, ,

UV spindulių sensorius, klijuojamas ant nago

12:51

„La Roche-Posay“/„L'Oreal“ nuotrauka

Kaip bežiūrėtume, saulė tapo vienu dviprasmiškiausių dalykų, vertų legendinės Šekspyro frazės „būti ar nebūti?“. Masinės epidemijos lygmenį pasiekęs vitamino D trūkumas verčia medikus rekomenduoti bent pusvalandį kasdien pabūti saulės atokaitoje ir  suaktyvinti natūralią vitamino D gamybą. Iš kitos pusės, odos ligų specialistai šiukštu nepritaria slampinėjimui be rimtos apsaugos nuo saulės, kad galiausiai nepatektume į onkologų rankas.

Aukso viduriuką rasti gana sudėtinga, todėl bene paprasčiausia vengti saulės pietų valandomis, pasikartoti skaičiavimus, koks SPF ir kiek laiko galioja ant odos, papildomai išsitepti apsauga išsimaudžius ar smarkiai suprakaitavus. Tačiau jeigu laiką leidžiate patalpose į pietus, tai saulės irgi gaunate apsčiai, bet ar šauna į galvą, pavyzdžiui, išsitepti apsauginiu losjonu? Lažinčiausi, kad ne.

Akivaizdu, kad buvo tik laiko klausimas, kada kam nors kils klausimas, kaip padėti žmogui suvokti realų ultravioletinių (UV) spindulių kiekį, kurį gauna jo kūnas, bei suteikti galimybę laiku priimti sprendimą, kuris gebės apsaugoti odą nuo žalos ir pažeidimų.

Kasmet sausį vykstančioje technologijų parodoje „Consumer Electronics Show“ kosmetikos gamintoja „La Roche-Posay“ pristatė naujovę - ant nago telpantį, mažą ir ploną daugkartinio naudojimo UV sensorių. Užsienio žiniasklaida jį jau pakrikštijo nagų dekoro dalimi. Jo skersmuo - apie 9 mm, storis - apie 2 mm.

Kodėl ant nago? Teigiama, kad nagai jautrausi UV spinduliuotei. Be to, sensorių reikia kažkur patikimai priklijuoti, kadangi numatoma, jog su juo bus galima maudytis, plaukioti, dirbti ir apskritai, daryti viską, ką ir šiaip darome savo gyvenime. Sensorius gebės išmatuoti ne tik UV kiekį, bet ir aplinkos drėgmę, taršą, galimų alergenų lygį - tai matysis specialioje telefono programėlėje ir pagal tai bus aišku, ko imtis. Po poros savaičių sensorių tereikės iš naujo perklijuoti ir naudoti jį toliau.

Masinėje rinkoje šie sensoriai atsiras 2019 metais.

Tai puiku. Nedžiugina tai, kad kaina žadama ne daugiau 50 JAV dolerių, kas yra tikrai nemažai. Kita vertus, pirma kregždė dar ne pavasaris, reikia tikėtis, kad nišą rinkoje įžvelgs ir kiti gamintojai, pasiūlys savo UV sensorių versijas, o atsiradusi pasiūla numuš kainas.

Beje, „La Roche-Posay“ anksčiau siūlė tokį melsvos širdelės formos užklijuojamą ultravioletinių spindulių matavimo lipduką, bet neįsivaizduoju, kaip jį gauti/įsigyti neperkant šios firmos cheminės apsaugos nuo saulės (tai jau ačiū).

Jeigu norite tokio dalyko, paieškokite Ebay, Amazon ar tiesiog internete su raktažodžiais „UV patch“ ar „UV patches“ ir surasite specialių klijuojamų ant odos lipdukų, tik, sakyčiau, jie yra gana didelio skersmens - iš kitos pusės, geriau negu nieko.

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)