riekelę apibarsčius cukrumi, ją galima panaudoti kaip švelnų veido šveitiklį.

Iš anksto baltai pavydžiu, kas tą darys, nes aš pomidorams esu alergiška, todėl tiesiog pasvajosiu :)

Žaliasis agurkėlis

Ar tai ne pirmoji mergaičių veido kaukė? Juk taip paprasta: agurką riekelėmis ir ant veido. Agurkas mėgstamas, nes jis gaivina, drėkina ir atpalaiduoja. Šioje daržovėje yra daugiau kaip 90 proc. vandens, taip pat vitaminų A, B1, C, magnio ir kalio, biotino. Dėl savo sudėties jis šviesina odą, atgaivina ją, todėl ypač dažnai naudojamas paakių problemoms spręsti: paburkimui mažinti ir juodiems ratilams nuimti.

Potencialo agurkuose mato ir pramoniniai gamintojai, tarp kurių britų Evolve su paakių kompleksu arba prancūzų Les Cabines Blanches akių kontūro ir lūpų priemone, amerikiečių Mill Creek universalus alavijo gelis

Namų kaukės su agurkais:


  • Pagrindas - gabalėlis agurko, kurį geriausia sublenderiuoti. Jei norite tonizuojančio efekto, naudokite agurką iš šaldytuvo.
  • Galimi priedai: medus, jogurtas/varškė, avižų dribsniai, alavijo gelis, bulvių sultys (jos irgi šviesina, rekomenduojama būtent puselę bulvės palaikyti ant pažasties, jei ji yra patamsėjusi), mėtos (naudokite kotelius, juos susmulkinkite, sutrinkite ir sudėkite į agurkų masę), avokadas.
Su agurkais yra taip, kad neturiu įrankio, kuris iki tyrelės susmulkintų riekelę agurko, todėl blenderiuoju didesnį kiekį. Arbatinis šaukštelis agurkų tyrelės eina kaukei, likutį nuspaudžiu ir pasidarau naminį limonadą su medumi/agavų sirupu + švelnus mineralinis vanduo.

Lapinis kalė kopūstas

Šis super maistas gali eiti ne tik į žaliuosius kokteilius, troškinius ar į orkaitę, kur virsta smagiais traškučiais. Jis taip pat puikiai tinka ir išoriniam naudojimui, nes jame yra neįtikėtinas kiekis vitaminų A, C ir K, taip pat vitamino B3, natrio, kalio, geležies, magnio, mangano ir vario. Pastaroji medžiaga pagreitina melanino sintezę odoje, todėl kas nenori tamsesnės odos - kalė geriau apeiti. Šiaip gal lengviau būtų pasakyti, ko kalė kopūste nėra. Be to, jie pasižymi nerealia savybe, kad net ir termiškai apdorojant išlaiko savo gerąsias savybes.

Kalė yra stiprus antioksidantas, detoksikuoja ir tonizuoja odą, mažina senėjimo požymius.

Natūralios kosmetikos su kalė pavyzdžiai -  britų Nourishpaakių kremas ar Briogeo plaukų kondicionierius su kalė ir obuoliais.

Namų kaukės su kalė kopūstais:


  • Pagrindas: smulkintas, sukapotas ar sumaltas/sublenderiuotas kalė kopūsto lapas.
  • Galimi priedai: medus, smulkinti špinatai (kartu su kalė suteikia odai botokso efektą), citrinos sultys, kokosų pienas, agurkai, mėtų lapeliai, žaliasis molis, alavijo gelis.

Petražolės

Žinau žinau, ne visiems patinka, ne visi mėgsta, bet vardan visų petražolių pliusų, labai verta jas išbandyti. Petražolėse labai daug vitamino C, A, E, B, taip pat odos grožio draugo seleno, fluoro, geležies, kalio ir magnio. Jos tonizuoja, gaivina odą, ją detoksikuoja ir šviesina.

Petražolėse yra sąlyginai daugiau vitamino C nei citrinose ir tai tik įrodo, kokie galingi yra prieskoniai. tad kodėl neišbandžius jų savo grožiui?

Petražolių sėklų aliejaus yra Latvijos Madara energizuojančiame super sėklų aliejų mišinyje,  prancūziškoje Caudalie detoksikuojančioje kaukėje.

Namų kaukės su petražolėmis:


  • Pagrindas: petražolių lapai ir koteliai, smulkinti blenderiu arba prieskonių grūstuvėje.
  • Galimi priedai: medus, citrinų sultys, jogurtas, pomidoras, agurkas, žalios bulvės sultys, braškės.
Sakoma, kad petražolių kvapams labai nepatinka uodams, todėl štai prašau - ir sveika, ir gražu, ir kraujasiurbius atbaido.

Ta proga, kad jau turiu naminių braškių, atidariau šių metų savadarbių veido kaukių sezoną. Kaukei naudojau vos du ingredientus: pusę braškės, šiaip būtų užtekę ir ketvirčio, truputėlį medaus. Braškę sutryniau šakute, gerai išmaišiau medų ir palaikiau keliolika minučių. Efektas super, oda atsigavo ir jautėsi, kad buvo gerai tonizuota. Bet vaizdelis buvo panašus, kaip kritus veidu į raudonus dažus, todėl geriau tokiais pernelyg spalvotais vaizdais namiškių negąsdinti :)

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)