, ,

Mano priimtinumo kriterijai kosmetikai

07:49


Viešoje erdvėje „banguoja“ nepakantumas vienų ar kitų medžiagų atžvilgiu. Parabenai, eteriniai aliejai. Mineralinis aliejus, natūralūs aliejai ar alkoholis. Rezultatas: visi bijo visko pagal savo skonį bei supratimą. Pa(si)aiškinimo aš ir pati pasigesčiau, norėdama žinoti, kokiais kriterijais remiasi tinklaraštis, kurį skaitau.

Už viską paprasčiau būtų pateikti kitų susistemintą medžiagą, bet nesu radusi tokios duomenų bazės, kuria visiškai pasitikėčiau ir tik ja viena remčiausi. Be to, manau, kad tokios bendros bazės apskritai kelia arba nereikalingų baimių, arba jų tiesiog neįmanoma pritaikyti visiems atvejams, todėl vėlgi kyla baimių.

Ką reikėtų žinoti apie mane? Kaip ir dauguma pasirinkusių gyventi natūraliau, pradėjau šį iššūkį, ieškodama sveikatos ir kartu didesnio gyvenimo komforto.

Be to, esu alergiška daug kam, negaliu naudoti bet ko ir etiketes perskaitau nuo pradžios iki galo. Ši priežastis daugiausiai ir lemia, kad galvoje mintinai konvertuoju nemažai INCI pavadinimų į įprastą kalbą ir mažiausia smulkmena gali nulemti „ne“.


  • Mano pasirinkimas: neapibrėžtai ilgo laikotarpio perspektyva.
Nemaža dalis medžiagų sąrašuose ar duomenų bazėse atsiduria dėl greitos neigiamos organizmo reakcijos: sudirgo, išbėrė. Tuo aiškinama tiek sintetinių kvapiklių, tiek eterinių aliejų ar jų dalių grėsmė.

Tačiau tuo pačiu argumentu galima išteisinti naftos kilmės mineralinį aliejų, kuris yra „joks“ ir dažniausiai nekelia nepageidaujamų momentinių reakcijų. Gal tai yra atsakymas, kodėl tokios bazės naftos produktus neretai vertina neutraliai, su kuo aš niekaip negaliu susitaikyti.

Lygiai taip pat vengiu medžiagų, kurios ilguoju laikotarpiu linkę kauptis, kenkti organizmui, jo funkcijoms ir apskritai gadinti sveikatą.

  • Mano pasirinkimas: natūralios augalinės medžiagos iš atsinaujinančių šaltinių.
Jokių kiaulės ar emu taukų, pageidautina - vabzdžių ir sraigių dalių ar apykaitos produktų. Jokių placentų ar embrionų, kad ir kieno jie būtų. Jokios naftos: mineralinių aliejų, parafino, silikonų, kurie ir taip teršia mūsų pasaulį, daugiausiai per transporto sektorių. Tai, ką naudoju, turėtų ataugti kitais metais, dar kitais ir dar kitais.

Natūralūs ingredientai laimi prieš laboratorijose nuo-iki susintetintas medžiagas.

  • Mano pasirinkimas: švarūs, kokybiški ingredientai.
Sudėtinės dalys neturi kelti įtarimų, kad jos atsivežtos iš Kinijos glūdumos, kur darbininkai už dolerį per dieną kanistrais gamina neaiškius skysčius ir miltelius. Kad jos galimai užterštos, nesaugios, su GMO likučiais ar kitomis priemaišomis.

Tai turi būti arba sertifikuota kosmetika, arba patikimo, gerą reputaciją turinčio gamintojo produktai. Svarbi reputacijos dalis yra skaidrumas, todėl niekad nepatikiu deklaracijomis ir tikrinu, ar yra atskleidžiamos visos sudėtinės dalys ir jų kilmė.

  • Mano pasirinkimas: leidžiami konservantai.
Tikriausiai nerasime žmogaus, kuris patikėtų, kad kosmetika išstovės be konservantų, kurie savo esme yra baktericidinės priemonės, skirtos naikinti žmogui galimai pavojingas baterijas. Nurašau tai greito gyvenimo tempo realybei, vertinu, kad konservantų dedama minimaliai ir dėl to ramiai miegu. Būtų daug blogiau užsikrėsti kokiu grybu ar bakterija.

Negaliu apsimesti, kad kartais natūraliuose gaminiuose atsiranda konservantų, dėl kurių ilgalaikio poveikio suabejojama arba jis pripažįstamas neigiamu. Didelį pliusą dedu, nes žinodami savos auditorijos jautrumą gamintojai, eko sertifikavimo agentūros į tokią informaciją reaguoja operatyviai ir sudėtis koreguoja ilgai netempdami. 

  • Mano pasirinkimas: protinga chemija.
Natūralios ir ekologiškos kosmetikos gamintojai gamyboje kartais panaudoja inovatyvius ingredientus ar jų bazes, kurias kuria ir vėliau pardavinėja specialios laboratorijos (peptidai Europoje, augalų kamieninės ląstelės Amerikoje). Kad nebūtų kaip su toksiška ar radioaktyvia senų laikų kosmetika, kai į naujoves neriama stačia galva neįvertinant grėsmių, nenaudoju iki atomų išskaidytų nano dalelių ir apskritai tokių dalykų, kurių veikimo esmė miglota, neaiški ar jos tiesiog nesuprantu.

Prie protingos chemijos priskiriu ir už SLS, SLES švelnesnius, iš augalinių medžiagų išgautus putoklius prausimosi priemonėse.

  • Mano pasirinkimas: pagrįstai naudojamos medžiagos.
Paprastasis alkoholis šioje vietoje būtų tinkamas pavyzdys. Jis yra geras tirpiklis, konservuojantis tiek veikliąsias augalines medžiagas, tiek pačią kosmetikos priemonę. Kontroversija atsiranda dėl to, koks alkoholis naudojamas (kokybė ir cheminė priskirtis) bei kiekis.

Kalbant apie natūralias kosmetikos priemones ir atsispiriant nuo prielaidos, kad alkoholis yra tinkamos kokybės bei jo nedaug, reikia mintyje turėti ir greitą jo garavimą, kuris lemia, kad alkoholis nepasilieka ant odos ilgalaikiam veikimui. Ar už jį geriau sintetiniai konservantai? Klausimas lieka atviras.

Kai kurias kontroversiškai vertinamas medžiagas ateityje aprašysiu plačiau.

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)