, ,

Aliejaus kaukės: ant sausų ar drėgnų plaukų?

09:56


Patinka man tokie klausimai, į kuriuos nėra vienareikšmiško atsakymo. Kiek nori, tiek ieškok, kaip nori, taip galvok. Vienas iš tokių klausimų susijęs yra aliejų kaukėmis plaukams. Aliejus dėl efektyvumo į savo asortimentus įtraukė ir gamintojai, metų metais liaupsinę silikonus. Neabejoju, kad turite išsirinkę labiausiai tinkantį aliejų savo plaukams, bet ar žinote, ant sausų ar ant šlapių plaukų jį tepti, kad efektas būtų verčiantis iš kojų?

Aliejines kaukes visuomet tepiau ant sausų plaukų. Ant šlapių ne, nes nepatinka į kietus kuokštus sušokusi galva. Tačiau kaip gyvenime nutinka, draugė „parnešė“ rekomendaciją iš savo kirpėjos, kad tokias kaukes vis dėlto geriau daryti šlapiems plaukams, nes sausus plaukus aliejai dar labiau išsausina.


Ar tikrai? Vėl prisiminiau šį klausimą bei nutariau juo pasidomėti. Tiek sausų, tiek drėgnų plaukų gerbėjai turi ką pasakyti. Aš, savo ruožtu, sudėliosiu teiginius. Ar jie mitas, ar tiesa, spręskite patys.

Už sausus plaukus

Šio būdo šalininkų moto būtų galima laikyti paprasčiausią taisyklę, kurią žinome kiekvienas: kad vanduo atstumia riebalus/aliejų ir su jais nesijungia. Teigiama, kad sudrėkinti plaukai įsisavina mažiau aliejaus, atitinkamai yra silpniau pamaitinami. Jeigu reikia stipraus maitinimo, aliejų rekomenduojama tepti ant sausų plaukų.

Nedrįsčiau teigti, kad argumentas neracionalus, tačiau yra ir „bet“.

Tarkime, kai iš automobilio į lietaus balą nuteka šiek tiek tepalų, kuro lašeliai - jie plūduriuoja paviršiuje. Vandens ir aliejaus nesijungimas pasitvirtintų ir bet kuriame mėgintuvėlyje ar dubenėlyje. Tačiau energingas plakimas ar kad ir nelabai energingas maišymas vandenį ir aliejų geba sujungti į vadinamą nestabilią emulsiją, kuri vėl išsisluoksniuoja praėjus tam tikram laikui. Norite stabilios emulsijos - reikia emulsiklių, vaškų, bet ne apie tai dabar tema.

Tokią nestabilią emulsiją iš alavijo gelio ir aliejaus susimaišau du kartus per dieną - ryte ir vakare, tiesiog trindama delnus vieną į kitą. Jos gyvavimo užtenka švelniai įmasažuoti į veido, kaklo ir dekoltė odą.

Turint mintyje fizinį poveikį, kai rankomis aliejus įtepamas į plaukus, matyt nėra taip, kad visas vanduo, jeigu plaukai sudrėkinti, visiškai atstumia visą tepamą aliejų, panašiai kaip aliejumi tepant drėgną odą, į ją įsigeria jie abu.

Už drėgnus plaukus

Iš bendro viešosios erdvės vaizdo panašu, kad šiuo metu mintis dėl būtinybės sudrėkinti plaukus prieš aliejinę kaukė pirmauja kartu su kitomis madingomis idėjomis.

Populiarūs plaukų stilistai dažnai rekomenduoja aliejus, kaukes, kondicionierius tepti būtent ant drėgnų plaukų, neva taip priemonės yra įsisavinamos geriau, plaukai lengviau jas sugeria. Tokių patarimų tikrai surasite su pavadinimais à la „ką nuo jūsų slepia plaukų stilistas?“ ir su patikinimais, kad tik tokiu būdu matysis efektas.

Iš esmės atkartojamas sausų plaukų stovyklos žadamas tikėtinas rezultatas, tik siūlant iš pradžių sudrėkinti plaukus.

