, , ,

ABC: kodėl sveika oda turi būti šiek tiek rūgšti?

09:12


Neseniai veido odai pradėjusi naudoti du naujus „rūgščius“ dalykus - „Andalou“ kreminį veido prausiklį su Mejerio citrina ir amlos miltelius, jų poveikį įvertinau ne kaip sisteminį, o kaip atsitiktinį. Ir suklydau. Apskritai šito įrašo net neplanavau. Tačiau mintis, kurios man kilo, nutariau surašyti atskirai, kad neapkraučiau abiejų paminėtų priemonių įvertinimų. Taigi, kodėl sveika oda turi būti šiek tiek rūgšti?

Kartas nuo karto internete ūžteli straipsnių banga, primenanti, pavyzdžiui,  apie acto naudą odai ir plaukams. Ir blizgina, ir skaistina, ir net spuogus gydo. Ką galvojate? Tai bobučių know-how? Sovietinių deficitinių laikų išmonė? Aš tokius receptus dedu į menamą lentyną „liaudiški patarimai“, bet ir man kyla abejonių, ar šiais laikais gaminami ir mums prieinami hidrolatai, tonikai yra prastesnis pasirinkimas.

Nesu chemijos specialistė, bet jau antrą kartą rimtai susiduriu su pH faktoriumi. O dar kai ant savęs išbandau jo poveikį, viskas atrodo daug aiškiau.

Sveikos veido odos pH yra šiek tiek rūgštinis ir svyruoja apie 4.5-5.5. Neutralus yra apie 7, o kraujo pH - apie 7.4. Žodžiu, kuo didesnis skaičius, tuo pH yra labiau šarminis. Beje, akne sergančių žmonių odos pH yra apie 7 - pernelyg šarminis, palyginti su sveikos odos pH.

Odai šioks toks rūgštumas padeda išlaikyti sveiką imunitetą, stabdo patogeninių bakterijų augimą ir naikina jas.

Dėl švaros ir higienos mes odą prausiame muilais ir prausikliais, kurių dauguma yra šarminiai. Sveikos odos pH, kaip teigiama, greitai atsikuria, bet jei vis dar ieškote, kaip kovoti su spuogeliais ir kitais nukrypimais nuo normos, galimai tinkamo pH atsikūrimo mechanizmas kažkur stringa. Noriu pabrėžti, kad pH faktorius gali būti viena priežasčių iš viso komplekso ir nepadės esant rimtesnėms bėdoms.

Natūralių, ekologiškų kosmetikos priemonių gamintojai paprastai nesikoncentruoja į pH faktorių. Bendrai vertinant, tokiose priemonėse pagrindinės žvaigždės yra augaliniai aliejai, ekstraktai, ištraukos, eteriniai aliejai.

Net negalėčiau prisiminti, išskyrus „Andalou“ prausiklį, apie kurį kalbėsiu šią savaitę, kur dar esu mačiusi užrašą, kad pH subalansuotas tai kūno daliai, kuriai skirtas gaminys.

Tačiau ir pati neatsisakysiu, ir kitiems nepatariu mesti lauk turimos kosmetikos, prausiklių, šampūnų. Juo labiau, kad situacija lengvai ir paprastai koreguojama, jeigu yra poreikis.

Kategoriškai nepatariu naudotis patarimais per pusę skiesti actą su vandeniu ir purkšti tokiu mišiniu veidą. Teko skaityti ir tokių patarimų. Kaip šarmas, taip ir rūgštis gali lengvai nudeginti, pažeisti odą, juo labiau tada, kai ji ir taip serganti. Arba plona, arba jautri, arba su silpnais kapiliarais. „Mažiau yra daugiau“ principas puikiai galioja ir šiuo atveju.

Aš savo eksperimentą pradėjau nuo poros miniatiūrinių šlakelių acto šilto vandens stiklinei. Ir tiek pakanka tikrai. Naudojau ryžių vyno actą, užsilikusį nuo sušių gamybos, ir tokiu tirpalu perploviau plaukus, taip pat - veidą, leisdama jam šiek tiek pradžiūti.

Perskalavus plaukus, odą parūgštintu vandeniu, nepatariama vėl jų perplauti paprastu grynu vandeniu, kad išliktų efektas.

Sudėtinga aprašyti efektą, bet plaukai tikrai labiau spindi, o veido oda nuo „Andalou“ prausiklio, amlos miltelių (abiejuose yra vitamino C) ir nuo šilto vandens vonelių su ryžių actu labai pagražėjo. Paralelę būtų galima išvesti taip, kad kai yra žaizdelė, stengiamasi ją užtraukti, uždžiovinti, bet ji pati tam nepasiduoda. Tuo tarpu švelnus rūgštumas verčia ją užsitraukti labai greitai.

Švelniai rūgščios terpės reikia ir plaukams, kuriuos šarminiai šampūnai gali silpninti, paversti matiniais, neblizgiais. Tarp rimtų problemų tokiu atveju atsiranda netgi grybelis, plaukų slinkimas. Kaip ir odos atveju, plaukams yra sveikesnė rūgšti terpė, kuri uždaro plaukų žvynelius nuo išorės poveikio, pagerina šaknų būklę bei gyvybingumą.

Eksperimentas pradėtas. Nusipirksiu ir pasidėsiu vonioje obuolių acto buteliuką :)

Jums dar gali patikti

2 komentarai (-ų)

  1. Labas vakaras, tai, kaip supratau, veido perplovimas su actu yra nerekomenduotinas odai su išsiplėtusiais kapiliarais?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labas vakaras, Gabriele,

    turėjau omenyje, kad ypač jautri, problematiška oda gali netoleruoti labai stiprių mišinių, kaip kai kur siūloma 50/50. Esu rašiusi apie mineralinį vandenį veidui: http://naturalusid.blogspot.lt/2014/08/ekonomija-purskiklis-veidui.html?m=1, su juo galite patikrinti, ar oda toleruos kelis acto lašus buteliukui. Tokio parūgštinimo turėtų pakakti, jis bus saugus ir neliks rizikos sugadinti brangų toniką.

    aš pati perplaunu parūgštintu vandeniu veidą, kiek lieka jo po plaukų - labai patinka ir nepastebėjau jokių blogų dalykų. Bet ir darausi jį silpną, tik kad vanduo taptų minkštas :)

    AtsakytiPanaikinti