, , ,

Plaukų plovimas soda. Net nebandykite to!

10:00

Pasaulyje išpopuliarėjo ir su pavėlavimu iki Lietuvos atsirito no-poo (angl.)  judėjimas, reiškiantis, kad šios metodikos šalininkai visiškai atsisako šampūnų ir plaukus plauna moliu, soda, įvairių miltų košelėmis ar tik vandeniu. Nejaučiu noro įdiegti šį metodą savo gyvenime, bet ramybės nedavė atsakymas į klausimą, kokiu principu plaukus plauna soda, savo esme esanti šarmas ir abrazyvas. Kaip ji pašalina nešvarumus, ką padaro plaukams? Ar tai sveikiau ir saugiau negu šampūnas? Pasirodo, naujų madų vėlavimas ne visada yra blogai. Šiuo atveju gerai yra tai, kad jau yra žmonių su stažu ir galima pasimokyti iš jų patirties.

Tam, kad nereikėtų pačiai ant savo kailio atlikti abejotino eksperimento su buitinės chemijos lygmens medžiaga, ėmiau ieškoti informacijos. Ne patiko/nepatiko, o tokios, kad suvokčiau mechanizmą cheminiu lygmeniu.


Nuoširdi padėka blogerei Sonya'i Kanelstrand, kuri plaukus plovė soda tris metus ir po to, kai pamatė, kokia apgailėtina tapo jų būklė, negailėdama skyrė laiko ir pastangų tam, kad įtikintų kitus taip savęs nežaloti.


Asmeninė patirtis - soda kosmetikai

Be tikslinių eksperimentų, mane ir šiaip gąsdino sodos poveikis odai, bandant sodą naudoti kaip dezodorantą (yra ir toks metodas). Porą kartų užtepiau košelę ant pažastų, švelniai nuploviau. Ir po kiekvieno karto teko gydyti raudoną, perštinčią, degančią odą mažiausiai kelias dienas.


Tiesa, kartais su soda ir muilu perplaunu makiažo šepetėlius ir tai tikrai juos labai suminkština, tačiau kai pasirinkimas yra arba sintetinių šerelių šepetėliai, arba plona nuosava oda, renkuosi odos komfortą, nesigilindama į cheminius rebusus.


O štai plaukams naudoti sodą man buvo baisu. Intuicija priešinosi ir šaukė NE!!! Pasirodo, reikia ja tikėti.


Visą Sonya Kanelstrand įrašo versiją, taip pat šaltinius bei nuorodas rasite čia: http://blog.kanelstrand.com/2014/01/baking-soda-destroyed-my-hair.html?m=1. Eikime prie esmės.


Trejų metų sodos eksperimentas ir gniuždantis rezultatas


S.Kanelstrand atkreipti dėmesį į pasikeitusią plaukų būklę privertė nuotrauka, kurioje jie atrodė silpni, jų daug krito, jie lūžinėjo, be to, atsirado pleiskanų. Ši blogerė naudojo vieną įprastų no-poo plaukų švarinimo duetų - sodą ir obuolių sidro actą. 


Analizę S.Kanelstrand  pradėjo nuo pH lyginimo.


pH rodiklis nurodo medžiagos rūgštingumą arba šarmingumą. Žemiau 7 yra rūgštu, o virš - šarminga. Neutralus yra kraujas, kurio pH siekia 7,4. Sodos pH yra 9,5, ji dar šarmingesnė ir už jūros vandenį (pH 8). Skiesto obuolių sidro acto rūgštingumas yra didesnis negu plaukų, jo pH 3-4.


Mūsų plaukai ir oda, dengiami sebumo, druskų ir vandens, yra lengvai rūgštūs, jų pH svyruoja tarp 4,5-5. Jei plaukų priežiūros priemonės bus pernelyg šarmingos, plaukų žvyneliai pasikels, bus atviri, o plaukai - sausi ir trapūs. Tinkamo pH priemonės palaikys plaukų žvynelius uždarytus, o patys plaukai bus sveiki ir blizgantys.


Ar įmanoma sumažinti sodos šarmingumą iki priimtino lygio? Nelabai, net jei vandens kiekis bus palyginti didelis. 


Pažiūrėkite paveikslėlį, kuriame 1 valgomas šaukštas sodos buvo skiestas skirtingu kiekiu vandens. Puodelio talpa lygi 300 ml. 


