, , , , ,

Šaldytų bananų ledai: su braškėmis, kava, žaliąja arbata

10:20

Vieną dieną ledai iš parduotuvės pasidarė neskanūs. Nekalbu vien apie tai, kad nusibodo medituoti prie sudėčių ir rinktis mažiausią blogybę. Kitas ryškus pirktinių ledų minusas, ypač nepatinkantis vasarą, yra tai, kad juose pridėta labai daug troškulį skatinančio balto rafinuoto cukraus. Suvalgai porciją, tada ją norisi užgerti. Ir gal net ne vieną kartą.

Prisijaukinau puikią sveiką alternatyvą, tinkančią visiems metų laikams. Tekste - trys skanūs ir išbandyti receptai, trys skirtingos skonių variacijos. Ir plius - idėjos daugybei kitų variacijų.

Nė vienu atveju papildomai ledų nesaldinu - nei cukrumi, nei augaliniais sirupais, nei stevija ar dirbtiniais saldikliais. Saldumo visiškai pakanka tiek, kiek saldūs yra ledų pagrindą sudarantys šaldyti bananai. Taip, trintos braškės yra su minimaliu kiekiu rudojo cukraus, bet jo dėta tiek, kad summa summarum jos vistiek yra porūgštės.


Anksčiau ledų kartais pagamindavau pati, pagal įprastestus receptus, bet tai, ką pasiekdavau per kelias valandas plakdama ir nuolat maišydama, bananai padaro per porą minučių. Ir reikia daug mažiau ingredientų.

Kodėl bananai? Nes gerai šaldymo kameroje sušaldyti bananai, kiek atšilę kambario temperatūroje (maksimum 10-15 minučių), blenderiuojami sukuria ledams būdingą kreminę tekstūrą. Vienas tik dalykas, kad jai trūksta standumo. Bet įvertinus, koks gaunasi skonis, tai visiška smulkmė.

Dar vienas niuansas, kurį reikia žinoti gaminant ledus iš šaldytų bananų. Kuo labiau bananai bus sunokę, tuo daugiau duos saldumo ir labiau jausis tipiškas bananų skonis. Bananai turi būti sunokę, bet ne pernokę, nebent patinka bananų dominavimas.

Klasika: braškiniai ledai




Spalvingas, ryškus, tradicinio skonio rezultatas. Žalios, daug vitaminų išsaugojusios uogos sukuria šventę tiek akims, tiek skonio receptoriams.

Receptas: šaldyto banano + šaldytų arba šviežių braškių, kurių kiekis priklauso nuo įšalimo laipsnio. 

Jei braškės šviežios arba trintos šaldytos, bet jau atšilę iki šaldytuvo temperatūros (maždaug 5 laipsnių), reikėtų dėti arba jų mažiau, arba bananų daugiau tam, kad nesigautų skystokas geriamas braškinis kokteilis.

Geriausia naudoti paskiras šaldytas braškes arba iki pjaustomos, laužiamos konsistencijos atšilusias trintas braškes, nes jos suteiks intensyvesnį skonį, palaikys ledų formą ir galimai sutaupys bananų.

Pora bandymų ir atmušite ranką šiuos ledus gaminti „iš akies“.

Versija suaugusiems: kavos ledai



Ką jau ką, o kofeiną įvairiomis formomis labai mėgstu. Todėl magėjo išbandyti bananinių ledų versiją suaugusiems - su kava. Tiesa, ją lengva adaptuoti vaikams, jei nedėsite kavos - tuomet ledai liks tiesiog kakaviniai. Kakavinę versiją galima pagerinti pridėjus smulkinto šokolado ar pabarsčius traškiomis skaldytomis kakavos pupelėmis.

Būtent kakavos milteliai kėlė daugiausiai klausimų, kam išvis jų reikia kavos leduose? Atsakymas: dėl pačios kavos skonio sustiprinimo. Kava yra kartoka, tuo tarpu bananai saldūs, be to, vien su kava atsiskleidžia ir švelni tipiška bananų rūgštelė, kurią puikiai neutralizuoja kakava, tačiau jos skonis nei jaučiasi, nei dominuoja.

