, , , ,

Magnio užtaisas odai ir daržams - „Epsom“ druska

10:03


Negyvosios jūros, tiesiog jūros, Himalajų druska, akmens druska. Tada druska viena, įvairūs jos mišiniai su eteriniais aliejais, sintetiniais aromatais, augalais, prieskoniais, jūros kopūstais. Pasirinkimas milžiniškas, bet yra dar vienas pasirinkimas - „Epsom“ druska, kuria, nepabijosiu to žodžio, kliedi dalis pasaulio. Tebūnie kartojuosi, bet man labai patinka kiek įmanoma plačiau pritaikomi dalykai, kaip ir ši druska: nuo odos iki augalų tręšimo.

Kurį laiką skaičiau apie šią druską, bet tik iš įdomumo, nenorėdama įsigyti tokio daikto, kaip specialus kremas kairiajam paakiui.

Lietuviški interneto puslapiai ją daugiausiai siūlo naudoti šveitikliams, vonioms ir kojų vonelėms. Bet radau ir receptų šią druską naudojant gėlėms, vejoms, paprikoms ir pomidorams tręšti. Daržų nesu prisisodinusi, bet turiu chemijos negaunančių gėlių, kurioms mielai nuskaidrinčiau gyvenimą.

Kas ta „Epsom“ druska?

Pasirodo, ši druska yra net ne druska, o magnio sulfatas (MgSO4). Ypatingos cheminės sudėties gamtos kūrinys užkariavo dideles simpatijas. Atskleisiu, kodėl prieš ją neatsilaikė mano simpatijos.

„Epsom“ druska ypač mėgiama SPA, grožio salonuose, nes pasižymi dideliu magnio kiekiu - atpalaiduoja traukiamus raumenis, taip pat naudojama kaip mineralų pusiausvyrą atstatantis šveitiklis. Tirpdama vandenyje, „Epsom“ druska atiduoda magnį, kuris prasiskverbia į ląsteles ir mažina raumenų įtampą ir patinimą, detoksikuoja.

Jos ir skonis ne kaip druskos - kartokas.

Magnis kūnui

Šią įrašo dalį norisi pradėti prisimenant garsų brito Jerome K. Jerome kūrinį „Trise valtimi. Neskaitant šuns“, kur aprašyta situacija, kuomet, rodos, sergi visomis Medicinos enciklopedijoje paminėtomis ligomis, nes atitinka visų ligų visi simptomai.

Prisiminiau šią apysaką todėl, kad internetas pilnas patarimų, kaip įtarti sau magnio trūkumą: nuovargis, bloga nuotaika, galvos skausmai, patinimas, šiaip skausmai ir taip toliau. Todėl tai, trūksta man magnio ar ne, sprendžiu pagal vienintelį dalyką - pagal raumenų traukimą. Bet jei ir traukia, tam nebūtina „Epsom“ druska - bent man užtenka išgerti porą litrų mineralinio vandens ir vėl ateina ramybė. Tačiau jei turite „Epsom“ druskos - būtinai pasidarykite su ja pėdų vonelę arba vonią visam kūnui.

Pėdų vonelei reikia 3 v. šaukštų „Epsom“ druskos, voniai jos užtektų 3-4 saujų. Aš taip pėdas vonelėje mirkau, kol nusibosta sėdėti.

Turiu pripažinti, kad kojos po tokios vonelės tikrai palengvėjo ir atlėgo, raumenys atsipalaidavo.

Kaip visiškas pašalinis efektas pasireiškė dar vienas nelauktas, bet labai pageidautinas dalykas - dingo pėdų sausumas, su kuriuo nuolat kovoju. Sunkiai nupasakojamas jausmas, tarsi pėdos tarsi būtų kažko prisigėrę ir tas kažkas nenusiplauna per vieną kartą.


Taip pat rašoma, kad pėdų mirkymas „Epsom“ druskos tirpale naikina nemalonų kojų kvapą.

Bandžiau ir veidui, nelabai patiko. Per aštru, nevientisa. Galbūt reiktų maišyti su kokia nors kita medžiaga. Tačiau „Epsom“ druska parodė, kad tirpdama ant odos ji pasidaro slidoka ir mažu sluoksneliu dengia odą.

Tarp kitko, „Epsom“ druska laikoma geru pagalbininku gydant saulėje nudegusią odą. Tam reikia pasigaminti purškalą iš puodelio vandens ir 1-2 v.šaukštų „Epsom“ druskos, nupurkšti pažeistą plotą ir, palaikius 10 minučių, nuplauti vandeniu.


