, , ,

Karštojo sekmadienio belaukiant...

22:39


Lietuvos klimatui trūksta balanso ir sekmadienį tai bus dar kartą įrodyta. Laukia didelis karštis - temperatūra dieną sieks 30–34 laipsnius, saulės spindulių intensyvumas bus labai aukštas, tada škvalas ir galbūt netgi kruša. Ir tik po viso to galėsime pasidžiaugti gaivesniu ir kiek vėsesniu vasarišku oru.

Kankinančią kaitrą jaučiame visi. Kadangi namai - ne biuras ir juose nėra kondicionieriaus, aš naudoju paprastas, tačiau veiksmingas Pietų šalių gudrybes: langus atidarau naktį, kad būstas atvėstų, o anksti ryte uždarau ir užtraukiu užuolaidas, kad dieną jos apsaugotų nuo saulės spindulių skverbimosi į kambarius. Paprastas triukas, tačiau veikia puikiai, ypač jei pasitaiko vėsesnė naktis.

Ką reikia daryti per dieną - gerti pakankamai vandens. Aš jau rašiau apie lūpų testą. Dar vienas paprastas būdas išsiaiškinti, ar geriate pakankamai, yra staiga atsiradęs potraukis sūriam maistui. Jei užsimanėte traškučių ar papildomai užsūdėte salotas, gali būti, kad prakaituojant organizmas prarado elektrolitus ir bando juos atstatyti. Valgomojoje druskoje yra elektrolitų natrio ir chlorido. Tačiau druska organizme sulaiko skysčius, todėl būkite atsargūs, druska piktnaudžiauti negalima. Pasakė ta, kuriai druska yra svarbiausias prieskonis :)

Namuose galite pasigaminti puikių natūralių ledų iš šaldytų bananų. Bananuose yra geležies, jie stiprina kraują. Teigiama, kad bananai geba mažinti aukštą kraujo spaudimą ir išvengti kraujotakos sistemos sutrikimų, net insulto. Neįtikėtina, bet bananai, kaip ir agurkai ar mėtos, priskiriami kūną vėsinančiam maistui, todėl ypač tinka, kai karšta.

Pratęsiant apie maistą. Jei valgote ar užkandžiaujate ne namuose, pasirūpinkite rankų higiena - dezinfekuokliu. Tokiais daikčiukais (nenatūraliais, aišku), prekiauja vaistinės, didelės maisto prekių parduotuvės. Kraštutiniu atveju tam galima naudoti elementarią degtinę, kurios reiktų įsipilti į nedidelį, nešiotis patogų buteliuką.

Saugokitės pigmentinių dėmių ir venkite jautrumą saulei keliančių eterinių aliejų. Apie juos rašiau čia ir vardijau. Sakyčiau, didžiausi šansai prisižaisti yra su labiausiai paplitusiais citrusiniais eteriniais aliejais.

Apsauginiai saulės filtrai. Jie būtini! Apsauginis kremas ar losjonas gali apsaugoti nuo didelių bėdų: nudegimo, odos pažeidimų, pigmentinių dėmių, galbūt - nuo odos vėžio, apgamų supiktybėjimo. Siūlau rinktis apsaugas su mineraliniais filtrais, nes jie saulės spindulius atmuša, neleidžia jiems prasiskverbti giliau ir taip saugo kūną nuo įkaitimo. Aš užtikrintai jaučiuosi su „UVbio“ pieneliu.

Tikiu, neužmirštate kepurių, skarelių ir skrybėlių, neužmirškite ir akinių nuo saulės, kurie patikimai saugotų akis. Apie kategorijas ir suteikiamą apsaugą galite skaityti šiame įraše.

Veidui, dekoltė drėkinti pravers purškiklis. Terminis vanduo, hidrolatas, tonikas ar negazuotas mineralinis vanduo. Svarbu, kad purkštukas purkštų smulkia dulksna.

Jei vistik saulės buvo per daug, apsauga per silpna ir nudegėte, kur kas efektyviau už kefyrą padės „Epsom“ druska. Išbandyta praktikoje! Juo labiau, kad ji nėra tikra druska, negraužia ir nedegina pažeistų vietų. Jei šios druskos neturite, kaip antrą pasirinkimą odai gelbėti naudočiau levandų eterinį aliejų. Jis neblogai padeda ir įkandus uodui.

Pernai rudenį rašiau, kodėl sveika oda turi būti šiek tiek rūgšti. Puoselėkite jos sveikatą paprasčiausiais perskalavimais actu parūgštintu vandeniu, jie patiks ir plaukams. Muilai, želės, šampūnai yra šarminiai, o natūralus odos balansas yra rūgštinis. Jis padeda kovoti su bakterijomis ir stiprina odos atsparumą.

Jeigu laiką leidžiate prie jūros, ežero ar upės, atsigaivinimo variantai yra aiškūs. O kaip atvėsinti kūną namų sąlygomis? Nereikia kas porą valandų lįsti į dušą, šis būdas tinka ir darbe, darau taip nuolat. Pasirodo, tam, kad kūnas atvėstų, nebūtina po vandeniu kišti jo viso - tereikia padirbėti su veidu bei galūnėmis. Užtenka šaltu vandeniu perprausti veidą, plaštakas ir rankas iki alkūnių, taip pat pėdas bei blauzdas. Žinoma, darbo metu kriauklėje nesimaudau, tiesiog sudrėkinu popierinį rankšluostį ir švelniai liesdamasi atvėsinu veidą, tada rankas ir pėdas. Taip net makiažo nesusigadinu, o efektas - puikus.

Rūpinkitės savimi. Ir pakenčiamo mums visiems sekmadienio :)

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)