,

Deja: Lietuvoje geriausiai perkami pieno miltelių ledai

12:26

Ledai
Lietuvoje populiariausi iš pieno miltelių pagaminti ledai, skelbia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). 

Šalies rinkoje dominuoja pigesni valgomieji ledai, kuriuose pieno riebalai pakeisti augaliniais riebalais. Juos gaminant naudojamas ne pienas, bet vanduo ir pieno, taip pat išrūgų milteliai, stabilizatoriai, skonį suteikiantys ir kiti priedai. Tokią tendenciją atskleidė VMVT specialistų atliktas valgomųjų ledų patikrinimas gamybos bei  prekybos įmonėse. 


„Neretai vartotojai klaidinami, kai ant etiketės užrašoma „Šokoladiniai ledai“, nors tai būna tik kakavos milteliais nudažyti ledai. Tokie ledai turi būti vadinami kakaviniais. O šokoladiniai – tie, kurių sudėtyje yra šokolado ar jo sudedamųjų dalių. Šiais metais nustatyta 11 atvejų, kai „šokoladiniuose“ leduose nebuvo šokolado. Tai aiškiai matyti perskaičius produkto sudėties aprašą“, - sakė (VMVT) Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Antonina Greičiuvienė .

Pagal sudėtį ledai skirstomi į šešias grupes. 

Plombyras ir grietininiai ledai gaminami iš pieno riebalų ir baltymų, o augalinių riebalų juose negali būti. Pieniškuose mažiau riebalų, čia dominuoja sausosios medžiagos.

Vaisiniai ledai, sorbetas ir šerbetas, skiriasi pagal vaisių (jų sulčių, minkštimo ir tyrės) kiekį. 

Vaisinius valgomuosius ledus sudaro ne mažiau kaip 20 proc. vaisių arba ne mažiau kaip 2,5 proc. koncentruotų jų sulčių. Sorbete vaisių turi būti ne mažiau kaip 25 proc., o pieno ir jo sudedamųjų dalių nėra. Šerbeto sudėtyje – ne mažiau kaip 10 proc. vaisių tyrės, 20 proc. – sausųjų medžiagų ir 1 proc. – riebalų.

Visą VMVT pranešimą galite surasti čia, apie ledų klasifikavimą galite pasiskaityti čia.

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)