„Epsom“ druska augalams

Šiais metais pas mane gėlės žydi taip, kaip dar niekad nežydėjo. Ir nereikia spėlioti, vandens per daug ar per mažai? Tinka žemė? Gal reikia trąšų, o jei reikia, tai kokių? Juo labiau, kad auginu tiek niekuomet nežydinčius, tiek žydinčius augalus ir nesu gėlininkė, sekanti mėnulio kalendorių ar augalų augimo fazes. Dalį kambarinių gėlių šiemet persodinau taip anksti, kad viena draugė suabejojo, ar po tokio reido jos apskritai išgyvens.

Magnis laikomas vienu pagrindinių augalams būtinų mikroelementų. Jis greitina augalų augimą, pagerina maistinių medžiagų įsisavinimą, sustiprina vaisių ir daržovių skonines savybes. Pomidorai tampa saldesni, paprikų derlius išauga, rožių lapai pasidaro tamsiai žali, o žiedų spalva ryškesnė ir pačių žiedų daugiau.

Augantiems augalams patręšti užtenka 1 v.šaukšto „Epsom“ druskos, bet tai rekomendacija rožės, pomidoro dydžio augalui. Sodinimo metu „Epsom“ druskos rekomenduojama įberti į šaknims iškastą duobę.

Kas tiesa, tas ne melas. „Epsom“ druska patręšus kambarines gėles, tos kurios žydi, šiemet tiesiog aplipę žiedais. „Epsom“ druska tręšiau iš akies, tiesiog žiupsneliu pabarsčiau žemę vazonuose. Turiu niekad nežydinčią kambarinę gėlę, kurios grožis slypi lapuose ir kuri pernai vos išgyveno. Ji irgi gavo magnio sulfato ir baigia išaugti didžiausią vazoną.

Iš lauko augalų „Epsom“ druskos poveikį galėjau patikrinti tik rožei.

Nieko per daug nesitikėjau ir nuotraukų nedariau, nes tą šiaip reikėjo pradėti daryti dar pernai, kai vietoje trąšų jai naudojau ekologiškų bananų žieves.

Praeitais metais rožė nuo žiedų gausos apleipo ir jai užteko kelių apjuostų kuoliukų, tai šiais metais žydėjo tokiu kiekiu žiedų, kad visa nukrito ant žemės. Dabar jai reikės parūpinti papildomus sutvirtinimus, kad rožė atlaikytų savo pačios žiedų gausą.

Pabaigai

„Epsom“ druską pirkau Prancūzijos „Aroma-Zone“ parduotuvėje, kur ji parduodama kaip kosmetikos gaminių komponentas. Pagrindines savybes surašiau aukščiau. Kas įdomu dar, kad ši druska gali būti naudojama stabilizuoti „vandens aliejuje“ tipo emulsijas.

Kartu noriu pasakyti, kad ši parduotuvė „Epsom“ druską parduoda po 500 g. ir neįsivaizduoju, kiek kainuotų jos prisipirkti ir vonioms, ir normalaus dydžio daržui ar gėlynui patręšti.

„Epsom“ druskos sudėtis, INCI: Hydrated magnesium sulfate (99%), 1% kitų druskų likučiai.

„Aroma-Zone“ parduotuvėje „Epsom“ druska kainuoja 2,9 euro/500 g.

Jums dar gali patikti

3 komentarai (-ų)

  1. duskos ant žaizdos neberčiau :) net ir epsom ant nudegimo.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nesutinku :) Čia yra magnio sulfatas, tik populiariai vadinamas druska. Net paragausiu grįžusi :) Kitas dalykas, kad tas pats alūnas (taip, taip!) yra naudojamas nuo skutimosi atsiradusiems įpjovimams gydyti, nes dezinfekuoja, efektyviai stabdo kraują ir „užtraukia“ žaizdelę. Šitai žinau iš ilgos šeimos praktikos :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Skonis jos bjaurus - aitri ir truputį karti. Užbersite netyčiomis - galėsite išmesti maistą, nes pasidarys nevalgomas.

    Taip sutapo, kad vakar užsidėjau penkias pūsles ir nutariau išbandyti „Epsom“ druską. Prisipyliau šalto vandens ir negailėdama jos prisibėriau, pamerkiau ranką. Negaliu sakyti, kad neskaudėjo, man skaudėjo ir nuo šilto vandens, bet bet... Pamirkiau, oda apdžiūvo, pūslės apsitraukė ir šiandien yra beveik neskausmingos (naudojuosi kompiuterio klaviatūra be problemų!), klijuoti tereikia 3 iš 5-ių. Būčiau mirkusi tokio stiprumo druskos vonelėje - klykdama būčiau iš jos pabėgusi dėl druskos ėsdumo.

    Taigi vat, ne viskas yra druska, kas druska šaukiama :)

    AtsakytiPanaikinti