, ,

Milžiniškos permainos Lietuvos ekologinėje žemdirbystėje

09:28


Po poros metų Lietuvos ekologinės žemdirbystės rinka iš esmės pasikeis. Bus daug ekologiškų javų, ekologiško pieno, netgi ekologiškų pievagrybių. Visko bus tiek, kad turėsime tikriausiai patį didžiausią eko ūkį Baltijos šalyse. Su „Natūraliame ID“ minėtu Ilzenbergo ūkiu nelyginu, nes pastarasis yra jau kita pakopa - uždara biodinaminė sistema. 

Kodėl man ir Jums tai turėtų būti įdomu? Nes Lietuvoje nuo mažų šeimyninių ūkių pagaliau bus pereita prie ekologinės žemdirbystės nepalyginamai didesniu mastu, o tai turėtų sumažinti ir eko maisto kainas bei padaryti jį labiau prieinamu.


Palaikau „slow food“ idėją, ūkininkus, lėtuosius ir įprastinius turgelius, tačiau kur kas daugiau žmonių ir kur kas dažniau užsuka į prekybos centrus, negu pasiryžta darbo dieną per pusę miesto lėkti į kelias valandas teveikiantį turgų.


Šiuo atveju manau, kad gerai idėjai masiškumo principas išeis tik į naudą.


Apie ką mes čia?

Kad nebūtų gaila, jog gera žinia baigia apdulkėti nepastebėta, pristatau šios puikios iniciatyvos autorę - bendrovę „Agrowill Group“.

Remiantis viešai skelbiama informacija, ekologinės žemdirbystės pagrindu verčiamas visas „Agrowill Group“ 24 tūkst. hektarų dirbamas žemės plotas. Tiek priklausanti nuosavybės teise žemė, tiek išsinuomota jos dalis.

„Agrowill Group“ specializacija yra javų auginimas bei pieno gamyba. Įmonės sudėtyje yra ir pievagrybių auginimu užsiimanti bendrovė „Baltic Champs“. Neabejoju, kad su jos produkcija esate gerai pažįstami - ji priaugina mums tiek pievagrybių, tiek egzotiškesnių grybų, kurie parduodami prekybos centruose.

Eko planas. 2017-ieji.

Pati įmonė sprendimą rinktis ekologinį ūkininkavimą, kurį taiko nuo birželio vidurio, vadina strateginiu posūkiu ir sunku su tuo ginčytis.

„Agrowill Group“ jau pradėjo sertifikavimo procesą „Ekoagros“ ir planuoja, kad pirmoji ekologiška produkcija rinkai bus pateikta 2017 metais, kai pasibaigs pereinamasis laikotarpis

„Galima sakyti, kad mes ką tik pradėjome kurti infrastruktūrą visiškai naujam žemės ūkio gamybos modeliui ir aš kalbu ne vien apie verslą – tai yra ir naujos ideologijos, ir naujų santykių su aplinka principų užuomazgos. Kol kas anksti kalbėti apie ilgalaikius tikslus, juolab apie taktinius veiksmus, mes puikiai suprantame, kad artimiausiais metais „Agrowill“ laukia nelengvas permainų laikotarpis, todėl belieka susitelkti ir kantriai dirbti“, – pranešime sakė „Agrowill Group“ valdybos pirmininkas Kęstutis Juščius.

Skaičiuojama, kad Europos Sąjungoje ekologiškų maisto produktų rinka vidutiniškai auga po 6% per metus, 2014 metais jos apyvarta buvo apie 25 mlrd. eurų. Dar sparčiau, arba apie 10% per metus, tokių produktų vartojimas auga Skandinavijos šalyse.

„Agrowill Group“ prognozuoja, jog savo ekologišką produkciją parduos Baltijos ir Skandinavijos rinkose, Lenkijoje ir Vokietijoje.


Apie „Agrowill Group“

Tam, kad būtų galima geriau įsivaizduoti „Agrowill Group“ mastą, pateikiu keletą skaičių.


  • Tai yra viena didžiausių Lietuvos įmonių, investuojančių į žemės ūkį,
  • Visoje „Agrowill Group“ grupėje dirba daugiau kaip 1,1 tūkst. žmonių,
  • Bendras „Agrowill Group“ pasėlių plotas - 23,9 tūkst. hektarų,
  • „Agrowill Group“ ūkiai kasmet užaugina apie 52 tūkst. tonų javų ir rugių, taip pat apie 15,5 tūkst. tonų rapsų,
  • „Agrowill Group“ priklauso 7,7 tūkst. galvijų banda,
  • Per 2014-2015 kvotinius metus „Agrowill Group“ pardavė apie 24,7 tūkst. tonų pieno.
Visada tikėjau šios įmonės novatoriškumu, tačiau nė negalvojau, kad jis tokios apimties. Palaikau, tikiu ir laukiu!

Jums dar gali patikti

0 komentarai (-ų)