, , ,

Ruduo. Senas atradimas, geras patarimas

09:23


Smagiai ruduo pašokdino orus. Rugsėjis tvoskė kaitra, paskui pagąsdino tikru, šaltu rudeniu, po kurio vėl įsileido vasarą. Galiausiai šiandien naktį temperatūra jau realiai nukrito iki minuso. Štai ir perspėjimas, kad gal reikia pradėti daryti kažką? 

Aš jau susiradau medvilnines pėdutes ir išsitrauksiu kremus ir sviestus pėdoms nakčiai. O vietoje pluošto rudeninių patarimų noriu priminti seną gerą, tačiau aktualumo neprarandantį dalyką - masažą. Kaip būdą sklandžiau peršokti į šaltuką. Jei ne dabar, tai ateityje siūlau pasiryžti masažo kursui ir pažiūrėti, kas iš to išeis.

Nors nemažai rašau apie natūralias kosmetikos priemones ir stengiuosi akcentuoti jų naudą sveikatai, vien ant šios kortos visko nestatau ir pati. Matau masažo naudą ir efektyvumą, todėl kviečiu paskaityti ir pasiryžti išbandyti.

Vasaros dovanėlės, arba viščiukus skaičiuojame rudenį

Vasaros laukiame kaip išganymo, nes oda pagražėja, plaukai iš po kepurių ištrūksta į laisvę. Tačiau po vasaros kirpyklas užplūsta klientai, norintys nukirpti nuvargusius, apšiurusius ir išsausėjusius galiukus.

Oda taip pat susimoka vasaros kainą. Taip, parudusi. Taip pagražėjusi. Bet su sustorėjusiu, pasausėjusiu epidermiu, kuris bandė taip apsaugoti organizmą nuo pavojingų ultravioletinių spindulių. Tokiu būdu laikinai užblokuojamas spuogelių kilimas, tačiau uždegiminiai procesai tebevyksta toliau ir tik laiko klausimas, kada jie išsiverš.

Dar viena vasariška saviapgaulė - tolygesne tapusi odos spalva, ypač jei ji su randeliais ar pigmentinėmis dėmėmis. Tačiau saulės mažės, blykšime, o pažeistos vietos išryškės vėl ir gal dar labiau.

Ką? Masažą!

Neįtikinėsiu ir nepatarinėsiu, kokį masažą geriausiai rinktis. Rytietišką, vakarietišką. Švelnų ar grubų. Salone ar pas meistrą namuose. Viskas priklauso nuo asmeninių norų ir galimybių.

Mano siūlomas kriterijus, kad jis būtų daromas su aliejais, kurie „atmirkytų“, suminkštintų ir atgaivintų kūną, odą.

Argumentai už:

  • Patys visur nepasiekiame ir nesugebame padaryti plačios judesio amplitudės (pvz. nugara),
  • Specifinių žinių ir pasiruošimo neturintis žmogus gerai neišmano anatomijos, nejaučia spazmų ir vietų, su kuriomis reikėtų padirbėti rimčiau ar pirmiau,
  • Kūno, veido savimasažas nebus visavertis, jei prieš tai nebus gerai atpalaiduoti sprando, kaklo raumenys (pabandykite pasiekti tas vietas patys),
  • Taip pat masažas nebus visavertis, jei masažuojamasis ir masažuotojas bus vienas ir tas pats asmuo  - ir ilsėsis, ir dirbs vienu metu,
  • Profesionalūs judesiai + aliejus suminkština odą, padidina jos elastingumą, suaktyvina limfos tekėjimą, sulygina spalvą, pagreitina atsinaujinimą, gijimą,
  • Skatina geresnę medžiagų apykaitą, geresnį ląstelių aprūpinimą reikalingomis medžiagomis ir toksinų šalinimą,
  • Ramina nervų sistemą, kas yra labai svarbu patiriant stresą,
  • Raumenys yra atpalaiduojami, stangrėja bei geriau prisitaiko prie su amžiumi kintančio skeleto.
Neabejotinai masažas padidina organizmo tonusą. Padailina kūno apimtis, padidina jo stangrumą, išjudindamas tuos taškus, kurių patys nerandame ar nepasiekiame.

