, ,

„Ikea“: ką skanaus čia galima rasti

09:29


Švedijos koncernas „Ikea“ žinomas ir mėgiamas kaip ekonominių kainų, paprastai surenkamų baldų bei interjero detalių gamintojas. Baldus perkame rečiau nei kasdienio vartojimo ar maisto prekes, tačiau į gamtą tausojantį verslą orientuota „Ikea“ gali ir čia pasiūlyti skanių valgomų bei geriamų dalykų.

Kai 2013 metų rugpjūtį Vilniuje buvo atidarytas „Ikea“ centras, viena pirmųjų pirkėjų tapo šiaip į parduotuvių atidarymus nevaikštanti prezidentė Dalia Grybauskaitė. Be kita ko, ji tada nusipirko švediško garstyčių bei krapų padažo.


Tikslingai pradedu nuo garstyčių, nes jos mano mėgiamiausias maisto produktas Ikėjoje.



Ekologiškos grūdėtos „Ikea“ garstyčios „Senap Grov“ nuotraukoje gal ir neatrodo labai skaniai, tačiau tik nuotraukoje. Po to, kai jų paragavau, šio produkto nebemoku nusipirkti nė viename kitame prekybos centre: per rūgštu, per sūru, per saldu, per aitru. Tiesiog neskanu.

„Ikea“ garstyčių skonis yra puikiai subalansuotas, jos ir vienos tinka kaip pagardas, ir į padažus puikiai. Sudėtis taip pat gera.

Vienu metu „Ikea“ garstyčios buvo dingę iš prekybos, kas mane labai liūdino. Dabar džiaugiuosi, kad atsirado vėl. Kartojamos nuolatos.


„Ikea“: 
  • Organinės kilmės. Sudėtyje nėra konservantų ir dirbtinių produktų,
  • Užauginta nenaudojant pesticidų ar trąšų.
Garstyčių kaina yra 1,49 euro/176 ml.

„Senap Grov“ garstyčių sudėtis: vanduo, geltonųjų ir rudųjų garstyčių sėklos* (23%), cukrus*, spirito actas*, druska.
*ekologiški





Švediškas kriaušių sidras. Nuo visiškai nealkoholinio varianto jį skiria vos 0,1% . Net neabejoju, kad gurmanai sukritikuotų į vaisinį limonadą panašų jo skonį, tačiau tiems, kas vengia „laipsnių“ ir sudėtingesnių skonių, lengvas ir neįpareigojantis gėrimas gali patikti. Ir ar išvis Lietuvoje yra ekologiškų alkoholinių gėrimų pasirinkimas? Nelabai.

Sidro kaina - 1,19 euro/500 ml, jo kol kas nėra lietuviškame „Ikea“ puslapyje.

Kadangi sidras buvo išgertas per krepšinio čempionatą, sudėtimi papildysiu, kai vėl jo turėsiu :)

Na, ir du dėmesio verti koncentruoti gėrimai. Rodau, ką turiu, bet maisto prekių parduotuvėje rastumėte net ir mėlynių „koncentrato“. Aš pristatau šeivamedžio sirupą.




Šeivamedžio gėrimu buvau pavaišinta ir man labai patiko lengvas, gaivus jo skonis. Gali būti geriamas kaip arbata su šiltu vandeniu ir žiemai būdingais priedais (citrinos, imbiero griežinėliais), galima juo paskaninti kokteilius, ką ir darau dažniausiai.

Asmeniškai šeivamedžio gyvo turbūt nepažinčiau ir tokio sirupo-koncentrato nepasigaminčiau. Prieš keletą metų rinkau pušų pumpurus ir viriau sirupą nuo peršalimo. Gavosi efektyvus dalykas, bet toks saldus ir klampus, kad... Nuo to laiko su sirupų gamybomis neeksperimentuoju ir ramia širdimi konstatuoju, kad šiame koncentrate cukraus yra žymiai mažiau.

Šeivamedžio žiedai taip pat yra puiki priemonė gydantis peršalimą, nes skatina prakaitavimą, mažina karščiavimą, veikia priešuždegimiškai bei pasižymi dezinfekuojančiu poveikiu. Kodėl ir ne?

Šeivamedžio koncentrato kaina yra 2,69 euro/500 ml, puslapyje jo irgi nėra.

„Dryck Flader“ šeivamedžio gėrimo koncentrato sudėtis: cukrus, vanduo, šeivamedžio ekstraktas (22,4%), citrinų sultys iš koncentrato, rūgštis.

Vartoti 1 dalį koncentrato ir 6 dalis vandens, o iš tikrųjų - pagal skonį.

„Ikea“ parduoda iš paruoštą iškart vartoti natūralų šeivamedžio gėrimą.

Rabarbarų koncentruotas gėrimas:




Kas nežino rausvų rūgščių  lapkočių, kuriuos kombinuojant su cukrumi galima pasigaminti įvairių skanių dalykų: išsivirti kompotą, uogienę, džemą. Vienu metu taip buvau pagavusi kablį, kad pirkau rabarbarus glėbiais ir viriau, viriau... Bet kad kada nors pamatysiu juos tokioje formoje, neįsivaizdavau. Nors dabar prisiminiau, kad yra netgi rabarbarų limonadas.

Rabarbarų koncentrate yra daugiau nei šeivamedžių pirmame koncentrate.

„Dryck“ rabarbarų gėrimo koncentrato sudėtis: cukrus, rabarbarų sultys (40%), vanduo, rūgštis.

Jį siūloma skiesti taip: 1 dalis koncentrato ir 4 dalys vandens.

Kainą ateityje patikslinsiu, nes ji buvo įmušta į kitą kvitą, kurio neišsaugojau, o puslapyje ir šio gėrimo kol kas nėra.

Jums dar gali patikti

1 komentarai (-ų)