, , ,

Riebiausi → lengviausi aliejai. „Deconstructed“ fenomenas

09:08

Khadi, Weleda, Aroma Zone aliejai

Lašas augalinio aliejaus gali tapti nuostabia veido odos priežiūros priemone, kaip gryniausia, konservantais, surišikliais ir kitais nebūtinais ingredientais neapkrauta medžiaga. Kodėl kartais sudėtinga šios ypač paprastos, labai ekonomiškos priemonės naudą pajusti asmeniškai? Kurie aliejai yra riebūs, kurie lengvi ir kaip teisingai juos naudoti, kad veidas švytėtų, o oda būtų elastinga ir lygi? Pateiksime aliejų sąrašą (ačiū „Kvapų namams“) ir pasidalinsime praktiniais patarimais.

Aliejus veido odai - kremo „deconstructed“ variantas

Beveik viskas, kas galėjo būti atrasta - atrasta. Visa kita yra išmoningos interpretacijos klausimas. 

Kaip kitaip galima madingai ir išradingai pagaminti salotas ar desertą, ypač pagal klasikinius receptus? Šią naują kulinarijos madą tiksliausiai atspindi žodis „deconstructed“ (angl. išskaidytas, išardytas), kuomet patiekalo komponentai paruošiami ir patiekiami atskirai, tačiau jie turi atspindėti pagrindinę klasikinio patiekalo idėją, o sujungti - jo skonį.

Lygiai taip pat aliejus + vanduo yra kosmetikos pasaulio „deconstructed“ variantas, kuomet klasikinis kremas išskaidomas iki dviejų pamatinių dedamųjų, kurios sujungtos kartu nuostabiai atlieka kremo funkciją. Modernu ir labai madinga!


Blogi ir geri aliejai

(arba Maroko „aukso“ fenomenas)

Pirmoji tiesa: nėra nei blogų, nei auksui prilyginamų aliejų. Jei koks nors aliejus tiko Jūsų draugei, mamai, kaimynei ar bendradarbei, anaiptol nereiškia, kad tiks ir Jums, nesvarbu, kokio brangumo ir išreklamuoto gerumo bebūtų.


Yra nekokybiški, rafinuoti, panaudojant chemines medžiagas išgaunami, sintetiniais kvapais prikvėpinti aliejai arba maža jų dalis, paskęstanti sintetinėse veido ir kūno priežiūros priemonėse. Tokie aliejai, iš kurių dėl rafinavimo praktiškai likęs paprastas riebalas, jokios naudos odai neduos. Kaip ir tie, kurių keli lašai buvo įlašinti į dušo želę, pagamintą agresyvaus putoklio SLS pagrindu.


Taip pat yra kokybiški, nerafinuoti, šalto arba karšto (tiksliai taip!) spaudimo būdu išgauti aliejai, kurie tinka Jums asmeniškai. Ir nesvarbu, ar tai būtų kokosų, ar koks nors egzotiškas, neišverčiamo ir sunkiai ištariamo pavadinimo aliejus.


Kalbant apie aliejų ir auksą, mintyse pirmiausiai iškyla klišė „Maroko auksas - argano aliejus“. 


Kas prisimena bene pirmąją argano aliejaus partiją „Kvapų namuose“? Kas prisimena, tas tyliai šypsosi, nes su argano riešutais buvo padirbėjusios Maroko ožkos ir kvapas buvo mažų mažiausiai specifinis. 


Bet! Saugant argano medžius buvo imtas riboti ožkų laipiojimas jais, atitinkamai - ir argano vaisių ėdimas ir pervirškinimas (vėliau kauliukai išrenkami iš ožkų ekskrementų ir iš kauliukų spaudžiamas aliejus), dauguma šio aliejaus rinkoje yra beveik be kvapo. Tai yra logiška situacijos pasekmė. 


Be to, žinome, kokie riboti yra šio aliejaus ištekliai pačiame Maroke (argano medžiai auga tik šioje šalyje ir yra nykstanti rūšis) ir matome, kokia didelė šio aliejaus pasiūla rinkoje tiek aliejaus, tiek kosmetikos su juo pagrindu. Todėl kyla rimtų ir pagrįstų abejonių dėl jo kokybės ir grynumo. 


