, , , , ,

Riebių plaukų balanso link: kondicionierius išmaniai

11:07

www.hji.co.uk nuotrauka
Tiek mūsų oda, tiek plaukai nusipelno švelnumo. Be galo džiugu, kad su natūralių bei ekologiškų priemonių banga Lietuvoje pasėta, tuomet dar neįprastai skambėjusi mintis nenaudoti agresyviai plaunančių, agresyviai valančių priemonių riebiai odai ir plaukams (!), mūsų kasdieniniame gyvenime ima įsišaknyti vis stipriau. Taip pat nerealu, kad ši pamatinė tiesa jau plinta grožio specialistų mokymuose, seminaruose, atkartojama netgi reklaminiuose kataloguose. Tad pakalbėkime apie plaukus ir jų plovimo principą šampūnas-kondicionierius-šampūnas (angl. shampoo-conditioner-shampoo, SCS). O gal net šampūnas-kondicionierius-šampūnas-kondicionierius (SCSC). Tai paremta principu panašus gydo panašų (lot. similia similibus curantur).

Jeigu nusibodo smarkiai besiriebaluojantys, besielektrinantys, sukritę plaukai - šis įrašas skirtas būtent Jums

Pasidalinsime ne interneto straipsnių ištraukų „koliažu“, o nuosava patirtimi ir kasdiene rutina. 

Kodėl riebaluojasi plaukai?

Per dieną mūsų plaukus natūraliai padengia nešvarumų sluoksnis, ypač, jei gyvename transporto prigrūstuose miestuose, kuriuose veikia pramonės įmonės, kūrenamos elektrinės. Kartais ir koks privataus namo gyventojas sugalvoja krosnyje pakurti ūkyje atlikusią padangą. 


Be to, galvos oda nuolat išskiria sebumą, kuris savaime nėra blogis. Tai yra apsauginė priemonė, kuri sutepa plaukus, suteikia jiems lankstumo, minkštumo, saugo nuo trupėjimo, neigiamų išorės veiksnių.


Kodėl galvos oda ir plaukai kartais riebaluojasi tiesiog erzinančiai smarkiai? 


Atmetus individualius veiksnius (susirgimai, tam tikrų medžiagų trūkumas, kitos medicininės indikacijos), dažniausia klaida yra naudoti šampūnus su agresyviomis plaunančiomis medžiagomis, tarp jų labai plačiai paplitusiu, pigiu ir agresyviu putokliu Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Jei erzina būtinybė dažnai plauti galvą, pasitikrinkite, ar Jūsų šampūnas pagamintas ne su SLS. Jei su juo - keiskite šampūną ir rinkitės švelnesnį variantą.


SCS, SCSC metodai


Kodėl prieš riebumą reiktų kovoti riebumu? Tam, kad apsaugotume plaukus ir odą. Tam, kad juos švarintume švelniai. Tam, kad neduotume signalo odai išskirti apsauginio sebumo kuo greičiau ir kuo daugiau.


Po dienos, dviejų ar savaitės (kaip kam daugiau ar mažiau gyvenime nuskilo :) ) ateiname išsitrinkti plaukų. Kas toliau? Vardan tikresnio švarumo, plaukus išmuiliname ir antrą kartą, tada sutepame kondicionieriumi, truputį palaikome ir nuskalaujame. Rezultatas? Plaukai net gurgžda nuo gero išplovimo, užtat galvos odą, patikėkite, šokiravo Jūsų veiksmai. Ji stengiasi atidirbti už tris, o plaukai greitai susiriebaluoja iš naujo. Pasaka be galo.


„Natural ID“ siūlomo SCS metodo logika yra tokia:



  • Prieš trenkant plaukus, jie jau yra natūraliai padengti nuosavu apsauginiu sebumu, kurio didžiąją dalį pirmuoju „muilinimu“ nuplauna šampūnas (S). 
  • Todėl tam, kad šampūnas plaukų neišsausintų, tarp abiejų muilavimų sutepame plaukus ekologišku kondicionieriumi ir palaikome (C). Bingo! Plaukai vėl padengti sebumu, šįsyk augaliniu. 
  • Plauname dar kartą ir būtent dėl kondicionieriaus sluoksnelio šampūnas plaukų neišsausina taip, kaip galėtų išsausinti be kondicionieriaus (S).
Kadangi ilgus metus turėjau labai riebius plaukus, rinkdavausi kad ir ekologiškus, bet šampūnus, skirtus riebiems plaukams. Oi, kaip smagiai muilinau, ploviau ir girgždėjau. 

Dabar renkuosi šampūną normaliems/sausiems plaukams, arba išvis - vaikams skirtus šampūnus ir man tokių tikrai per akis, su jais net puikiai išsiplaunu aliejines kaukes. 


Jeigu plaukų neišplaučiau įprastu dažnumu, nebūtų tragedijos - jie vistiek nebūna riebaluoti, tiesiog sudėtingiau susitvarkyti su kirpimu.


Naudoju metodą SCSC, kur paskutinis žingsnis yra nenuplaunamas (angl. leave in) kondicionierius, minkštinantis ir maitinantis plaukus.


Ar tai revoliucija? Tikrai ne


Smarkiai plaunančių, odą, plaukus sausinančių prausiklių nenaudojimo idėja dabar yra išgryninta labai aiškiai ir gali naujai skambėti šiūdienos kontekste. Tačiau nuosavo sebumo kompensavimo natūraliu/sintetiniu riebalu procesas vyko, vyksta ir vyks nepriklausomai nuo to, kokio natūralumo laipsnio gaminius renkatės. 


Tą daro plaukų stilistai nuo pačių paprasčiausių iki prabangiausių salonų. Ir tą patį darote Jūs, kai trenkate plaukus namuose. 


Bet koks plaukų išplovimas juos nuriebina, paskatindamas elektrinimąsi, šiaušimąsi, sebumo gamybą. Riebiems plaukams skirtuose, geriau plaunančiuose šampūnuose sebumą atstatančių medžiagų yra mažiau, sausiems plaukams - didesnis procentas.


Tam, kad atstatytume plaukų būklę, naudojame kondicionierius, kaukes, purškiklius augalinių aliejų arba silikonų pagrindu. Taip, pastarieji savo esme irgi yra riebalas, kuris užpildo nuosavo sebumo trūkumą.


Tikrovė yra tokia, kad jei nenuriebinsime plaukų iki paskutinio lašo, nereikės daug atstatinėti, smarkiai nesiriebaluos nei galvos oda, nei plaukai bei normalizuosis jų būklė.


Kviečiame pabandyti :)

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)