, , , , ,

Skiriama kaziukui: negalite nešioti paprastų auskarų - žiūrėkite, ką tepate ant savęs

21:00


Vienu iš miesto autobusų važiuoju namo, o paskutinėje eilėje tarp dviejų nedidelių mergaičių vyksta pokalbis apie auskarus, kuriuos iš pažiūros vyresnė mergaitė bandys parduoti per kaziuką mokykloje. Dalį apie savikainą ir kainą praleisiu. Būsimoji pardavėja pasakė, kad jeigu jai nepavyks parduoti auskarų, perleis juos Justinai, nes pati negali nešioti auskarų, jei jie nėra sidabriniai. O kiek iš jūsų negalite nešioti paprastų auskarų? Kiek tokių, kuriuos beria nuo diržo sagties ar džinsų kniedžių? Būtent jums ir skiriu šį įrašą apie alergiją nikeliui ir kodėl apie šią alergiją svarbu žinoti renkantis kremą.

Nikelis

Net neabejoju, kad jeigu mane nugabentų kažkur į Rusiją, netoli Norilsko, kur yra didžiausi pasaulyje nikelio klodai ir vyksta šio metalo išgavimas, tai būtų paskutinė mano gyvenimo diena. Jei nenumirčiau nuo alerginio šoko, tai tikriausiai nusikasyčiau iki kaulų ir baigtis būtų ta pati.

Alergijos nikeliui mastas pasiekęs tokį lygį, kad Europos Sąjunga jo neleidžia naudoti auskaruose, kaklo papuošaluose, apyrankėse, grandinėlėse, žieduose, rankiniuose laikrodžiuose, laikrodžių dirželiuose ir pan. Ar tai 100% galioja? Tikrai ne. Bižuterija išgyvena aukso amžių, jos gamybai dalių ir detalių parsisiunčiama iš ten, kur europiniai reguliavimai buvę-nebuvę. Negana to, žinau istoriją, kad net ir pas juvelyrus užsisakius tauriųjų metalų papuošalus paaiškėjo, kad juose taip pat yra nikelio. Ups... Iš kitos pusės, ir ant bižuterijos būna žymė „nickel free“, tokią galima drąsiai.

Nikelis ypač nuodingas prarijus. Todėl sveikatos eurokomisaras Vytenis Andriukaitis 2016 metais yra pasirašęs raštą stebėti situaciją dėl šio metalo pėdsakų maiste.

Sakyčiau, kad čia net diskutuoti nėra apie ką: yra tyrimai, aiškus sveikatą trikdantis poveikis, reikia žmones šviesti, o maisto produktus, papuošalus ir kitus metalinius dirbinius atitinkamai žymėti, bet... Kol valdininkai atlikinės stebėseną, mes galime pasirūpinti savimi patys, kiek leidžia žinios.

Auskarai dar ne viskas

Papuošalai, laikrodžiai, diržų sagtys - viską, kas akivaizdžiai iš metalo, dar yra gana nesunku prisižiūrėti. Rinktis alternatyvas, kažko atsisakyti, nesiliesti. Bet kad viskas būtų taip paprasta...

Iš medikų esu gavusi informacinį lapelį, kuris praplėtė mano supratimo ribas. Nikelio gali būti elementariose žirklėse, baldų rankenėlėse, o nikelio jonų - vandentiekyje, todėl pirmą litrą vandens iš ryto patariama nuleisti į kriauklę. Dėl tų pačių priežasčių patariama nenaudoti metalinių puodų ir net dabar tokių populiarių metalinių virdulių.

Tai yra vienas iš paaiškinimų, kodėl odos reakcijos atsiranda tarsi be priežasties. Priežastis yra, tik jos priežastimi dažnai net nelaikome.

Medikų teigimu, jei organizmas kartą susijautrina, labai tikėtina, kad tai visam gyvenimui. Ir kuo daugiau kontaktų su nikelio turinčiais dalykais, tuo liūdniau. Čia atsiranda ir maisto klausimas, nes kai kurie augalai (rugiai, kviečiai), riešutai, gyvūnai (krevetės, jūrų gėrybės), uogos (avietės) pasirodo, yra natūraliai linkę kaupti nikelį. Blogai pilnas grūdas, avižos. Kakava, šokoladas irgi yra juodajame sąraše. O jei dar mėgstate kavą iš aparatų (visos kavinės) ar arbatą.... Smagumėlis. Ir kuo labiau neprisižiūri ar ignoruoji rekomendacijas, tuo negailestingesnės organizmo reakcijos laukia bei odos bėrimai nežinia dėl ko.

Kuo čia dėtas kremas?

Dabar jau esmių esmė. Natūralios kosmetikos gamintojai naftos kilmės mineralinį aliejų, parafiną, silikonus keičia riešutų ar sėklų aliejais ir čia atsiranda iššūkis visiems ir visoms, kas yra alergiškas metalams. Žemės riešutai, graikiški riešutai, lazdyno riešutai. O kur dar soja, kurios pilna pigiuose prekės ženkluose? Šokoladinės kaukės ar šveitikliai.

Kaip maiste tenka pamiršti sveikiausias rekomendacijas dėl viso grūdo duonos, juodos duonos, tamsaus šokolado, taip ir kosmetikoje atsiranda tas pats paradoksas: kuo sveikiau, tuo gali būti blogiau. Ir tai nieko bendro neturi nei su kvapais, nei su žolių ekstraktais. Tuo labiau niekuo dėti eteriniai aliejai, kuriuos paprastai mėgstama įtarinėti.

Kaip žmogus, nuo vaikystės gyvenantis nikelio apsiausties sąlygomis, išmokau su tuo tvarkytis. Kartais pavyksta geriau, kartais blogiau, bet galiu pasidalinti patirtimi, kaip rinktis kosmetiką, kad kuo mažiau būtų erzinama oda.

Žyma „nickel free“. Toks žymėjimas patvirtina, kad alergiškiems žmonėms kosmetikos gaminį bus saugu naudoti, nes vien turinys gali visko nepasakyti. Pirkėjas paprastai nei žino, nei yra informuojamas, su kuo gaminio masė kontaktuoja gamybos metu ir ar pardavimui paruoštame gaminyje yra nikelio pėdsakų. Deja, tai kol kas labiausiai būdinga praktiškai tik Italijoje pagamintai kosmetikai.

Kosmetika be riešutų aliejų. Natūralios kosmetikos gamintojai taip pat ieško išeičių, kaip prieiti prie alergiškų žmonių. Didžiosios Britanijos „Odylique“ gamina be riešutų aliejų ir tikrai, blogiausiu metu jų losjonas vietoje rankų kremo man buvo vienintelė išeitis, nes žiemą rankų ignoruoti niekaip neišeina.

Kosmetika be kai kurių aliejų. Jei visi žmonės atitiktų informacinius lapelius, būtų paprasta gyventi. Įteikia atmintinę, laikykis jos ir gyvenk sau, tačiau yra daug aplinkybių ir asmeninių savybių, kurios leidžia atmintinių neatitikti. Kaip atsirinkti, kam iš riešutų alergija? Ragauti juos, po to daryti savaitės ar dviejų pertrauką ir ragauti kitą, vėl laukti. Per tiek laiko pasimato, jei yra reakcija, o organizmas spėja susitvarkyti - aiškiai matosi visos reakcijos. Tik per šį laiką nereikia vartoti ir pvz. juodojo šokolado ar kito jautrinančio maisto, nebent žinot, kad jis tikrai tinka. 

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)