, , ,

Natūralus „Evija“ žiemos balzamas. Su kiaulės taukais, be kėnio

09:50


Tinklaraščio „Kosmetikos užrašai“ autorė Živilė, rašydama apie natūralų lietuvišką kremą išsakė mintį, jog būtų gerai, jei etiketėse nebūtų akcentuojami „stebuklingi“ ingredientai, o tiesiog nusakoma gaminio paskirtis. Toks požiūris turi racijos, negalima labai kabintis. Kita vertus, gali būti, kad įvairias panašias mintis mums, kaip klientams, vartotojams, pirkėjams, norom– nenorom sukelia dažnos netikslios formuluotės, labai subjektyvūs akcentai arba atvirkščiai – pernelyg didelės abstrakcijos.

Apie vieną panašų, tik dar rimtesnį atvejį dabar ir pakalbėsiu. Tai Lietuvos įmonės „Evija & Partner“ gaminama produkcija. Niekaip nesuprantu, kaip dar kokiai nors kontroliuojančiai institucijai neužkliuvo tai, kaip šis gamintojas pateikia informaciją, o pavadinime įrašo tai, ko sudėtyje apskritai nėra. 

Pasikartosiu, ką jau rašiau „Kosmetikos užrašų“ komentaruose: gerai, kad ne aš nusipirkau šį balzamą. Kartu dėkoju savo mielai draugei už pasidalinimą balzamo pakuotės nuotrauka, kurią dabar turime progos panagrinėti.

Spygliuočių ir kiaulienos taukų kokteilis uoslei

Deja, ne visuomet pavyksta pataikyti „į sezoną“. Bet įtariu, kad šis įrašas gali neprarasti aktualumo dar ilgai, nes vėl pasnigo. Tadam: apsauginis „Evija“ kremas su kėniu.

Nepaisant to, kad mėsos nevalgau jau kelerius metus, man gyvūninės kilmės medžiagos sudėtyje nekliūtų, jei jos būtų aiškiai ir sąžiningai įvardintos. Kaip ir visos kitos sudėtinės dalys, nes tokiu atveju kiekvienas žmogus gali rinktis. Kaip ne kaip, galiausiai visi balsuojame pinigais.

Tik atsukus „Evijos“ balzamo uoslę okupuoja spygliuočių aromatas. Įsivaizduoju save prie lentynos: toliau jokių atradimų ir nelaukčiau, jei tiktų pagal sudėtį ir aprašymą – įsigyčiau. Produkcija nebrangi, paplitusi tiek įprastose kosmetikos parduotuvėse ir išparduotuvėse, tiek vaistinėse. Bet tereikia trupučio kantrybės ir kvapas atsiskleidžia visai kitoks: sunkus, gyvulinis. Neišeitų supainioti su niekuo: tai kiaulienos taukai. Niekaip nepažymėti nei aprašyme, nei aiškiai nurodyti tarp ingredientų.

Tai kaip vadinasi taukai?


Evija balzamas su kėniais sudėtis


„Evijos“ balzamo etiketė mane nokautavo. Vartėm vartėm su drauge, uostėm uostėm... Uoslė sako, kad viduje yra taukų, o etiketėje aš, pasirodo, išvis dorai nepažįstu nė vieno ingrediento. Na gerai, kokių nors laboratorinių naujienų ar rečiau pasitaikančių medžiagų nežinau mintinai, bet čia tiesiog aliejų ir vaškų mišinys. Gėda pelėda, lašinių neėda...Bet ne man. Šitaip suvelti visą sudėtį dar reikia sugebėti.

Balzamo sudėtis: Gummi Picae, Cera Apis, Adeps, Suillus Depuratus, Butyrum, Oleum Helyanthi.

Šešios sudėtinės medžiagos, o paieškos sistemos užstrigo jau ties pirmuoju numeriu. Tiksliai nežinau, nei kas yra Gummi Picae, nei vien Gummi ar vien Picae. Vertimų buvo net tokių, kaip „juodoji guma“. Ieškant vien Picae pasirodė pora eglių vaizdų, todėl spėju, kad bus kažkas iš spygliuočių serijos, juo labiau, kad Picea aiškiai yra eglė.

Apis Cera. Pasirodo, tai bičių vaškas lotyniškai – sakyčiau, gana paprastai išsisukau.

Adeps. Belgijos administracinis regionas? Vietovė? Dalis sporto federacijos pavadinimo? Turgus? Jei taip, tai niekad negalėtų būti balzamo dalis. Pasikankinusi mečiau, nutariau pereiti prie sekančio punkto.