Nuostabiausia, kad retas, brangus, riboto gamybos kiekio argano aliejus neretai pasirodo išpardavimų portaluose kelis kartus mažesne „specialia“ kaina. Atkreipkite dėmesį, kur jį perkate ir rinkitės tik patikimą pardavėją, nepasitikėkite vien akcijomis. Galimai neaiškaus produkto netikimas gali apjuodinti tikrąjį argano aliejų.


Lyrinis nukrypimas - „Natūralaus ID“ autorėms šis aliejus įspūdžio nepadarė ir aukso kainos už jį nemokėtume.


Beje, argano aliejaus gamybos ir prekybos verslo ypatumai priminė brangiausios pasaulyje kavos gamybos ypatumus. Brangiausia kava pasaulyje gaunama sunokusias, pačias geriausias pupeles suėdus ir apvirškinus į katę panašiam žvėreliui - palminiam musangui. Tokia kava irgi vertinama „auksine“ kaina.


Teko skaityti interviu su populiaraus kavos tinklo „Coffee Inn“ vienu savininkų Nidu Kiuberiu, kuris pasakojo apie savo keliones pas kavos augintojus. Jis prisiminė matytas musangų fermas, kuriose prastomis sąlygomis, be dienos šviesos laikomi šie gyvūnėliai, o jiems sušeriamos nebūtinai geriausios kokybės arba net apskritai nesunokę pupelės. 


Nereikia spėlioti, kokios kokybės kava pagaminama tokiose fermose, nors technologinis kavos pupelių paruošimo procesas tarsi ir išlaikytas, o pervirškintos, „auksinės“ kavos pasiūla didinama pigiai ir greitai, tačiau prasižengiant su pagarba gamtai ir kokybei.


Riebiausiųlengviausių aliejų sąrašas


Ar aliejus yra riebus? Taip, nes tai yra aliejus.


Visi aliejai yra vienodai riebūs – juos sudaro 99, XX % riebalų. Gali skirtis aliejų skvarba į odą ir subjektyvūs pojūčiai ant odos (sunkus, klampus-lengvas), nes šios savybės priklauso ne tik nuo aliejų sudėties, bet ir nuo individualios odos mikrofloros bei odos fiziologinių-biocheminių savybių“, - „Natural ID“ sakė „Kvapų namų“ gamybos vadovė Rūta Daunoravičienė.


Tęstiniuose „Kvapų namų“ seminaruose buvo pateiktas toks aliejų sąrašas, pradedant riebiausiais, baigiant lengviausiais. Kitaip tariant, aliejai sąraše išrikiuoti nuo tų, kuriuose sočiųjų riebalų daugiau iki tų, kuriuose vyrauja polinesočiosios rūgštys.

  1. Moringų

  2. Kokosų
  3. Makadamijų
  4. Alyvuogių
  5. Migdolų
  6. Abrikosų
  7. Avokadų
  8. Simondsijų
  9. Sezamų
10. Graikinių riešutų
11. Saulėgražų
12. Dygminų
13. Erškėtuogių
14. Nakvišų
15. Agurklių


Aliejaus pasirinkimas būtinai tik iš sąrašo pradžios ar tik iš pabaigos, draugės ar parduotuvės konsultantės rekomendacijos ne visuomet gali lemti, kad aliejus tiks ir patiks. Kodėl? Tai priklauso nuo daugybės priežasčių: odos būklės, jos hidrolipidinės plėvelės, naudojamo aliejaus kiekio bei to, ar aliejų naudojate teisingai, metų laiko (oro temperatūros, sausumo ar drėgmės).

Kiekvieno mūsų odos ekosistema ir jos „gyventojų“ kombinacija yra unikali ir nepakartojama, tarsi pirštų antspaudai. Todėl aliejaus pasirinkimas ir patikimas iš dalies yra loterija. Bendros tendencijos, aliejų savybės ir veikimas yra ištirti ir žinomi, šiomis bendromis gairėmis galima ir reikia vadovautis, tačiau kaskart lieka mažytė mįslė, kaip su vienu ar kitu aliejumi draugausite būtent Jūs.