Šiek tiek konkretesnį paaiškinimą radau, kad vanduo pakeičia vidinę plauko struktūrą mikroskopiniu lygiu ir jis tampa imlesnis išorės poveikiui, kartu geriau sugeria ant jų tepamus aliejus, serumus, kondicionierius, kaukes.

Kaip gi be kritikų, kurie tvirtina, kad plaukų drėgnumo arba šlapumo lygis per visą ilgį yra netolygus, todėl ant viršaus tepamas aliejus nesusigers vienodai ir tai nepridės plaukams grožio. 

Na ir? Išsiaiškinkime galiausiai esmę.

Esmė per du „jeigu“

Žaisti sąvokomis, jas pridengiant savo profesine kvalifikacija, patirtimi, autoritetu ar populiarumu, yra viena. Bet manau, kad klausimas neturėtų būti keliamas taip, kaip ir atsakymai neturėtų būti formuluojami taip, kaip dabar formuluojami - pagal skonį ir asmenines preferencijas. Nes viskas priklauso nuo to, kokia pačių plaukų būklė ir kokio siekiate efekto, todėl 50%, kad vienas iš variantų netiks ir 50%, kad vienas iš variantų patiks.

Pirmasis jeigu. Jeigu plaukai yra sausi, jiems reikia gilaus maitinimo, taip pat kratotės slidžių plaukų efekto, aliejaus kaukę geriausia tepti ant sausų plaukų.

Antrasis jeigu. Jeigu plaukams labiau trūksta ne maitinimo, o drėgmės, slidumo - aliejų tepkite ant drėgnų plaukų, nes ant plauko paviršiaus atsidūręs aliejus padės juose išlaikyti drėgmę.

Tarkime, nežinote, ko plaukams trūksta - maitinimo ar drėkinimo, kaip teisingai pasirinkti tokiu atveju? Spėlioti neverta - pabandžius abu variantus, geriausiai tinkantį parodys patys plaukai,

Aliejais išteptais plaukais reikia pabūti nuo pusvalandžio iki visos nakties, žiūrint, kiek tam turite laiko. Jei paliekate nakčiai, su gumine baseino kepure miegoti nebūtina, užtektų ant pagalvės patiesti rankšluostį.

Ant plaukų aliejaus reikia tepti minimaliai, plaukai neturi būti varvantys ir riebaluoti. Lygiai taip pat sėkmingai plaukus aliejais galima apsaugoti, ruošiantis maudytis sūriame jūros vandenyje.

Drėkinanti ir maitinanti emulsija plaukams su alavijais

Kaip jau minėjau, aš nemėgstu tepti aliejaus kaukių ant drėgnos galvos: neįpratau, nepatogu, nepatinka taip ir porą kartų pabandžiusi nepastebėjau jokio išskirtinio efekto. Be to, nelabai motyvuoja galimybė plaukus prisotinti kalkėtu vandeniu iš centrinio vandentiekio vamzdžių, nes jis ir taip plaukų grožiui nepadeda.

Ilgai laikiusis principo sausi plaukai + aliejus, jau kurį laiką gaminu (skambus žodis!) nestabilią emulsiją (atrodo rimtai :) ) plaukams, panašiai kaip ir veido odai.

Tai yra, toliau nedrėkinu plaukų vandeniu, bet iš aliejaus ir alavijo gelio delne susimaišau mišinuką ir juo ištepu plaukus. Jei vienos tokios porcijos galvai neužtenka, nes delne suplakti dvi nesijungiančias medžiagas su didesniu kiekiu nesigauna, pakartoju dar kartą. Pagal nuotaiką ir norus įsilašinu lašą eterinio aliejaus.

Ir tikrai yra taip, kad plaukai po tokios kaukės yra ne tik pamaitinami, bet ir giliai sudrėkinami. Be to, tampa slidūs.