Suillus Depuratus. Šlovė intuityviam žodžių ir sąvokų rinkimui. Google man iškart pasufleravo, kad iš tikrųjų tai Adeps Suillus Depuratus, arba valyti kiaulių taukai. Nežinojau, nemokėjau, neatskyriau, bet nuo dabar žinosiu mintinai. Vistik fui ir kam reikėjo kablelio po Adeps?...

Butyrum. Kas čia? Iš pradžių galvojau, kad galbūt tai sviestmedžio sviestas, nes žinau sąvoką Butyrospermum Parkii Butter, kurią parašiau be suflerių ir paruoštukų, bet kas gali garantuoti, koks čia sviestas? Gal augalinis, gal gyvulinis. Neaišku.

Oleum Helyanthi. Pataisius ieškomą frazę į Oleum Helianthi, kaip siūlė tas pats Google, greitai pasimatė, kad tai yra saulėgrąžų aliejus.

Rezultatas: vietoje šešių – penki ingredientai, iš kurių aiškūs trys. O iš tų trijų vienas, labiausiai suveltas ir perskirtas kableliu, yra kiaulių taukai.

Klauskite vaistininko

Nebepamenu, iš kokios reklamos ši frazė, bet labai į temą. Ieškant į lietuvių kalbą išverstos sudėties, paieška greitai nuvedė į www.efarma.lt puslapį, kuriame „Evijos“ balzamų pasiūla yra bene didžiausia.

Remiantis efarma.lt interpretacija, „Evijos“ apsauginiame kreme su kėniu Gummi Picae yra norvegiškos mėlynosios eglės sakai, toliau viskas taip, kaip išsiaiškinome.

Apskritai akivaizdu, kad tai joks ne kremas, o elementarus aliejų, sviestų, taukų ir vaškų mišinys. 

Be to, jo pavadinime teigiama, kad tai apsauginis kremas su kėniu, cituoju: Kėnių eterinis aliejus pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, maloniu kvapu.

Tik kad jokio eterinio aliejaus: nei kėnio, nei pušies, nei jokio sudėtyje oficialiai išvis nėra pažymėta, todėl dar įdomiau, kaip kėnių aliejus šiame balzame gali būti panaudojamas sumušimams, parodantozei, dantų skausmams ir burnos  gleivinės  susirgimams.

Pamokos

Kaip bežiūrėti, „Evijos“ balzamai yra natūralūs, todėl atitinka „Natūralaus ID“ formatą. Rašyti buvo verta dėl precedento ir dėl prevencijos, nes gal ne tik mes dvi su drauge šiame pasaulyje purtomės nuo nemalonaus kiaulienos taukų kvapo ant odos ir neatpažįstam šios medžiagos tarp kitų sudėtinių dalių.

Antra, labai svarbios dvi pamokos: savi marškiniai nebūtinai arčiau kūno, nes pasitikėti savos šalies gamintojo kruopštumu ir tikslumu, akivaizdu, negalima.

Kita pamoka: net jei indeliai ar buteliukai sugebami pastatyti vaistinės lentynose, nereiškia, kad galima už gryną pinigą priimti visus farmacininkų aprašymus ir paaiškinimus.

Galiausiai, kaina. Šis „Evijos“ balzamas kainuoja apie 5 eurus/60 ml.

Jums dar gali patikti

3 komentarai (-ų)

  1. Rašyčiau piktą laišką gamintojams Jūsų vietoje ir prašyčiau grąžinti pinigus už kliento kvailinimą ir pačių kvailumą. Jeigu jau sudėties normaliai negali parašyti, tai įsivaizduokim, kokiais būdais tas riebalas gaminamas. Ne tik atžagarion rankom, bet, matyt, ir kojom...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rašyčiau piktą laišką gamintojams Jūsų vietoje ir prašyčiau grąžinti pinigus už kliento kvailinimą ir pačių kvailumą. Jeigu jau sudėties normaliai negali parašyti, tai įsivaizduokim, kokiais būdais tas riebalas gaminamas. Ne tik atžagarion rankom, bet, matyt, ir kojom...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manyčiau, kad nebeišliko tarp gyvųjų kvitas, o be jo kaip įrodysi, kad būtent šitas taškas, o ne kuris kitas tau pardavė tokią neįtikėtiną nesąmonę?

      Aš tai laukiu kokio nors neadekvataus puolimo. Po to, kai pamačiusi tą indelį niekaip negalėjau nusiraminti (:D) ir ištisai ieškojau informacijos, radau štai tokį labai piktą repliką kitam bloge http://naturkosmetika.blogas.lt/evija-apsauginis-kremas-878.html . Ir juk nieko blogo ar kenkėjiško nebuvo padaryta, tiesiog parašyta tiesa, kad balzamas yra su kiaulės taukais. Paprastai statistinis vartotojas nelabai pasidomi giliau, bet vat užtat žodinės raiškos priemones naudoja kuo kandesnes.... :))

      Panaikinti