,

Namų zona: kodėl cheminių priemonių privengia ekspertai?

09:03


Šios temos „kampą“ netikėtai pasufleravo nuostabi draugė. Abi skaitėme tą patį straipsnį, abi jį supratome nevienodai. Aš skaičiau taip: chemija, blogai, nesveika, aha, nepasakyta nieko naujo. Ji labiausiai nustebo, kad kalbinta Baltijos aplinkos forumo cheminių medžiagų ekspertė, savo srities specialistė, pati pripažino namuose naudojanti kuo paprastesnes priemones ir kuo mažiau chemijos.

XXI amžiuje soda, actas gal ir skamba kaip senovės istorija, tačiau ar kada susimąstėte, kad namus tvarkyti ir švarą juose prižiūrėti būtų galima daug paprasčiau, pigiau ir sveikiau. 

Ar tikrai būtina turėti 4-5 skirtingus butelius su tuo pačiu chloru (įvairūs skalbikliai, unitazų, kriauklių valikliai, priemonės pelėsiui naikinti) arba SLS (Sodium Lauryl Sulfate, skalbimo priemonės, indų plovikliai)? Kokius stebuklus daro šveitimo priemonės tos pačios sodos pagrindu, bet skirtingose pakuotėse ir skirtingai prikvėpintos? Ar išeis į sveikatą kenksmingais sintetinio muskuso junginiais „kvepiantys“ rūbų minkštikliai?


Straipsnis, apie kurį užsiminėme, buvo publikuotas „Delfi“ portale. Galbūt iškalbingiausia citata, kurią parinkome, būtų ši: „Jei etiketėje nėra kaukolės, nereiškia, kad nuodų skystyje nėra – tiesiog jų kiekis mažesnis. 


Baltijos aplinkos forumas vykdo projektą, Pagalvok, kai perki“. Gerąja prasme sukrėtė šiemet pavasarį reklamos stenduose išklijuota reklama apie nuodus meškiuko kailyje. Tuomet plakate pamačiau užrašą, kurį cituoju iš atminties, todėl jis gali būti netikslus: „Namuose taip švaru, kad net niežti“. Pataikyta į dešimtuką.

Ekspertai neretai išsako nuomonę, kad cheminių medžiagų pagalba lengvai pasiekiama tobula švara namuose yra pragaištinga mums patiems, nes sunaikiname aplink save viską - ir kas bloga, ir kas gera. 


Gyvenant steriliomis sąlygomis, mūsų imuninė sistema ima neadekvačiai reaguoti į aplinkos veiksnius, o sergamumas įvairiomis alergijomis pasaulyje pasiekė epidemijos mastą.


Žinoma, atsižvelgiant į situaciją, verslininkai ima siūlyti namuose apgyvendinti gerąsias bakterijas ir naudoti buitines švaros priemones su probiotikais, tačiau būkite budrūs - jas irgi reiktų rinktis ekologiškas ir tokių tikrai yra įprastuose prekybos centruose!


Grėsmės. 
Naudojant įprastą buitinę chemiją mes:


  • sunaikiname ir nepavojingas, draugiškas bakterijas,
  • namų aplinkoje pasididiname toksiškų, dirginančių, kancerogeninių medžiagų kiekį,
  • keliame ypač didelę grėsmę kūdikiams ir vaikams, kurie dėl nesusiformavusio imuniteto yra imlesni ir jautresni cheminių medžiagų poveikiui,
  • cheminės medžiagos gali pažeisti mūsų kvėpavimo, endokrininę sistemą, atskirus organus, sukelti onkologines ligas, alergijas,
  • cheminės medžiagos linkusios kauptis mūsų organizme.
Nėra naujiena, jei išplovus indus su cheminiu indų plovikliu išsausės ir ims trūkinėti, niežėti bei skaudėti plaštakos, nes agresyvūs plovikliai, tebūnie pagerinti glicerinu ar alijošiumi, nuriebins ne tik indus, bet ir rankas.

Namiškiai gali krenkšti ir kosėti nuo švarios, gamtoje nesutinkamais aromatais kvepiančios patalynės, kasytis nuo drabužių. Ir visa tai tiesiog dėl mūsų pastangų palaikyti švarą ir tvarką.


Efektyvus minimumas


Apsikiautę, nesitvarkę negyvename, tačiau stengiamės naudoti kuo paprastesnes, mums pačioms ir aplinkai draugiškas priemones.


