, , ,

Sausieji aliejai: apibrėžimas, naudojimas, privalumai

09:23

Une huile sèche. Tai prancūziškai. Lietuvių kalba ši frazė skamba „sausasis aliejus“. Apibrėžimas dvelkia prabanga ir naujausiomis molekulinėmis technologijomis. Jums ne? Ar žinote, kokie aliejai yra vadinami sausaisiais ir kodėl jie nusipelno tokio klasifikavimo? Pasižvalgykime po teoriją ir praktiką.
neriebūs aliejai veidui
Sausieji aliejai
Aliejų renesansas vyksta visame pasaulyje: nuo ryškiausių žvaigždžių iki pilkiausios kasdienybės gyventojų. „Natural ID“ blogo autorių nuomone, nėra nei išskirtinių stebuklingų aliejų, kurie padėtų sutvarkyti visus netobulumus, nei niekam tikusių, riebių aliejų. Viskas priklauso nuo individualaus žmogaus odos būklės, savybių, toleravimo, naudojimo ypatumų. Ir žinoma, paties aliejaus kokybės.

Lietuvoje „sausųjų aliejų“ apibrėžimas ir klasifikavimas būtent šia kategorija nėra paplitęs.

Mūsų vietinis kokybiškų aliejų centras „Kvapų namai“ aliejų „sausaisiais“ taip pat nevadina ir taip pavadintų nepardavinėja. Nors savo asortimente turi puikų „sausojo“ aliejaus pavyzdį: „KN brandžios odos balzamą“, kurį esame pamėgę, įvertinę ir naudojame.

„Sausieji“ aliejai

Sausaisiais aliejais vadinami tie aliejai, kuriuos užtepus ant odos, ji lieka sausa ir nepasidengia riebia plėvele. Tik tiek!

„Sausasis“ aliejus ar jų mišinys turi būti lengvos tekstūros, įsigerti greitai - neverčiant laukti. Jis taip pat neturėtų reikalauti papildomo nusausinimo, pertekliaus pašalinimo servetėle.

Kai kurie gamintojai aliejų ar aliejų mišinį sausuoju paverčia su silikonų, esterių arba natūralių emolientų pagalba. Lygiai taip pat rinkoje galima rasti papildomomis medžiagomis nepagerintų „sausųjų“ aliejų arba jų mišinių, kurie savo savybėmis nenusileidžia pirmiesiems.

Mes peržvelgėme nemažai ekologiškos ir natūralios kosmetikos produktų gamintojų siūlomų prekių ir galime su Jumis pasidalinti, ką jie laiko „sausaisiais“ aliejais. Tačiau skiriame šiuos aliejus į dvi dalis. 


Su pagerinimais naudojami saulėgrąžų, argano, lazdyno riešutų, abrikosų, pasiflorų, simondsijų, kokosų, monoi, šaltalankių, avokadų, buriti, alyvuogių, nakvišų, agurklių, makadamijų, kanapių, erškėtuogių aliejai.


Be įsigėrimo į odą pagerinimų radome erškėtuogių aliejų (vieną sudėtyje ir kažin, ar jis nenudažytų odos), agurklių, nakvišų, lazdyno riešutų, saulėgrąžų, argano aliejus.


Be to, „sausieji“ aliejai gali būti papildyti eteriniais aliejais ar jų dalimis.


Praktika


Esmė aiški - aliejus turi elgtis kaip kremas, tada nusipelno „sausojo“ aliejaus pavadinimo.


Mes taip pat turime savo mėgiamų „sausųjų“ aliejų, tebūnie taip niekieno ir nepavadintų, kurie puikiai ir greitai įsigeria į odą, palieka ją matinę ir švytinčią.


Mes mėgstame ir naudojame abrikosų kauliukų, mangų, vynuogių kauliukų, puiklapių (foraha, tamanu) aliejus.


Kaip jau minėjome, puikus „sausojo“ aliejaus pavyzdys ir žanro atstovas yra be papildomų emolientų gaminamas „KN balzamas brandžiai odai“. Rašėme apie jį vasarį ir jau tuomet sakėme, kad pirkėjai jį mėgsta dėl lengvumo ir puikaus įsigėrimo. Praplečiame mintį: nes jis elgiasi kaip kremas.


Tebūnie gamintojas aliejaus sausuoju nepavadino, tačiau tai nereiškia, kad Jūs savo namuose tokio neturite ir nenaudojate.

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)