Rekomenduojame pasiskaityti R.Daunoravičienės straipsnį, prieš porą metų publikuotą žurnale „Greenas“, apie žmogaus odos ekosistemą. Jis labai tiksliai atspindi ir paaiškina kiekvieno žmogaus individualumą:


„Vos tik mokslininkai ėmė taikyti molekulinius-genetinius tyrimus, tapo aišku, kad bakterijos, virusai ir grybeliai, gyvenantys mūsų kūno viduje ir ant kūno paviršiaus, sudaro net 90 proc. visų ląstelių. Štai tau, žmogiškosios ląstelės mūsų kūne tesudaro vos 10 proc.!“.



Praktinė pusė


Teorija yra teorija. Tačiau praktiškai yra žmonių čia, mūsų geografinėje ilgumoje ir platumoje, kurie prisižiūri tik su aliejais ir džiaugiasi gaivia, švytinčia, matine, švaria oda. Jokio odos permaitinimo riebalais, papilkėjimo, užsikimšimo, ką priskirtume prie dar vieno išsikerojusio, baimę sėjančio mito. Todėl labai laukiau lūžio savoje odos priežiūros rutinoje.


Deja, nesisekė metų metus ir niekaip nesupratau, ką darau ne taip. Buvo išbandyti įvairūs aliejai, fitoliai (tiek pirkti, tiek savos gamybos). Vienintelis, kas puikiai tiko, tai vienas iš „Kvapų namų“ CO2 ekstraktų - kaip naktinis serumas. Be to, už nugaros driekėsi neįkvepiančios patirties šleifas su ilgiausiu aliejų sąrašu: tiek bandyta ir tiek netiko, tad kodėl turėtų pradėti tikti šiandien?.

Lūžis įvyko. Šią vasarą. 


Retrospektyviai žvelgiant atgal, galėčiau pasakyti, kad jeigu oda yra įpratusi prie kremo ar losjono kombinacijos, kuri maitino odą metų metus, pereiti tik prie aliejaus nėra vieno žingsnio darbas. Tai būtų galima palyginti su šimtaprocentiniu radikaliu maisto pakeitimu tikintis, kad nesustreikuos skrandis.


Kaip jau galėjote perskaityti, turėjau mėnesį atostogų, per kurias odą beveik palikau likimo valiai ir ji losjoną užmiršo, vėl išmokusi pasirūpinti savimi pati. O susiklosčiusių aplinkybių dėka teko įsigyti ypač stipriomis regeneruojančiomis savybėmis pasižyminčio puiklapių (foraha, tamanu) aliejaus. Nutariau ryžtis bandymams dar kartą. Ir tai pavyko su puiklapiais!


Dar kartą tumpam grįžkime prie pagrindų, ką reikia žinoti:



  • Odą dengia hidrolipidinė (iš vandens ir riebalų sudaryta) plėvelė, todėl odai svarbu gauti ir drėgmės, ir maitinimo (taip pat ir vasarą, jei yra poreikis),
  • Aliejus nėra kremas (kuris yra dalis vanduo, dalis riebalai), todėl jį dozuoti reikia ypač saikingai - po lašelį-du pradžiai, nes padauginimas gali tapti viena didžiausių ir labiausiai nuviliančių klaidų,
  • Tepkite aliejumi tik drėgną odą - ne iki galo nusausintą rankšluosčiu, nupurkštą toniku, gėlių vandeniu ar kitu mėgiamu drėkikliu, taip oda bus ir padrėkinta, ir pamaitinta, tarsi patepus kremu,
  • Augalinis aliejus lengvai maišosi su odos sebumu, vandeniu ir įsigeria į viršutinį odos sluoksnį, aprūpindamas jį drėgme, antioksidantais ir kitomis aktyviomis medžiagomis, todėl raginis sluoksnis suminkštėja, atsigauna, greičiau regeneruojasi,
  • Tai, ar konkretus aliejus Jums tinka, parodys pati oda - ji turi būti matinė, švytinti ir nesikemšančiomis poromis, elastinga. Jei ne - rinkitės kitą aliejų.
Taigi, atsirinkite tinkantį aliejų, naudokite jį saikingai ir tik ant drėgnos odos.

Verta pabandyti :)


PS Su laiku pristatysime Jums savo mylimiausius odos priežiūros aliejus.


PPS Mes nenaudojame gyvūninės kilmės aliejų: stručio, emu ar kiaulių taukų. Paskutiniųjų galima rasti kai kuriuose Lietuvoje gaminamuose balzamuose.

Jums dar gali patikti

2 komentarai (-ų)