Tirpalo pH akivaizdžiai sumažėja tik tuomet, kai į puodelį švaraus vandens įpilamas šaukštas mišinio, pagaminto valgomąjį šaukštą sodos ištirpinus 20-yje vandens puodelių (6 litruose vandens!). Ir tai gautas tirpalas yra pernelyg aukšto šarmingumo, palyginti su natūraliu žmogaus galvos ir plaukų apsauginiu sluoksniu.

plaukai, no poo, soda
blog.kanelstrand.com nuotrauka
Išvada tokia, kad dažnai ir ilgą laiką stipriu šarmu (soda) ir rūgštimi (actas) ekstremaliai veikiami plaukai pasišiaušia, veliasi, išsausėja, tampa trapūs.

Toks plovimas yra labai kenksmingas galvos odai ir plaukams, nes šarminė soda ardo plaukų keratino struktūrą, dėl ko jie tampa pastebimai minkštesni, ir galiausiai juos pažeidžia.


Kaip rašo blogo autorė, now my hair is in deep trouble.

S.Kanelstrand kaip švelnią alternatyvą sodai ir actui, pasirinko ruginių miltų košę plaukų plovimui.


Ką galima pridėti? Mylėkite save, gilinkitės ir rinkitės saugius eksperimentus!

Jums dar gali patikti

7 komentarai (-ų)

  1. Nonsensas, ne straipsnis. Plaunu su soda ir actu plaukus gal jau 5-6 metai, kūnui prausti naudoju TIK sodą ir retai actą. Rezultatai puikūs. Dar, žinoma, būtina maitintis žmogui iš prigimties skirtu maistu - 100% augaliniu. Tada nereikės "sliekų" ieškoti ten, kur jie nesiveisia ;-)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labas. Jau senai zinojau si buda plauti plaukus, bet neprisiruosiau nes taip pat atrode itartinai, skaiciau skaiciau kol prisiskaiciau kad daro nuostabius dalykus. Bet atradus tavo blog vel pasikeite nuomone, nes tikrai itikinamai aprasyta, ir tikra tiesa remtasi, tai priejau isvada, kad geriau nelysiu i si reikala.
    Sudomino ruginiu miltu košelė, kurios pH panasus i plaukų,tuo labiau kad tai tikrai ramiau skamba. Pabandysiu dar paieskoti info internete, galbut atrasiu bandziusiu ilgesni laiko tarpa. Ačiū jums:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iš pažiūros nekalti eksperimentai kartais gali baigtis liūdnai. Patikėčiau, kad soda tinka turintiems sveikus, stiprius plaukus ir atsparią odą. Bet jeigu netiktų, nudegtų plaukai ar sureaguotų oda, laiko pasukti atgal nebūtų įmanoma ir tada beliktų tik ieškoti stebuklingų kaukių, serumų, purškalų. Nuoširdžiai labiau tikiu ruginių miltų švelnumu, soda nepasitikiu :)

      Panaikinti
  3. labai patiko ph išklotinė. pati prieš kelis metus buvau susidraugavusi su soda, naudojau apie metus ir viskas buvo gerai. paskui nustojau dėl tingėjimo. pastaruoju metu vėl patraukė prie natūralių priemonių ir smalsumo sumetimais pabandžiau ruginius miltus. rezultatas tikrai pranoko mano lūkesčius. plaukai gana mieli, o ir gerai išsiplovę. sodos iš po miltų jau tikrai nesinori :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. piršti sodą visiems - idiotizmas

    AtsakytiPanaikinti
  5. soda plaunu plaukus jau dvejus metus ir labai dziaugiuosi. Prieš naudodama sodą mėgindavau visokiausių šampūnų ir ale natūralių, bet jie ir putoja 😅. Na ir daug išleisdavau pinigų ant jų, o stebuklo kažkokio nemačiau, galai nors ir kirpdavau vistiek lūžinėdavo. Nusprendžiau nepatingėt ir išbandyt sodą. Pirmus kelis kartus atrodė lyg plaukai neišaiplovė gerai, bet kaip skaičiau komentaruos, taip būna kol plaukai pripranta, o poto puikiausiai išsiplaudavo, aišku po plobimo visada perskalauju su obuolių actu. Priprato plaukai ir jie tikrai atrodo geriau nei atrodė ankačiau, geriau auga, yra stori ir svarbiausia, kad nieko nededu ant galvos kensmingo, o naudingo tik, plius kiek pinigų susitaupo ir dar kas plius kiek naudodami tokius visokias priemones plaukams prisidedam prie plastiko, o čia paprasčiau, natūraliau.

    AtsakytiPanaikinti