, , , , , , , , , ,

Į kovą su celiulitu

07:44

celiulito gydymas natūraliai, apelsino žievelė

Celiulitu vadinamas apelsino žievelės efektas pirmiausiai yra estetinė odos problema. Ji neaplenkia moterų, nepaisant jų rasės, amžiaus ar svorio. Šios temos idėją pasiūlė „Natūralaus ID“ skaitytoja, na o aš pasistengiau į vieną vietą surinkti naudingus patarimus.

Sudėtinga kalbėti apie tai, kas įvardijama galbūt kaip medžiagų apykaitos sutrikimas, galbūt kaip tinkamas limfos nenubėgimas, galbūt kaip uždegimas, galbūt kaip riebalinių ląstelių sankaupų formavimasis ir kietėjimas, „mazgėjimas“ bėgant laikui.

Beje, celiulitas kaip taisyklė nėra vyrų problema, nebent pas juos atsirastų hormoninių problemų. Be to, neretai vyrų riebalinis sluoksnis kaupiasi ne iškart po oda, o viduje - taip pat ir ant vidaus organų. Ne pats paskutinis patarimas visgi būtų toks - pasidomėkite, ar pas Jus viskas gerai su hormonų (estrogeno, insulino, skydliaukės hormonų) balansu, nes tai gali lemti didesnes problemas nei apelsino žievelė.

Svarbu pažymėti, kad kai kurių medikų nuomone, kontraceptikų vartojimas gali būti tiesiogiai susijęs su celiulitu. Kol tą darysite - problemos neišguisite. Logiškai mąstant, tiesa, nes kontraceptinės priemonės linkę tirštinti kraują, didinti svorio augimo ir skysčių kaupimosi tikimybę. Pasvarstykite apie tai.

Geri patarimai ir draudimai

Ką čia slėpti, rezultato visame kame norime kuo greičiau. Celiulito atveju nežinau, kiek pelenių sulaukia laimingos pasakos pabaigos. Neatmeskite varianto, kad vardant lygesnės odos teks amžinai perrinkinėti kruopas.

Teko matyti televizijos laidą, kaip dvi moterys po mėnesį atlikinėjo eksperimentą. Viena tepėsi anticeliulitiniu kremu, kita sportavo su treneriu. Po mėnesio paaiškėjo, kad pas abi situacija lyg ir pagerėjo - jų pačių akimis, tačiau objektyviai esminių pokyčių nebuvo pasiekta.

Ne, tai nėra desperacija. Tiesiog akivaizdu, kad vardan rezultato teks atkakliai stengtis: atsisakant nesveikų gazuotų gėrimų, sumažinant cukraus vartojimą, maitinantis kiek įmanoma sveikiau, geriant daugiau vandens, daugiau judant, sportuojant, darantis masažus bei naudojant specialias kosmetikos priemones.

Vienu būdų kovoti su celiulitu yra sportas, kad ir penkiaminutinės trumpos mankštos, su kuriais patariama kombinuoti pakankamą kiekį išgeriamo vandens. Tai turi būti grynas vanduo, kuris pagerina medžiagų apykaitą, padeda šalintis toksinams ir detoksikuoja kūną.

Mikrocirkuliaciją audiniuose blogina sėdimas, pasyvus gyvenimo būdas, kurio neigiamą įtaką dar labiau sustiprina kofeino turintys gėrimai, tarp kurių kava, arbata. Deja, bet jų rekomenduojama atsisakyti.

Apie maistą nesiplėsiu, tikriausiai esate perskaitę viską, kas įmanoma. Tačiau pridursiu, kad kai kurių specialistų nuomone, vertėtų į racioną įtraukti daugiau pektinų turinčių maisto produktų - morkų ir obuolių, nes jie turi savybių stiprinti imunitetą ir detoksikacijos procesus.

Jeigu nėra galimybių lankytis pas masažo specialistus, sausus arba šlapius savimasažus visam kūnui galima atlikti pačioms namuose su specialiais šepečiais. Pati turiu tokį, ateityje pasistengsiu aprašyti atskirai.

Teigiama, kad imantis kompleksinių veiksmų, paderinus mitybą ir geriant daugiau vandens, rezultatai turėtų pasimatyti maždaug po dviejų mėnesių.

Eteriniai aliejai

Viena populiariausių priemonių išjudinti celiulito pažeistus audinius - eteriniai aliejai. Galima pasidaryti jų mišinį ir naudoti kartu su šveitimo priemonėmis, kremais, losjonais, aliejais, alavijo sultimis ar geliu.

Celiulitui mažinti tinka šalavijo, eukalipto, atlasinio kedro, paprastojo kadagio (Juniperus communis), pajūrinio kritmo (Criste marine), Himalajų kedro, saldžiųjų pankolių, greipfrutų, citrinžolės, kiparisų, dašių (Satureja montana), bazilikų, rozmarinų, mandarinų, klementinų, cinamono, čiobrelių, monardų, kraujažolių, pačiulių, morkų, niaulio, arbatmedžio, citrinų, levandų, italinių šlamučių ir rožmedžio eteriniai aliejai.