Ne vanduo, o alavijas todėl, kad jis pasižymi vitaminų, mineralų, enzimų, cukrų, amino rūgščių ir kitų naudingų medžiagų gausa. Jis yra nenuginčijamai vienas efektyviausių odos bei plaukų drėkiklių, alaviją kaip pagrindinę šampūnų, kondicionierių dalį ima naudoti vis daugiau gamintojų, siekdami plaukų tausojimo, drėkinimo ir gražinimo.

Jums dar gali patikti

7 komentarai (-ų)

  1. Aš taip pat tepu aliejus ant sausų plaukų, o tiksliau ant galvos odos. Sausus plaukus lengviau atskirti. Paimu bazinio aliejaus (pvz. vynuogių kauliukų) pusę šaukštelio, įlašinu po keletą lašų rozmarinų, kedrų ir levandų eterinių aliejų ir su pirštų galais įtrinu į galvos odą. Rozmarinų ir kedrų e.a. suaktyvina galvos kraujotaką ir skatina plaukų augimą, o levandos apsaugo nuo pleiskanų atsiradimo, nuramina, gydo odos nelygumus, reguliuoja riebalinių liaukų veiklą. Manau, kad taip naudoti aliejus yra daug efektyviau nei kokias kaukes, kuriose jų būna vos keli procentai, jau nekalbant apie visokius priedus, kurių visai nereikia mūsų odai. Po to užsirišu plastikinį maišelį ir rankšluostį ant viršaus ir taip pabūnu bent valandą (geriausiai per naktį). Tada išsiplaunu plaukus su šampūnu, tai jie būna švelnūs, glotnūs, žvilgantys ir nuostabiai kvepia. Taip galima atgaivinti ir nualintus plaukus. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jūs puikiai balansuojate plaukų riebalavimąsi ir tikiu, kad ir auga jie sparčiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. super straipsnis :) ačiū!!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Netikėtai atrastas naujas blogas :) skaitydama priėjau ir prie senesnio straipsnio. Dažnai tepu aliejumi , sausus plaukus. Niekada, nebandyčiau ant tik išplautų ir drėgnų plaukų. Neatrodo veiksmingai. :) Bet kaip tik esu pagalvojusi jog ,į aliejų žadu įmaišyti šiek tiek vandens, virinto ir šilto. Bet taipogi vėl ant plaukų, bet ant sausų. Tik su šlakeliu vandenuku, plaukai juk sausi manieji, ir itin. Ir, prisiminiau, jog net turint sausą veido odą,rekomenduojama kremą tepti ant nevisai, ar net nesausintos odos. Taip su kremu pasisavins ir, kad ir maža dalis drėgmės.
    Tad manau , manyčiau , jog turi būti reikšmė ir nauda , bent šiek tiek :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man irgi mieliau yra ant sausų, bet ką gali žinoti, gal kada nors persilaušiu ir pereisiu į kitą stovyklą :)

      Panaikinti
  5. Merginos, kalbant apie aliejaus poveiki ant dregnu ar sausu plauku tepimo efekto, manyciau, jog reiktu galva ne su sampunu ar kondicionieriu, bet paprastai, uzvirinta vandeni uzplius kokios arbatos nuovira pvz: zalios arbatos, ramuneliu, dilgeliu ir t.t.praskalauti tame drugname nuoviros dubinelyje panardinus galva vos kelis kartus ir po to po ranksluosciu siltai gerai beveik visiskai isdziuvusius plaukus uztepti eko ir tikro aliejuko visa galva iki plauku saknu, kad jie isigetu ir taip pries miega pabuti bent pora val, kad susigertu ir manau jog dfektas tikrai turetu buti geras, nes arbatos turi antioksidantu, aisku po nskties isplauti galva kaip iprasta :-). Pradesiu ir as taip zaisti pastovei, noriu tureti grazius plaukus, nes ir taip is po uzsieniu issilnko mano plaukai, tik va ALIEJU DEKA as vel galiu dziaugtis, nes matau rezultata. Tikiuosi supratot ka norejau parasyti. Jei yra rasytiniu klaideliu - nepykit, rasau is tel, todel norint nepamesti minties, neskaitau ka rasau :-)

    AtsakytiPanaikinti