Kalbant apie veidą, atšviežina, pakelia jo kontūrą, nes priverčia dirbti raumenis, iki kurių neprisikasa tik paviršiuje veikiančios kaukės ar serumai.

Plaukus paminėjau ne todėl, kad jie automatiškai prisipliusuoja prie rudens problemų, o todėl, kad masažas suaktyvina medžiagų apykaitą, pagerina ir plaukų maitinimą, atpalaiduoja skalpą ir taip atgaivina, sustiprina plaukus ne išorinėmis priemonėmis, o vidinių procesų pažadinimu.

Asmeniniai pastebėjimai

Man masažas yra atsipalaidavimas, pasigražinimas ir nepakartojamas jausmas po to. Holistinis požiūris į kūną. Nes po keliasdešimt metų nebus svarbu, kaip dažnai ir kiek indų išploviau ar sriubų išviriau, o kad raukšlių, padribimų ir sutrauktų raumenų nebūtų tiek, kad vaizdas varytų į neviltį, nes labai kažin, ar norėsis pjaustytis.

Kartu tai yra priemonė kitu būdu nei fizinis krūvis, buities darbai, kremai ir kaukės pažadinti gyvybines organizmo galias, nes geras masažas turi išliekamąją vertę ir kurį laiką po jo organizmas vis dar dirba viduje.

Kodėl po masažo jaučiuosi tarsi ištįsusi, „ilgesnė“, aukštesnė? Dėl atpalaiduojančio efekto. Teko skaityti, kad geras masažas atpalaiduoja ir padidina netgi tarpus tarp stuburo slankstelių.

Kodėl masažas sukelia lieknumo iliuziją? Gerai, iliuzija sakau sąlyginai. Nes pagerina kraujo, limfos apytaką, išjudina ir išvarinėja susikaupusius skysčius, todėl kūno apimtys akivaizdžiai sumažėja.

Kodėl masažas jaunina? Putlumas šiais laikais nėra grožio sinonimas, tačiau su metais oda glemba ir praranda stangrumą, todėl natūraliai išgautas saikingas pripūstos dviračio padangos efektas veide ir kūne yra net labai pageidautinas. Po veido masažo sustangrėja ir pakyla veido raumenys, atsiveria akys, išryškėja skruostai - tai natūralus liftingas ir skulptūriškumo susigrąžinimas.

Kodėl masažas gražina? Antras punktas apie lieknumą ir dar. Kalbant išskirtinai apie veido masažą, jis suaktyvina odos darbą, ją suminkština ir padeda išsivalyti. Oda valosi per poras šalindama perteklinį sebumą, todėl ypatingai masažai su aliejais efektyviai suminkština epidermį ir tirpdo nešvarumus principu „riebalas tirpdo riebalą“. Pagerėjusi kraujotaka ir limfos nubėgimas sulygina veido odos spalvą, pigmentines ir kitokias dėmeles padaro mažiau pastebimas. Kitaip sakant, organizmas susiima ir gydosi pats.


Kuriai nebūna tokių dienų, kad atrodo paprasčiausias kremas atšoka nuo veido, nuplaukia pudra? Tarsi viskas gerai, bet kažkodėl oda kaip polietileno maišelis ir nieko nepriima. Tokiu atveju klausimą taip pat išsprendžia masažas: šiltas, minkštas, su aliejumi. Oda atsigauna ir vėl geria visokius gerus dalykus, kurie ant jos tepami.

Labai mėgstu masažą ir blogai jaučiuosi be jo. Buvo gyvenime atkarpa, kad ilgą laiką ėjusi masažuotis, kuriam laikui tai užmečiau. Ir smarkiai pasigailėjau, nes tiek raminantis, tiek sveikatinantis poveikis yra vertas tam skiriamų išlaidų.

Juk jei gerai fiziškai treniruotas imtynininkas būtų pastatytas šokti Lotynų Amerikos šokių, prakaituotų ne mažiau už kitus pradedančiuosius ir justų kūne tuos raumenis, kuriuos net nežinojo turintis. Taip ir kūnas reaguoja į masažą, ypač, jei iki tol jis nebuvo praktikuojamas ar tiesiog pasirenkama kita jo rūšis.

Linkėdama ieškoti, atrasti ir mėgautis :)

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)