Neišsigąskite, jei sąraše pamatėte nežinomų pavadinimų. Šiuos eterinius aliejus arba didžiąją dalį jų galima įsigyti Lietuvoje „Kvapų namuose“, Prancūzijos interneto parduotuvėje „Aroma-Zone“. Nerinkau sunkiai įsigyjamų ar išvis neįmanomų įsigyti variantų.

Prancūzijos sveikatos naujienų portalas www.e-sante.fr rašo, kad gydant celiulitą vieno stebuklingo recepto nėra ir siūlo ryte bei vakare, arba mažiausiai kartą per dieną tepti eteriniais aliejais celiulito pažeistas vietas. Toks masažas turi trukti ne trumpiau kaip 5 minutes!

Bendri patarimai, kaip pasigaminti mišinį:


  • Eterinių aliejų dalis baziniame aliejuje turi sudaryti apie 10%,
  • 1 mililitrą sudaro apie 15 eterinių aliejų lašų,
  • Vasarą stenkitės nenaudoti citrusinių eterinių aliejų, nes jie yra fototoksiški ir ant odos gali atsirasti dėmių,
  • Naudojant citrusų eterinius aliejus, rinkitės juos be jautrumą saulei keliančių medžiagų (būna atskiras prierašas),
  • Cinamonas irgi labiau tinka nesaulėtu metu dėl tų pačių medžiagų savo sudėtyje,
  • Norint sustiprinti mišinio poveikį, pačios galite pasigaminti cinamono ištrauką aliejuje ir jį pagerinti pasirinktais eteriniais aliejais,
Cinamono ištrauką namuose pasigaminti labai paprasta. Tereikia cinamono lazdeles užpilti stabiliu baziniu aliejumi (geriausiai alyvuogių, nes saulėgrąžų aliejus turi išreikštą skonį), uždaryti ir kartkartėmis pakratant palikti pastovėti tamsoje mėnesiui. Tokią ištrauką vėliau galima naudoti tiek kosmetinėms reikmėms, tiek maistui.

Tinkami baziniai aliejai

Celiulitui gydyti tinka puiklapių (tamanų) aliejus, kuris gerina mikrocirkuliaciją, odos tonusą keliantys argano, avokadų aliejai. 

Kaip bazė sėkmingai naudojami migdolų, makadamijų, dygminų aliejai. 

Manyčiau, kad šiam reikalui turėtų tikti ir šildomąjį poveikį turintis, tonizuojantis garstyčių aliejus, parduodamas „Kvapų namuose“. Nors rašoma apie galimą dirginantį jo poveikį, kaip visuomet tai priklauso nuo asmeninės tolerancijos arba netolerancijos. Ilgą laiką naudojau jį plaukams, jokių pašalinių poveikių nepajutau.

Molis, druska, kofeinas

Pačiu stipriausiu, labiausiai valančiu moliu yra laikomas žaliasis molis, kuris pasižymi oligoelementų ir mineralinių druskų gausa. Jis detoksikuoja ir gydo. Pasigamintą žaliojo molio pastą galima papildyti eterinių aliejų kompozicija, apvynioti ir palaikyti taip bent valandą.

Kalbant apie įsivyniojmus, galiu pasakyti, kad bene didžiausio metražo Lietuvoje - 60 metrų ilgio - maistinę plėvelę parduoda prekybos centrai „Prisma“, dėžutė pažymėta prekės ženklu „X-tra“. Tikslios kainos nepasakysiu, tik tiek, kad gera ir labiau apsimoka, nei pirkti mažesnio ilgio plėvelę.

Tiek to, pasakiau A, pasakysiu ir B. 

Molis, jei tikrai yra aukštos kokybės, yra tinkamas vartoti į vidų. Iš Lietuvoje parduodamų variantų paminėčiau italų „Argital“, kuriuo prekiauja „Žalia rasa“. Neturi jokio dumblo prieskonio, skonis visiškai neutralus. Šaukštą molio iš vakaro reikia išmaišyti stiklinėje vandens, palikti per naktį, o ryte išgerti ant tuščio skrandžio. Su viskuo arba tik vandenį nuo viršaus. Tik negalima molio maišyti metaliniu šaukštu - geriau plastmasiniu ar mediniu.

Jeigu kavos gerti nerekomenduojama, bent jau šlaunys turi šansą gauti kofeino trimis skirtingais būdais. Kofeinas siūlomas kaip aktyvus ingredientas, kuris stangrina odą, pagreitina medžiagų apykaitą, atpalaiduoja vandens sulaikymą bei riebalinėse ląstelėse sukauptus lipidus. Gryno kofeino galima nusipirkti Prancūzijos „Aroma-Zone“. Jis 100 proc. natūralus, išgautas iš kavos pupelių. Kofeino rekomenduojama dėti 0,5-2%.