Originaliame recepte į kavos ledus buvo pilama užplikyta kava, bet argi tikram kofemanui neaišku, kad to gali būti per maža? Be to, užplikyta kava smarkiai skiestų ledų masę. Aš pasirinkau dėti tirpią kavą, kurios turiu konditeriniams reikalams, bet jau dabar aišku, kad bent pusę suvalgysiu su bananais. Kita išeitis, jeigu turite kavos aparatą ir galite užsiplikyti koncentruoto skonio espreso.

Nuostabaus, išraiškingo skonio ledai - vieni mylimiausių, kai trūksta energijos.

Receptas būtų toks: pusė šaldyto banano + 0,5 a. šaukštelio tirpios kavos + 1 a. šaukštelis kakavos miltelių + šlakelio vandens pagal poreikį. Viską sublenderiuoti iki vientisos masės ir mėgautis.


Egzotika: bananai + matcha




Dar viena, šįkart spalviškai žalia kofeino forma. Gamindama šiuos ledus džiaugiuosi, kad Rytų egzotika minimaliausiomis pastangomis persikėlė į mano virtuvę ir tuomet, kai norisi „kažko tokio“, nereikia niekur eiti.

Šie ledai patiks tiems, kas neįsivaizduoja savo dienos be žaliosios arbatos, mėgsta jos skonį ir poveikį. Palyginti su dviem ankstesniais šaldytų bananų ledų receptais, šiame apskritai niekas neprideda papildomų kalorijų, nes be šaldytų bananų reikia tik žaliosios japoniškos arbatos matcha bei žiupsnelio cinamono. Ir trupučio vandens.

Primygtinai rekomenduoju iš pradžių mažame šlakelyje vandens ištirpinti žaliosios arbatos miltelius ir tik tada jį supilti į bananų masę. Matcha yra labai smulki, labai lengva ir linkusi smarkiai dulkėti. Jei tiesiog viską subersite į indą ir bandysite sutrinti, gali būti, kad žalią matcha ūką paskleisite aukštai ir plačiai.

Receptas: pusė šaldyto banano + 1/4 a. šaukštelio matcha pudros + žiupsnelis cinamono + šlakelis vandens.

Gaunasi egzotiškiausio skonio ledai, lengvas žaliosios arbatos kartumas ir aitrumas tonizuoja ir gaivina.

Pabaigai

Pateikti receptai yra orientaciniai - iš tikrųjų erdvė eksperimentuoti su šaldytų bananų mase yra labai didelė. 

Aš naudojuosi proga optimizuoti šaldiklio atsargas ir vienas nerealiausių skonių derinių gavosi į šaldytus bananus įpylus rūgščių šaltalankių sulčių bei papuošus taip pat rūgščiomis šaldytomis avietėmis.

Šių ledų gamybai tinka bet kokios turimos uogos: mėlynės, spanguolės (spalva gaunasi neįtikėtina, skonis irgi), šilauogės, juodieji serbentai.

Jei norisi kažko egzotiškiau, galima bandyti gaminti mango ledus, panaudojant šaldytus mango gabaliukus, kurių galima įsigyti prekybos centruose.

Pliusai - sveika, natūralu, mažai sudedamųjų dalių, visuomet šviežias, akimirksniu pagaminamas desertas, kuriam nebūtina turėti ledų gaminimo mašiną.

Ir pabaigai, šaukštelis deguto į statinę medaus. Sunkiai sekėsi surasti šaldytų bananų ledų minusą, bet vistik. Šie ledai gaminami ir valgomi namie. Jų neįsigysi parduotuvėje, nesineši rankoje, einant gatve. Kita vertus, galima laikyti, kad jie yra sveikas pasirinkimas, lėtojo valgymo (angl. slow food) apraiška mūsų gyvenime.

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)