Namuose visuomet stengiamės turėti sodos ir citrinos rūgšties, acto, skalbimo priemonę drabužiams, indų ploviklį, taip pat ekologiškas tabletes indaplovei bei keletą eterinių aliejų. 


Gyvenimą palengvina ir geros kokybės mikropluošto šluostės, sumažinančios buities priemonių poreikį, tačiau jų taip pat neperkame brangių.


Soda yra puikus šveitiklis, kuris valo švelniai ir nebraižydamas paviršių. Su ja bei lašeliu indų ploviklio puikiai nusivalo keraminio paviršiaus kaitlentė, orkaitės vidus. 

Ji puikiai sugeria kvapus, todėl galima įberti į indelį ir, esant reikalui, pastatyti į šaldytuvą ar patalpoje, kurioje reikia sugerti nemalonų kvapą.


Citrinos rūgšties
pasibaigimas namuose reiškia didelį SOS! Ji tinka kietam vandeniui suminkštinti indaplovėje bei įpilti skalbiant drabužius.

Būtent citrinos rūgštis kuo puikiausiai (ir pigiausiai) išvalys tiek indaplovę, tiek drabužių skalbyklę.



  1. Pirmu atveju nereikia jokių specialių priemonių - miltelių, kapsulių ar tablečių. Tiesiog įberkite citrinos rūgšties į stiklinę su trupučiu vandens, įstatykite ją indaplovėje atvirąja puse į viršų, kad rūgštusis tirpalas palaipsniui būtų paimamas plovimo ciklo metu, ir įjunkite. Pasibaigus plovimo ciklui, Jūsų indaplovė tviskės.
  2. Toks pats principas galioja ir kalkėmis dengiamai skalbyklei - įpilame citrinos rūgšties į stačiuką, būgną, pasirenkame kuo aukštesnę temperatūrą ir leidžiame jai išsiskalbti pačiai. Viskas.

Kadangi pasibaigė indaplovės indų skalavimo skystis, teko improvizuoti ir vietoje jo pripilti citrinos rūgšties tirpalo. Indai lieka švarutėliai, nenusėti kalkėtais lašiukais, blizga - be priekaištų.


Actas naudotinas vamzdžiams valyti, kartu su soda ir paprasčiausiomis mechaninėmis priemonėmis. 


Drabužių skalbimo priemonė 
- natūrali arba ekologiška, nedirginanti odos, geriausiai - bekvapė.

Indų ploviklis taip pat bespalvis ir bekvapis, panaudojamas pagal paskirtį, taip pat kriauklėms, grindims ar unitazui plauti, jei reikia putojančios medžiagos.

Viso labo du eteriniai aliejai. Namuose universaliausi arbatmedžio bei levandų. Arbatmedžio galima įlašinti plaunant grindis, o levandų - skalbiant drabužius. 

Be to, jei netikėtai nusidegintumėt virtuvėje - tiktų levandos eterinis aliejus, kuris neleidžia susidaryti pūslei, o jei įsipjautumėt - žaizdai gyti padėtų arbatmedis.


Mikropluošto šluostės primena jų maniją prieš keletą metų, kuomet atskiri platintojai pardavinėjo, gal ir dabar parduoda, „stebuklingus“ skudurėlius po keliasdešimt litų už vieną. Neverti tie stebuklai šitiek pinigų.


Mūsų jau ne kartą minėtame „Droge“ yra kokybiškų ir efektyvių „Flink & Sauber“ mikropluošto šluosčių: 1). voniai/dušui, su viena šiurkštesne, kalkes gerai nuvalančia puse, 2). mėlynos langams/stiklams, grindims bei universalios, 3). po du vienetus supakuotos spalvotos šluostės dulkėms valyti, virtuvėje. 


Prekybos centruose taip pat parduodami „Vileda“ prekės ženklo gaminiai iš mikropluošto. Jie brangesni nei „Flink & Sauber“, tačiau kokybiški ir palyginti su pačiais brangiausiais, yra įkandamos kainos.


Štai ir visas arsenalas namų zonos priežiūrai, kurio visiškai pakanka švaros palaikymui.


Be kita ko, principas „mažiau yra daugiau“ padeda ir efektyviau planuoti išlaidas.

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)