Papildoma išorinė kofeino dozė galima iš japoniškos žaliosios arbatos matcha miltelių. Joje yra mineralų, vitaminų, to paties kofeino, tanino. Dėl didelio kiekio kofeino matcha stimuliuoja riebalų deginimą ir mažina celiulito požymius. Būtent iš Prancūzijos kosmetinėms reikmėms galima atsisiųsti ekologiškos matcha arbatos įkandama kaina.

Trečiasis būdas tikriausiai žinomas iki ašarų - masažui naudoti atlikusius kavos tirščius. Tiek vienus, tiek sumaišius su aliejumi, medumi, druska.

Negyvosios jūros druska taip pat gali būti veiksminga. Panašiai, kaip kofeinas, ji stimuliuoja medžiagų apykaitą, šalina perteklinį vandenį, mažina celiulitą. Su ja galima darytis vonias, kompresus, šveitiklius. Negyvosios jūros druska negalima piktnaudžiauti. Kas turėjo progos pagulėti šioje jūroje žino, kad tą galima daryti griežtai vos keliolika minučių. Į vonią įberti pora šimtų gramų druskos turės silpnesnį poveikį, tačiau padauginti negalima, ypač naudojant labiau koncentruotuose variantuose.

Dar galima bandyti bromelainu gausią ananasų pudrą, irgi iš „Aroma-Zone“. Ji taip pat geba mažinti riebalų ląsteles, lygina odą ir gerina jos išvaizdą.

Pirktinės priemonės

Nesiimu vertinti ar kažką konkrečiai rekomenduoti, nes pati nebandžiau, išskyrus „Weleda“ šveitiklį, bet ir tai - tik kaip šveitiklį. Tiesiog benaršant žvilgsnis užkliūna už įvairių dalykų, į kuriuos turiu progą atkreipti ir Jūsų dėmesį.

Bet prieš brendant į natūralių ar ekologiškų priemonių vandenis yra du svarbūs momentai. Pirmasis - žinokite, kad nėra stebuklingo kremo, už kurį užteks vieną kartą sumokėti ir problemos išnyks tarsi vėjui nupūtus.

O antra : kremai, losjonai ar želės savo sudėtimis atkartoja pagrindinę celiulito mažinimo koncepciją - sudėtyje esančiais šildančiais, tonizuojančiais ir stimuliuojančiais ingredientais, išskyrus retas išimtis. Ir jie turėtų būti ne vienintelis pasirinkimas, o viena komplekso dalis.

„Natūraliame ID“ jau buvo rašyta apie ajurvedos pagrindu veido, plaukų, kūno priežiūros produktus gaminančią Delio įmonę „Khadi“. Ji yra sukūrusi savo kompociziją prieš celiulitą - 10-ies žolių aliejų mišinį.

„Weleda“ turi šveičiamąjį kūno prausiklį su beržų ekstraktu bei anticeliulitinį kūno aliejų su beržų lapų ekstraktu. Kas turėjote galimybę pauostyti beržų eterinį aliejų, nustebsite, koks švelnus ir malonus šių „Weleda“ priemonių kvapas. Norint sustiprintį efektą, galima įsigyti į vidų vartojamo „Weleda“ ekologiško beržų ekstrakto.

Variantas „du viename“ - „Farfalla“ tonizuojanti želė su longano vaisiais, imbieru ir beržų ekstraktu ir antgaliu, kuris tepantis masažuoja odą.

Man įdomiausia pasirodė Vokietijos „CMD Naturkosmetik“ silicio želė, kurią galiu paminėti anticeliulitinių priemonių kontekste, nors ji turi daugybę panaudojimo būdų. 

Priešingai nei tradicinės šildančios priemonės, ši želė vėsina, mažina odos sudirgimą. Silicio rūgštis padeda sutraukti odą ir padeda esant minkštųjų audinių sutrikimams - celiulitui. Ji gali būti naudojama prieš skutimąsi, po jo, kaip dezodorantas ypač jautriai odai, padeda išsaugoti sausas pėdas ir sumažinti jų kvapą, tinka dantenų priežiūrai dėl sutraukimojo efekto. Noriu jos, tik vis atsiranda svarbesnių dalykų.

Prancūzijos rinkoje irgi radau įdomų dalyką - panašią želę, tik jos sudėtyje visko yra daugiau: dilgėlių ekstrakto, rudųjų dumblių, to paties silicio, kuris, anot gamintojo, regeneruoja ląsteles ir veikia kaip katalizatorius. Tai „Biofloral“ liekninamoji ir stangrinamoji želė.

Lengviau atsikvėpiau. Surinkau viską, ką galėjau ir tikiuosi, kad tai bus Jums naudinga :) 

Jums dar gali patikti

2 komentarai (-ų)

  1. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti