, , ,

Kokosų aliejus mūsų gyvūnams

09:46

kokosų aliejus gyvūnams

Kadangi esu didelė visokių natūralių dalykėlių gerbėja, siūlau paskaityti apie tai, kad kokosų aliejus gali būti naudojamas ir kaip maisto papildas šunims bei katėms.

Nevienareikšmiškai vertintina tema, kaip ir kiekvieno mūsų pasirinkimas, ką valgyti patiems ir kuo maitinti mažuosius savo draugus. Visi esame labai skirtingi, todėl ir vienintelio teisingo požiūrio nerasime niekada. Antraip visi būtume arba vien veganai, arba vien mėsėdžiai, o naminiai gyvūnai gautų vien tik sausą maistą ar tik raw - žalią ir neapdirbtą.


Ruošdamasi šiai kontroversiškai temai, ieškojau informacijos lietuvių kalba. Ir turiu pasakyti, kad ji dviprasmiška. 


Pirmiausiai perskaičiau, kad katėms kokosų aliejaus duoti kategoriškai nerekomenduojama, nes gali sutrikti riebalų apykaita. Tačiau vos pasisukus į vieno iš gyvūnų maisto gamintojų lentynas pamačiau, kad sausas, alergijų nekeliantis, ypač jautriems gyvūnams skirtas maistas su tuo pačiu kokosų aliejumi sudėtyje. Lengvai įsisavinamas, gerinantis virškinimą ir su visais kitais numanomais privalumais.


Dar pavyko rasti rekomendacijų, jog kokosai gyvūnams netinka, bet tinka saulėgrąžų ar (gana greitai gendantis, besioksiduojantis) linų sėmenų aliejus. 


Dalis papildų gamintojų į gyvūnų racioną siūlo įtraukti ir alyvuogių aliejų, kad gyvūnai gautų reikalingų Omega 3,6 ir 9 rūgščių.

Kokosų aliejaus privalumai

Užsienyje informacijos apie kokosų aliejų yra daugiau. Kalbant apie žmones, kokosų aliejus jiems laikomas labai naudingu mažinant blogojo cholesterolio kiekį, reguliuojant kraujospūdį, metant svorį, taip pat kaip veiksminga antibakterinė ir antivirusinė priemonė.

Galvoje vis sukosi mintis, kad vertėtų įtraukti į programą katę. Kaip jautriausia ir išrankiausia gyva laboratorija ji tikrai nepasirinks blogai, ar ne?

Privalumai gyvūnams:
  • Antimikrobinis,
  • Antibakterinis,
  • Antigrybelinis (pirmieji trys punktai - dėl natūraliai didelio kiekio lauro rūgšties),
  • Antioksidacinis,
  • Padedantis įsisavinti mineralus
  • Gerinantis virškinimą,
  • Stiprinantis kailiuką.
Kokosų aliejaus vartojimo propaguotojai laikosi versijos, jog gyvūnas, gyvendamas natūralioje aplinkoje, kartu su grobiu gautų jam būtinų sočiųjų riebalų, kuriuos namų sąlygomis gali atstoti kokosų aliejus. O ir kodėl reikėtų abejoti kokosų aliejaus nauda, jei juo kartu su sausu maistu maitinami specifinių poreikių turintys gyvūnai?

Teorijos lieka teorijomis, bet praktika gyvena savo gyvenimą. Neįsivaizduoju, kaip reikėtų priversti katę ėsti tai, ko ji nenori. Mano didelei nuostabai, katė labai noriai sulaižė jai pasiūlytą trupinėlį kokosų aliejaus. Valio! 

Kalbant apie dozes, man jos subjektyviai atrodo didokos. Katei 1 arbatinis šaukštelis, šuniui - 2 arbatiniai šaukšteliai per dieną. Tokios porcijos, anot „Wellness Mama“ tinklaraščio, pasiekiamos maždaug per mėnesį laiko.

Prigąsdinta tuo, kad gyvūnui priaugus daug svorio garantuotai bus rimtų bėdų su sveikata, aš tiek riebalų nedaviau niekada ir nesiruošiu duoti. Kartais, pasilepinimui ir po mažai. Vardan įvairesnės mitybos ir, tikėtina, geresnės sveikatos. Tiesą pasakius, mano katė kokosų aliejaus kartais palaižo, bet nepersistengia, kelis kartus liežuviu ir atia :)

Tęsinio šiam įrašui neplanuoju, nes dėl yoatingai mažų kiekių matomų pokyčių nesitikiu nei sveikatos, nei kailiuko klausimais.

PERSPĖJIMAS!!! Tai nėra siūlymas keisti Jūsų laikomų naminių gyvūnų mitybos racioną. Mąstykite kritiškai :)

Jums dar gali patikti

2 komentarai (-ų)

  1. Labas! Kai turejau katineli, mano mazasis draugas tiesiog DIEVINO kokoso piena, kadangi daznai ji pati naudodavau tai katinelis sukdavosi aplink ir meiliai prasydavo slakelio sio pieno, sulaizes piena, man pasirode, kad tapdavo meilesnis, vykresnis, draugiskesnis (si fakta pastebejo ir namiskiai). Beje kai tai pasakiau draugams ,kurie turejo kate, taip pat pabande duoti kokoso pieno jai, tai sake kad irgi dabar ji labai megsta.

    AtsakytiPanaikinti